chleb - 26084 przepisów (strona:1358/1739)

Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami 167

krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc. Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka. Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut. Zmiksowac blenderem na gladki krem. Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni. Wylac zupe do miseczek,posypac natka pietruszki i przybrac grzankami.Zycze smacznego! 1 porcja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 129

wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny. To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam ! Skladniki na 6 bulek : 318 g maki 550 185 g wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie,jedz na zdrowie! Śledź w oleju 151

ostatnia warstwa sledzi byla nim przykryta. Sloik zakrecic i wstawic do lodowki na 2-3 dni.Po tym czasie sledzie,gdy sie przemaceruja  sa najsmaczniejsze.Wyborne ze swiezym,chrupiacym chlebem. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 146

dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 170

Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia i sledzia w pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki. Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek z kefirem 182

widywalam rozmaite przepisy,ktore jakos mnie nie kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach. Skladniki : 400 g maki 200 g mielonych migdalow 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 125

natychmiast wchlaniane przez organizm.dlatego  sa doskonalym zrodlo energii dla sportowcow.Ponadto uzupelniaja niedobory glikogenu w watrobie i miesniach.Wartosc energetyczna daktyli jest wieksza niz ta sama ilosc miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu. Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 122

uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w oleju zakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą 214

cebuli z czosnkiem i mieszajac podsmazyc kilka minut podlac bulionem i mlekiem kokosowym,tak by  przykryc kalafiora .Gotowac do miekkosci okolo 15 minut. w miedzyczasie  kromki chleba tostowego pokroic w kostke i podsmazyc na rumiano gdy kalafior jest miekki zupe zblendowac.Doprawic do smaku sola,pieprzem i ewentualnie galka muszkatalowa. rozlac do miseczek.Podawac z grzankami i pocieta rzezucha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 154

rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 154

wyraznie tanszym. Z CZYM TO SIE JE ? To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy pasztet z wedzonej makreli 199

dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka. Skladniki: 2 wedzone makrele (400-450g) 200 g twarozku 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Masełko dyniowe 122

smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii ,a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie.Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu.Bardzo polecam! Składniki: 300g dynii Hokkaido 150 g masła 4 łyżki pestek z dynii sól Wykonanie: dynię umyć,pokroić w 2-cm szpalty.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa 202

jogurtu ( śmietany) dodać trochę gorącej zupy.Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka..Doprawić do smku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków.Dodać koperek podawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z opieńkami 165

sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni