ciasto - 162907 przepisów (strona:1349/10861)

Fit faworki z piekarnika – sprawdzony przepis 24

miski, dodaj śmietanę i żółtka prosto z lodówki, a także sól i erytrytol zmielony na puder (np. w młynku do kawy). Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrób ciasto. Kiedy składniki się połączą i ciasto będzie zwarte, przełóż je na stolnicę i podsyp mąką. Wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut zagniatając i uderzając nim o stolnicę, aby się napowietrzyło(...)Podsypuj mąką w razie potrzeby, jeśli zbytnio klei się do dłoni. Następnie weź wałek do ciasta i przeciągnij nim ciasto. Ciasto złóż na pół i znów przeciągnij wałkiem. Czynność powtórz kilka razy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na około godzinę do lodówki. Po tym czasie podziel je na dwa kawałki

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki pieczone w Air fryer 34

się w tym łatwym przepisie od pierwszego kęsa, bo są szybkie i smaczne, przy tym wyglądają jak z najlepszej cukierni. Air fryer chodzi u nas na okrągło, pieczenie mięsa, ciasta, warzyw w air fryer zajmuje o wiele mniej czasu niż w tradycyjnym piekarniku, dlatego kocham to urządzenie! Ostatnio piekłam w rym urządzeniu Paluszki z ciasta francuskiego z serem. Ciasto francuskie(...)wykorzystuję bardzo często do pieczenia, gdyż można gotowe ciasto francuskie kupić w sklepie. Dzięki gotowemu ciastu przygotowanie francuskich rogalików z ciasta francuskiego zajmie nam niewiele czasu. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w trójkąty. Smarujemy trójkąty ulubioną konfiturą, zwijamy od szerszej części jak każde rogaliki. Następnie smarujemy za pomocą pędzelka rogaliki mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy francuskie Rogaliki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z makiem 35

Sernik z makiem, mleczkiem skondensowanym oraz irysami. Na kruchym cieście posmarowanym marmoladą. Zniknął u nas do ostatniego kawałeczka. Szczególnie mocno upodobał go sobie mój Syn. Mleczka skondensowanego nie dałam całego (odłożyłam około 70 g, widoczne na zdjęciu). Mak planowałam dać zwykły, ale już w trakcie przygotowań okazało się, że mam tylko mielony, zaś cukierki również kupiłam złe, bo myślałam(...)irysy są tylko z makiem, a miałam mleczne mimo to ciasto wyszło na tyle dobre, że zniknęło do ostatniego okruszka. Sernik inspirowany tym przepisem: www.youtube.com/watch?v=Ze6r6SlZpts Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru drobnego 1 jajko nieco mniej niż 1/2 szkl. oleju 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dodajemy wg potrzeby

Smaki Na Talerzu
Choinka z ciasta francuskiego na słodko lub wytrawnie 34

Święta coraz bliżej, czasu na przygotowania coraz mniej, a jeszcze przecież tyle do zrobienia... Przygotowując coś słodkiego na ostatnią chwilę warto sięgnąć po ciasto francuskie - wystarczy przygotować szybki farsz, wsadzić do piekarnika i gotowe. A my w tym czasie możemy zająć się czym innym, a przecież zwłaszcza przed świętami zawsze jest coś roboty. Choinka z ciasta francuskiego - przepis Do przygotowania(...)wersji na słodko będą Ci potrzebne: 2 ciasta francuskie, 200g mielonego maku, mleko 2% do zalania maku, 30g miodu, 50g erytrolu, 100g ulubionych bakalii, np. żurawina, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, łyżeczka soku z cytryny, jajko do posmarowania. 1. Mak wsyp do garnka, zalej ciepłym mlekiem kilka centymetrów nad poziom mleku i zagotuj. 2. Gotuj przez ok. 20 minut

Z notatnika dietetyka
Piernikowe drożdżowe ślimaczki 27

dużej miski przesiewamy mąkę, sól, przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao, dolewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – około 10 minut w rękach, 7-8 minut w robocie planetarnym. Ciasto wkładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę(...)tortownicę, wykładamy ją papierem. Przygotowujemy także nadzienie – do cukru ścieramy skórkę pomarańczową i mieszamy, lekko rozcierając, aby cukier stał się wilgotny od aromatów ze skórki, odstawiamy.   Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną stolnicę, i jeszcze minutę wyrabiamy. Następnie oprószonym mąką wałkiem rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek wielkości około 40x60cm. Ciasto polewamy rozpuszczonym masłem i rozsmarowujemy, a następnie posypujemy równomiernie

Smaczna Strona
Wieniec drożdżowy 25

Ciasto drożdżowe to dobry dodatek do niedzielnej kawy po obiedzie. Ale równie dobrze jak na co dzień sprawdzi się także od święta. Np. na Boże Narodzenie w formie wieńca. Wieniec drożdżowy - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 500g mąki pszennej, 3 żółtka, jajko, 40g drożdży, 2 łyżki cukru, 25g masła, 250ml mleka. Do przygotowania nadzienia będą Ci potrzebne(...)pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 2. Do miski wsyp mąkę, resztę cukru, stopione masło, żółtka i wyrośnięty zaczyn. 3. Wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ścianek miski przykryj ściereczką lub folią i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. 4. Masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. 5. Ciasto rozwałkuj

Z notatnika dietetyka
Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka 36

Lokalizacja: Bieździedza, gmina Kołaczyce, powiat jasielski  Zima to najlepsza pora na ciasto miodowe, zwłaszcza w formie przekładańca. Taki rodzaj ciast w naszym regionie jest bardzo popularny i pieczony w wielu odmianach. Kruche placki przekłada się masami i pozostawia nawet na dwa dni, żeby ciasto stało się zwarte i wilgotne. A jedną z najpopularniejszych mas do zimowych przekładańców jest masa(...)księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzesz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia. Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto (na 4 blaty): 800 g mąki pszennej 300 g smalcu 200 g miodu prawdziwego 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa grysikowa: 750 ml mleka 5 łyżek grysiku (sypkiej kaszy

Trzeci talerz
Gdy wszystko idzie nie tak, właśnie wtedy powstaje magia 34

pyszna babka karmelowa z czekoladą miała być porażką, a okazała się małym cudem. Ciasto wyszło delikatnie słodkie, z aromatyczną nutą czekolady i migdałów, o cudownej konsystencji. Domownicy rzucili się na nie, pytając, co to za wypiek. Uśmiechnęłam się tylko i odpowiedziałam: „To ciasto, które miało się nie udać”. I chyba w tym tkwi magia pieczenia – nawet największe kuchenne błędy mogą(...)babki?” – pomyślałam. I tak zaczęła się nowa kulinarna przygoda, która mimo nieidealnego początku, przywiodła całkiem smaczne zakończenie. Z kuchennych błędów rodzi się sukces! Nie mogłam nazwać to ciasto inaczej niż babką karmelową z czekoladą. Jest naprawdę pyszna. Oczywiście , że przepis jest prosty i wypróbowany. Korzystając z niego na pewno nie popełnicie błędu. Moje podejście do tego ciasta było skomplikowane

codojedzenia
Drożdżówka z dynią, puszysta i pyszna 29

Drożdżówka rewelacyjna, polecam. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, dolać do nich połowę letniego mleka, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, lekko ubić. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, następnie wlać masę jajeczną, pozostałe mleko, roztopione letnie masło i lekko podgrzane puree(...)dyni. Wszystko wyrobić na gładką sprężystą masę. Tak jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać rodzynki i delikatnie je wmieszać, nie są konieczne. Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Blaszka wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Blaszka o wymiarze 40 x 24 cm Przygotowanie kruszonki – masło

Kuchnia Pokoleń
Ciasto na wafelkowym spodzie 74

Ciasto na wafelkowym spodzie to doskonałe rozwiązanie dla osób, które pragną przygotować coś słodkiego bez konieczności używania piekarnika. To pyszne ciasto bez pieczenia zachwyca swoim wyglądem, smakiem, ale i prostotą wykonania. Artykuł Ciasto na wafelkowym spodzie pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Sernik potrójnie piernikowy 44

sklepowych dobrze sprawdzą się pierniki toruńskie z Kopernika. Możecie wykorzystać pierniczki w czekoladzie z nadzieniem lub bez. Sernik z piernikami - duża blacha Sernik potrójnie piernikowy to pyszne ciasto z sera z wiaderka.   Ser śmietankowy musi być jednak dobrej jakości. Absolutnie nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg(...)ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Generalnie im krótszy skład tym lepiej (na przykład mleko, śmietanka, bakterie fermentacji mlekowej). Jaki sernik na święta? Jaki piernik na święta? Ciasto serowo-piernikowe to świetny pomysł na Święta Bożego Narodzenia. Sernik na święta czy piernik to klasyki na polskim stole. Moje najlepsze przepisy na serniki to na przykład pyszny sernik królewski

Lekcje w kuchni
Wiśniowy Pawełek 192

Wiśniowy Pawełek, to przepyszne ciasto składające się z puszystego kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z batonikami Pawełek ( znanego Wam z  TEGO PRZEPISU  ) oraz musu wiśniowego. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą, a całość smakuje obłędnie :D Krem z batonikami Pawełek to jest SZTOS! Myślę o tym, by wykorzystać go kiedyś do jakiegoś tortu :) Wspaniale uzupełnia się(...)kwaskowym musem wiśniowym, ale nie tylko wiśniowy mus tu pasuje - z malinowym też będzie super! Moim domownikom oraz gościom to ciasto smakowało tak bardzo, że nikt nie wzbraniał się przed dokładką i każdy dopytywał o przepis ;) Jestem pewna, że posmakuje i Wam! Polecam :)  Biszkopt kakaowy : 80 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao 4 duże jajka 130 g cukru

Opowieści z piekarnika
Rogaliki ziemniaczane z powidłami 36

ziemniaków to najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa, aby nie było dużych grudek. Natomiast jeżeli mamy ziemniaki świeżo ugotowane, jeszcze ciepłe, to wystarczy je dokładnie podusić widelcem. Przygotowanie ciasta na rogaliki ziemniaczane z powidłami jest bardzo proste, ponieważ wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (nie ma konieczności jego schładzania). Następnie(...)zależności, jakie duże chcemy mieć rogaliki, ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, rozwałkujemy, tniemy na trójkąty, nakładamy powidła, zawijamy, układamy na blaszce, do piekarnika i po kilku minutach rogaliki ziemniaczane z powidłami są gotowe. Ciasto ziemniaczane jest trochę klejące, dlatego przed jego rozwałkowaniem stolnicę należy podsypać mąką. Ziemniaki w cieście sprawiają, że rogaliki następnego dnia są chrupiące i nadal

Danka Pichci
Ciasto które musicie spróbować 41

ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać obie mąki, śmietanę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i powoli i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem o obsypanej bułką tartą. Nagórze rozłożyć kawałki jabłek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 35-40 minut. Sprawdzić patykiem stan(...)upieczenia ciasta. Musi być suchy po wyjęciu z ciasta. Polecam Wykonanie w thermomix białka ubić, nałożyć motylek masło, cukier, cukier wanilinowy i esencja waniliowa, zmiksować, czas 30 sekund, obroty 5 ciągle mieszając obroty 5 dodawać co chwilkę po żółtku. Zdjąć kopystką ciasto z boków naczynia miksującego dodać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta dodać

Kuchnia Pokoleń
Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloween 42

Przepyszna i prosta w przygotowaniu tarta z kruchego ciasta z nadzieniem ze śliwek i musu malinowego. Aby ją upiec nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia. U mnie w wersji na halloween, więc śliwki nabrały nieco mrocznego wyrazu ;) Ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Polecam :) 4 porcje: 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru(...)przez sito) lub konfitury malinowej białko spora szczypta cynamonu Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek posypujemy płatkami migdałów. Śliwki przekrawamy

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania