chleb - 26052 przepisów (strona:1375/1737)

Stovit - dżemy FRUTA jak domowe! 164

bardzo dobry. Delikatnie słodko-kwaśny, momentami z nutką goryczy. Zapachem uwiódł mnie całkowicie! Zaraz później na łyżeczkę nabrałam  dżemu truskawkowego  i się zakochałam. Szybko posmarowałam nim kromkę chleba pełnoziarnistego i zjadłam w kilka sekund.  Piękny zapach; świetny kolor; wyrazisty, słodki smak. Zdecydowanie bardziej mi smakował, gdyż momentami czułam się jakbym powróciła do dzieciństwa... Podsumowując. Chyba przekonałam się

Czarnawisienka
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 225

patelni. Smak dzieciństwa - mojego i moich rodziców. Grube, sycące placuchy. Gdy robiła je moja babcia, często porywałam je do szkoły. Smarowałam masełkiem, posypywałam solą i wcinałam. Świetnie zastępują chleb, takie kanapki sycą na naprawdę bardzo długo. Są bardzo sycące, z miodem lub oscypkiem po obiedzie napełnią nasz brzuszek aż do kolacji lub i następnego dnia! Składniki na ok.12 sztuk proziaków

Czarnawisienka
Zapiekana kasza jaglana z borówkami i wyzwanie na wrzesień 190

więcej czasu. Na blogu będą pojawiały się teraz przepisy przeważnie bezglutenowe. Robię eksperyment. Miesiąc całkowicie bez glutenu. Dołącza się ktoś do mnie? A może znacie jakieś przepisy na bezglutenowe chleby i inne dania? Z chęcią wypróbuję :) Specjalnie dedykacja dla Sandry, która aktualnie jest na jaglanej odtrutce :) Składniki na 1 porcję (ok. 400 kcal) : 200 g borówek  amerykańskich

Czarnawisienka
POZYTYWNA ZABAWA - dzień szósty 151

mniejszych czy większych sukcesach innych, czuć siłę pozytywnej energii, celebrować małe przyjemności.... #2 - w koszyczku ocen same dobre noty. Fajnie je mnożyć przez trzy:) #3 -  zapach świeżego chleba. Drażniący nozdrza i pobudzający ślinotok. Ciepła, zrumieniona i rozkosznie chrupiąca skórka. S m a k .  Przepyszny i bezkonurencyjny. I mój pomruk między kolejnymi pajdami znikającego bochenka - "Jednak nie będziesz miał

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka w pomidorach 137

wbić w ich miejsca jajka, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez parę minut aż białka się zetną (ok. 3 min.). Posypać pociętą bazylią. Podawać z grzankami, chlebem lub bagietką. Smacznego

Złote przepisy
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 258

sosu. Na końcu dodajemy majeranek (jeśli nie lubicie, zastąpcie oregano) oraz pieprz. Sprawdźcie, czy nie potrzeba jeszcze dodać nieco soli./span> 5. PODANIE Szamać gorące z pajdą świeżego chleba. Odnowia sporo życia i świetnie smakuje w każdej paralelnej rzeczywistości! Booker i Elizabeth polecają na obiad. OM NOM NOM! * zdjęcie puszki z gry pochodzi ze strony bioshock.wikia.com Świeżutki post FINKTON

Nerds Kitchen
Przepis na kapuśniak Christophera. 136

jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler

Kulinarny karnet Christophera
Fondue serowe. 197

ziemniaczaną wymieszaną z winem. Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem. Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę . Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej. No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France   www.facebook.com/KlubCelebro ,pomaga w trawieniu ,a poza

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 181

piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 252

surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż . Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się

Kulinarny karnet Christophera
Trocka babka z kaszy gryczanej. 149

nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp. Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc. Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 163

świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 152

śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan marynowany w chermouli 118

wszystkie jej składniki. Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce. Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio z ogórka. 197

Polać ogórki i odstawić na 30 minut. Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio . Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem. PS. Moje ogórki nie są już małosolne, ale przekąska też była wspaniała

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania