ciasto - 162258 przepisów (strona:1351/10818)

Bułeczki cynamonowe 35

Tłusty Czwartek ? Jak kto woli… ? Powiem tylko, że bułeczki są delikatne i mięciutkie i smakują wyśmienicie ? Uwaga: szklanka 200 ml Z podanej porcji przygotujecie około 20 bułeczek. Składniki na ciasto: 25 g drożdży 250 letniego mleka 1 jajko 100 g masła 1/3 szklanki cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 3 ½ szklanki mąki (użyłam typ 500) Przygotowanie: Drożdże rozkruszam, dodaję(...)drożdży jajko i roztrzepuję trzepaczką. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję pozostałe mleko, sól, cukier, cynamon i drożdże z jajkiem. Dokładnie mieszam. Do tej mieszanki dodaję mąkę i wyrabiam ciasto, aż zrobi się gładkie. Następnie przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 200 ml śmietanki

Słodki sentyment
Rogale budyniowo-marcepanowe 33

proste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki(...)sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie: Budyń gotuję w 100 ml mleka, nie dodaję cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam

Słodki sentyment
Babka z mikrofalówki 31

Chęć na słodkie i brak piekarnika – tak powstała babka z mikrofalówki. Super proste ciasto, super proste składniki i super szybkie pieczenie Składniki: 50 g stopionego masła 2 jajka ½ łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 50 g czekolady ¼ brzoskwini (mogą być również inne owoce) Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę(...)cukier miksuję w misce do połączenia składników. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Czekoladę kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie i wykładam ciasto do naczynia, które nadaje się do mikrofalówki. U mnie to głęboki talerz, ponieważ nie miałam pod ręką akurat niczego innego ? Na ciasto wykładam brzoskwinie pokrojone w paseczki

Słodki sentyment
Babka staropolska 33

Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Mleko podgrzewam, musi być letnie. Mąkę przesiewam, do mąki dodaję szczyptę soli, dodaję podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, mleko i roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiam (zrobiłam do robotem kuchennym i zajęło mi to około 15 minut). Wyrobione ciasto ładnie odchodzi od ręki, jest elastyczne i miękkie. Na koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę

Słodki sentyment
Malinowa Charlotte 30

Malinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato Składniki na mus czekoladowy: 150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół) 280 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 36 biszkoptów Lady Fingers 2 łyżki soku(...)żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania). Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej. Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy. Składniki na mus malinowy: ½ standardowej galaretki malinowej 150 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30% 100 g ricotty 100 g malin

Słodki sentyment
Faworki drożdżowe 46

Kolejno, wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać ocet, sól oraz wlać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać przez 4 minuty, po czym wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut do godziny i 30 minut. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat kuchenny, odrobinę(...)podsypać mąką i wyrobić przez moment. Następnie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 0.5 – 0.8 centymetra. Z ciasta wycinać pasy o szerokości 2,5 – 3 centymetra i długości 10 -12 centymetra. Pośrodku każdego z pasów robić małe nacięcie przez, które przekładać jeden z końców ciasta i formować w kształt faworka. Uformowane faworki ułożyć na blacie kuchennym bądź

MeCooks
Rurki francuskie z kremem budyniowym 44

Rurki francuskie z kremem budyniowym Pyszna i efektownie wyglądająca przekąska na przyjęcie lub świetny pomysł na szybki w przygotowaniu smakowity deser. Polecam!     Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 łyżki mąki do podsypania 2-3 łyżki mleka Krem budyniowy: 750 ml mleka (3 szklanki) 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy) 2 łyżki mąki(...)lodówki) do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) *** *** Przygotowujemy rurki. Będziemy do tego potrzebować metalowych foremek, które za niewielką cenę można nabyć w sklepie gospodarstwa domowego lub w internecie *** *** Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie *** *** Ciasto kroimy na długie paski o szerokości około 2 cm *** *** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły *** *** Rurki

Blog z Apetytem
Najlepszy sernik gotowany! 126

Najlepszy sernik gotowany! Szybkie, proste w przygotowaniu, efektowne i przepyszne ciasto nie wymagające pieczenia. Sama się dziwie, że nigdy wcześniej nie robiłam sernika gotowanego, bo okazał się prawdziwym hitem, bardzo wszystkim smakował i na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Polecam wypróbować ten przepis!   Pomysł na ciasto (na który naniosłam drobne zmiany) pochodzi ze strony „smaki katriny(...)drugą warstwą masy serowej, wyrównujemy *** *** Powtarzamy czynność jeszcze raz i na koniec układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Łącznie mamy 4 warstwy biszkoptów i 3 warstwy masy serowej. Biszkopty na wierzchu ciasta oprószamy przez sitko gorzkim kakao *** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie

Blog z Apetytem
ciasto snikers bez pieczenia 43

łyżki wody dodatkowo: ok. 150 g posiekanych orzechów ziemnych wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondela i gotujemy cały czas mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje. Przestudzoną polewą polewamy ciasto. złożenie ciasta: Foremkę ok. 22×32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: herbatniki – krem z masą kajmakową – herbatniki – krem z masłem orzechowym – herbatniki – pozostała część

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Knoppers 900

Ciasto Knoppers to bardzo smaczne ciasto przekładane, które składa się z kakaowego biszkopta, masy śmietankowej, masy czekoladowej oraz wkładki Knoppers. Artykuł Ciasto Knoppers pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 46

Magda Kto nie lubi ciasta francuskiego? Ja uwielbiam, nie tylko za smak, ale też za jego uniwersalność i za to, że można z nim przygotować w szybki sposób przepyszne rzeczy. Oczywiście posiłkuje się tym gotowym ciastem, raczej nie pokuszę się o przygotowywanie właśnego, szkoda mi czasu i brak ciepliwości na czekanie aż jeszcze bym ciasto miała przygotować. A tak dosłownie(...)minut i mamy coś pysznego. Tyle mniej więcej zajmuje przygotowanie tego ciasta – dobra, mi zajęło troszkę więcej wliczając przygotowanie go z dziećmi, ale odliczając to, taka choinka to ekspresowy wypiek. Możecie użyć do jej przygotowania oczywiście gotowego kremu czekoladowe, dla mnie jest on jednak za słodki, dlatego ja stawiam na ganache z gorzekiej czekolady. Na wierzch cukier z cynamonem

Smaczna Strona
Szarlotka świąteczna 156

lekko kwaskowa i z nutą korzennych przypraw. Czy święta to u was czas jedynie pierników i makowca a może mazurka i babki? Czy znajdzie się miejsce na inne desery: ciasta z kremem, rolady, drożdżowe a może właśnie szarlotkę czy sernik? U nas szarlotka to zawsze jedno z ciast w czołówce wyborów domowników. Jeśli i u was są amatorzy tego wypieku(...)zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. PRZEPIS SZARLOTKA ŚWIĄTECZNA Składniki na blaszkę 25x30cm: ciasto: 2 szkl mąki 1 aromat migdałowy 2 jajka pół szkl cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła nadzienie: 1,5 kg jabłek 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kaszy manny suchej 2 łyżki soku z cytryny łyżka masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Dorota Smakuje
Kruchy makowiec z jabłkami 42

Pyszne kruche ciasto pieczone z masą makową i jabłkami. Świetne na zbliżające się Święta. Przepis ze zbiorów mojej mamy. Składniki (blaszka 20x32cm): Kruche ciasto: 500 g maki pszennej 1 kostka masła 50 g smalcu 1/2 szklanka cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Mak: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 białka(...)łyżki bułki tartej Jabłka: 1 kg jabłek masło do obsmażenia cukier wedle uznania Sposób przygotowania: 1. Zrobić kruche ciasto: zimne tłuszcze posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części, schłodzić.  2. Masę makową wymieszać z bułką tartą, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową

Kuchnia domowa Ani
Orzechowiec Kajmakowy 45

Orzechowiec przepis Przepis na wyjątkowe połączenie smaków - ciasto orzechowe z kajmakiem, mascarpone i konfiturą porzeczkową.  To delikatne ciasto orzechowe , które rozpieszcza podniebienie orzechowym smakiem , łagodnością mascarpone z kajmakiem , oraz owocową nutą konfitury porzeczkowej . Mimo swojej bogatej wyjątkowości, nie jest to ciasto przesłodzone, czy przytłaczające - wręcz przeciwnie! Perfekcyjnie zbalansowane smaki tworzą harmonijną kompozycję, dając ostateczny efekt, który rozkocha w sobie(...)nawet najbarddziej wymagających smakoszy. Nie czekaj dłużej, zrób to pyszne   ciasto z orzechami  i podziel się ze mną swoimi wrażeniami.    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechowiec Kajmakowy SKŁADNIKI: (na foremkę 25 x  3 5 cm.) Biszkopt Orzechowy: mąka pszenna (150 g) orzechy włoskie zmielone (150 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka)  jajka średniej wielkości

RITA food channel
Słonecznikowiec 47

Jeśli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na słonecznikowca, jesteś we właściwym miejscu! Mamy dla Ciebie łatwy przepis na ciasto słonecznikowiec, które rewelacyjnie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. W skład ciasta wchodzi kakaowy biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym, pysznym kremem z dodatkiem prażonego słonecznika i warstwy śmietankowej. Wierzch zdobi starta na tarce czekolada. Wypiek doskonale sprawdzi się na święta(...)krówkową i prażony słonecznik. Mieszamy szpatułką do połączenia. Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę ze słonecznikiem. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta. Pozostałą masę śmietankową wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Artykuł Słonecznikowiec pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!

Proponowane wyszukiwania