miasta Fot. XVI wieczny kościół Igreja de Sao Sebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami
Taste Of My Daydoprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni
Taste Of My Daydokarmienia zakwas zwiększy swoją objętość :) Zaczyna pachnieć lekko kwaskowo. Dzień piąty Godzina 20:00 Ostatni raz dokarmiamy zakwas i po kolejnych 12 godzinach możemy na nim upiec pierwszy chleb. Zakwas na początku będzie miał szarobury kolor, ale z dnia na dzień będzie nabierał beżowej barwy i będzie pachnieć kwaskowato. Będzie zwiększał swoją objętość. Co dalej z zakwasem? A no ostatniego
Delicious TitbitsSame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka
Ala piecze i gotujekońcu po 4 miesiącach przyjechała rodzina w odwiedziny córy na obczyźnie :) U nas wita się "chlebem i solą", a ja postanowiłam ugościć ich francuskimi serami :) Charles de Gaulle powiedział kiedyś, że trudno jest rządzić krajem, w którym istnieje ser na każdy dzień roku. Generał nieźle się pomylił, jest ich już podobno 500! Jak żyć?! ;) Moja przygoda z serami zaczęła się
Kitchens Alphabetsię, można potrząsać omletem na wszystkie strony a on sobie będzie latał czyściutki po całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Od dłuższego czasu nie kupuję pieczywa w sklepie tylko sama wypiekam bułki, bagietki czy chleby. Domowe pieczywo jest najlepsze a przede wszystkim zdrowsze. Wiadomo, że czasem zdarzy się, że z braku czasu jestem zmuszona kupić na szybko jakieś bułki w sklepie ale to są wyjątki Tym razem
Marta GotujePyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z wędzonej ryby z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego
Kulinarne przygody Gatityłyżkę posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem do smaku, do masy dodać 1 łyżkę majonezu (u mnie Winiary) i wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Pastą smarujemy kromki chleba i dodatkowo możemy obłożyć je plasterkami pomidorków koktajlowych. Smacznego! The post Pasta z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędynię na koniec sosem sojowym, nie jest to konieczne, ale jest to zdrowsza alternatywa dla magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej
Z Kuchni Do KuchniCoś dla fanów kuchni bliskowschodniej, dbających o linię oraz wegetarian. Potrawa ta jest popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Można spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta
Zainspiruj się kuchniąProziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej , pochodzi z Podkarpacia , gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą . Składniki
Moniki Smakołykirozpadły, a następnie na odparowanie nadmiaru wody. Gęstość zależy już od Was i tego, jak chcecie je podać - można z dużą ilością płynu do jedzenia łyżką, nieco gęstsze do chleba, pośrednie do ryżu bądź makaronu, bądź też zupełnie gęste jako np. nadzienie do tortilli ;) Jak więc widać, możliwych wariacji jest wiele, zarówno w sferze doboru składników, jak i samego podania
Kulinarne zapędy Kokosarazu :D A do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie pesto? :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosacebulę, ogórki małosolne, koperek do smaku dodać pieprz mielony, oliwę i dobrze wszystko połączyć schować do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły najlepiej nam smakuje z razowym chlebem posmarowanym masłem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię