chleb - 26084 przepisów (strona:1356/1739)

Pasta z zielonego grochu 125

Robiłam puree z grochu do golonki. Golonka została zjedzona a grochu trochę zostało. Po lekkich przeróbkach powstało bardzo smaczne smarowidło do chleba. składniki szklanka puree z grochu 2 ząbki czosnku, starte oliwa zielony szczypior dymka płatki chili pieprz 1/2 zielonej papryczki chili  przygotowanie Szczypior drobno pokroić, papryczkę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała niezbyt gęsta pasta

Stare Gary
pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 175

Kolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były

Stare Gary
Pieczony schab z musztardą 166

Smaczny zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam.  Przepis ze strony  Mniam Mniam  inspirowany przepisem Neli Rubinstein składniki 1 i 1/2 kg schabu bez kości 2 cytryny 1 spora cebula 4 łyżki oleju 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami

Stare Gary
Flammkuchen z botwinką 167

blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut. Smacznego! Uwagi  : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Piekłam na blasze, żeby łatwiej było zsuwać placki, blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam  opcję podpiekania od góry

Stare Gary
Pasta z bobu 173

Bardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki ok 250 g ugotowanego, obranego bobu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 łyzka tartego

Stare Gary
Jarmuż z ciecierzycą 129

zalewą 2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku, startego na tarce 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Świeżo zmielony czarny pieprz do podania Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa  ewentualnie majonez przygotowanie Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać  kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć

Stare Gary
Pasta z makreli z papryką 156

Dosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam! składniki 1 makrela wędzona,  bez skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną

Stare Gary
Pasta jajeczna na śniadanie 168

Brak pomysłu na coś do śniadaniowego chleba? Pasta z jaja jest w sam raz. Ta jest wyjątkowo prosta i szybka do zrobienia. Składników jest mało,  dodałam trochę kurkumy żeby kolor był ładniejszy i smak nieco ostrzejszy. Smacznego! składniki 2 jajka 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki szczypiorku 1 łyżeczka musztardy  1 łyżka kaparów 3 łyżeczki majonezu sól, pieprz

Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 342

Przepis wypatrzyłam u  Danusi . Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 161

popieprzyć. Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego

Stare Gary
Pierogi z gęsiną 173

mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz mięso drobno posiekać nożem. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na gęsim smalcu. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną

Stare Gary
Uszka do barszczu 183

ciasto mąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy.  Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać  drobno posiekane

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 226

mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać  drobno posiekaną  kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 203

mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Łososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać

Stare Gary
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 324

dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach i maśle. Idealna do wypełnienia tart, ciast, babeczek, naleśników, na kromkę chleba. Co tu dużo pisać, poprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :) Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można dać cytrynę i wtedy będzie

Kraina Miodem Płynąca