chleb - 26084 przepisów (strona:1382/1739)

Twarożek zwany bryndzą 174

Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 197

upieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z  czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym  i oryginalnym dodatkiem

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 269

mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 463

rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie  kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy je przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 176

Marghe Marzena   Zacisza kuchennego Paulina z  Buszującej w kuchni Edyta z  Przy kuchennym stole Karina z  Jak pączek w maśle Wisła  z  Zapachu chleba Bernadeta z   Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z  Niezapomnianych smaków Monika z  Pin up cooking looking

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 177

szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 213

Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne

Kulinarne przygody Gatity
Masło czosnkowo-ziołowe 176

pełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest  hitem kulinarnym każdej imprezy !   Masło czosnkowo-ziołowe Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 192

garści świeżego szpinaku 6-7  suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 169

Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 200

farsz: 100 g sera feta 3 garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 177

robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała z  nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar,  pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka  octu winnego

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 203

podpatrzyłam na blogu Bei . Jej receptura ( oryginał pochodzi z książki Rustic Italian Food , chyba muszę przyjrzeć się tej książkę ) sprawdziła się doskonale! Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu chlebów itd, ale okazało się, że przygotowanie zaczynu to wcale nie taka trudna sprawa - wystarczy wymieszać mąkę, wodę i odrobinę drożdży, zostawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama :) Dodatkowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie (Pain Perdu) 182

śniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim talerzu wymieszać

wyzwania kuchenne
Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku - grochówka 150

ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku  1/2 cebuli 1 listek laurowy,  3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż  cebulę, listek laurowy, ziele angielskie,  wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj(...)czasie przygotowując  chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski,  wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz   grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę),  Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i  wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała