ciasto - 160969 przepisów (strona:1349/10732)

Kwiaty bzu w tempurze 32

wyobrażam sobie robić tego dania na maśle czy smalcu, gdyż tempura po usmażeniu musi być lekka , a ten efekt lekkości uzyskamy tylko poprzez smażenie w oleju. Przepis na ciasto na tempurę znajdziecie na blogu, podlinkowuję go wam także w liście składników. Po zrobieniu ciasta na tempurę należy przygotować kwiaty. Ja moczę je przez chwilkę w wodzie z dodatkiem cukru(...)czym osuszam i przed pokryciem ciastem obowiązkowo oprószam mąką. Oprószenie mąką sprawia, iż tempura po usmażeniu nie odchodzi od kwiatów, a wręcz przeciwnie dobrze do nich przylega. Pokryte tempurą kwiaty smażę przez około 3-4 minuty, na lekko złotawy kolor – należy jednak uważać, aby ich nie przypalić. Usmażone kwiaty bzu posypuję solą i podaję na przekąskę . Ostatnio jadłam

MeCooks
Tartaletki z kremem kokosowym i truskawkami 31

Wykonanie : Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem pudrem oraz solą. Dodać żółtko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na pół, spłaszczyć i owinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki(...)minimum godzinę. Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm ( polecam wałkowanie ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ). Ciastem wylepić foremki do tartaletek. Jeśli używacie takich rantów jak ja, wykrawajcie po prostu nimi kółka i umieszczajcie w rantach ustawionych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spody tartaletek nakłuć widelcem i wstawić

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto na pierogi 40

Proste ciasto na pierogi dzisiaj bo zaczął się truskawkowy sezon i oczywiście pierogi z truskawkami to obowiązkowe danie latem! Lubicie pierogi? A lubicie lepić pierogi? Ja muszę przyznać, że nie bardzo Rodzina duża, lepienie zajmuje godziny a zjadają wszystko w 5 minut No ale ponieważ kocham ich to lepię, bo oni kochają pierogi Ten przepis na proste ciasto na pierogi(...)pasuje do wszystkich rodzajów pierogów i na słono i na słodko. PRZEPIS PROSTE CIASTO NA PIEROGI Składniki: 500g mąki 1 łyżeczka płaska soli 5 łyżek oleju lub oliwy 1 szklanka 250ml wrzątku Jak zrobić proste ciasto na pierogi: Do misy wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy wrzątek i wyrabiamy ciasto łyżką lub najlepiej za pomocą robota kuchennego

Dorota Smakuje
truskawkowa chmurka na biszkopcie z kremem z białej czekolady 41

wyłożonej papierem do pieczenia). Suszymy w ok. 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wystudzoną bezę układamy na kremie. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami 28

Share Pinterest Print Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami to ekspresowe pyszności, które bardzo szybko przygotujecie Składniki: 300 g ciasta francuskiego około 100 g sera Lazur szparagi pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Następnie dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki(...)delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat rozłożyć pokruszony ser Lazur (nie za dużo bo będzie za słone), zostawiając wolny brzeg (około 1 cm). Na wierzch położyć 3 – 4 kawałki szparagów, połówki pomidorków (przecięciem do góry) i delikatnie posypać pieprzem. Piec w piekarniku

Oryginalny smak
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 28

Ciasto jogurtowe z rabarbarem Ciasto jogurtowe z rabarbarem, to ciasto, które obowiązkowo zawsze musi się pojawić na naszym słodkim stole w maju i w czerwcu. Sezon na rabarbar w końcu do czegoś zobowiązuje 😀. Lubie też łączyć rabarbar z innym owocami - no właśnie, czy rabarbar to warzywo czy owoc? To ciasto z rabarbarem jest bardzo proste do przygotowania, ważne jest tylko(...)wszystkie składniki z których będziemy je robić miały pokojową temperaturę. Wtedy masz pewność, że ciasto podczas ucierania i miksowania nie zważy się. Ciasto możesz też upiec w nieco mniejszej foremce, urośnie nieco wyższe. Natomiast jeśli nie masz jogurtu, równie dobrze możesz dodać do niego kefir. Na blogu znajdziesz też przepisy na inne rabarbarowe ciasta: drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasta z owocami 43

Owoce to bardzo popularne dodatki do ciast. Przełamują słodycz, dodają aromatu i smaku, a także stanowią piękną dekorację. Możliwości wykorzystania owoców w ciastach jest nieograniczona! Można je w dowolny sposób łączyć tworząc pyszne wypieki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was ciekawe przepisy na ciasta z owocami. Mamy dla Was same najlepsze przepisy, które warto wypróbować! Zazwyczaj(...)receptury, z którymi poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Zapraszamy! 1. Wiśniowa Dama Przepis na: Alledobre.pl 2. Sernik na zimno z truskawkami Przepis na: Przepiski.pl 3. Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym Przepis na: ProstaKuchnia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Ciasto z rabarbarem i bezą Przepis na: KulinarneCuda.pl 5. Ciasto z rabarbarem na biszkopcie Przepis na: Kulineo.pl (adsbygoogle

Damusia.pl
Szybka tarta z ricottą i pomidorami – pomysł na obiad lub kolację 36

Szybka tarta z ricottą i pomidorami na cieście francuskim to proste, ale jednocześnie eleganckie i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się na bezmięsny obiad, kolację na ciepło czy jako przekąska na imprezie. Pomidory w połączeniu z ricottą i rukolą tworzą udaną kompozycję, która posmakuje każdemu smakoszowi. Jak przygotować szybką tartę z ricottą i pomidorami? Przygotowanie jest(...)bardzo proste. Wystarczy podpiec w piekarniku gotowe ciasto francuskie, a następnie nałożyć na nie masę z ricotty, śmietany i jajka oraz rozłożyć plastry pomidorów. Całość pieczemy jeszcze chwilę i gotowe. Tarta najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, po odgrzaniu ciasto francuskie straci swoją chrupkość.   Składniki na szybką tartę z ricottą i pomidorami: opakowanie ciasta francuskiego (około

e-PrzepisyKulinarne
Malinowa Charlotte 30

Malinowa Charlotte to lekkie i pyszne ciasto, które zachwyca swoim wyglądem. Nie wymaga wiele pracy, jest łatwe i szybkie, no i do tego bez pieczenia. Ciasto idealne na lato Składniki na mus czekoladowy: 150 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna i mleczna pół na pół) 280 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 36 biszkoptów Lady Fingers 2 łyżki soku(...)żeby przykleiły się do papieru i nie przewracały w trakcie wykładania). Na biszkopty wykładam mus czekoladowy, masę wyrównuję i wykładam na nią pozostałe biszkopty, które maczam w wodzie malinowej. Ciasto wstawiam do lodówki i zabieram się za mus malinowy. Składniki na mus malinowy: ½ standardowej galaretki malinowej 150 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30% 100 g ricotty 100 g malin

Słodki sentyment
Ciasto z rabarbarem i bezą 43

Przepis na doskonałe ciasto z rabarbarem. Na kruchym spodzie ze słodką i delikatną bezą. Niebo w gębie! Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia 50 min + 20 min spód   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej (czubata szklanka) 50 g mąki krupczatki 45 g cukru pudru 1/2 łyżeczki(...)masła 3 żółtka Nadzienie: 450 g rabarbaru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki dżemu truskawkowego Beza: 3 białka szczypta soli 150 g cukru pudru 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej Zetrzyj do nich masło na tarce o grubych otworach Rozetrzyj masło z sypkimi składnikami do otrzymania kruszonki Dodaj żółtka i wyrób szybko kruche ciasto Wylep

Słodki Blog
Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezową pianką 28

już kolejny pomysł na rabarbar, mała modyfikacja mojego ulubionego kruchego z rabarbarem i budyniem. Tym razem zrobiłam ciasto na bazie żółtek, dzięki czemu jest mniej zbite, a bardziej kruche. Na warstwę budyniu, wyłożyłam bezę z dodatkiem kisielu, miałam nadzieję, że będzie różowa ale jak widać na zdjęciach wyszła szarobura, niestety jakoś ostatnio nie mogę trafić na kisiel, który ma ładnie(...)barwi ciasto i chyba pomyślę o jakiś naturalnych barwnikach.  Wracając do ciasta to jest to po prostu pyszne, dość proste domowe ciasto, na które składniki na pewno znajdziecie u siebie. Zamiast rabarbaru możecie dać truskawki, na które sezon powoli się zaczyna, jablka czy śliwki.  Nie przedłużam już bardziej, tylko zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki

Cynamonowe szczęście
Tarta ze szparagami i mozzarellą na cieście francuskim. 47

Przepis na szybką tartę na cieście francuskim. Tarta ze szparagami, mozzarellą i szpinakiem. Sprawdzony przepis na szybki obiad. Po sezonie szparagowym świetnie będzie pasowała również cukinia. Drukuj Tarta ze szparagami i mozzarellą na cieście francuskim Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 jajko garść szpinaku 1 kulka mozzarelli 12 szt. szparagów sól, pieprz(...)smaku Instrukcje Ciasto przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniane końcówki, układamy na cieście francuskim. Rozkładamy umyte liście szpinaku, całość oprószamy solą i pieprzem. Na wierzch ścieramy mozzarellę na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni. Artykuł Tarta ze szparagami

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki zatapiane 40

Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże *** *** Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione *** *** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy(...)Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto *** *** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię *** *** Ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt i kroimy na trójkąciki *** *** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około pół łyżeczki nadzienia *** *** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce

Blog z Apetytem
DELIKATNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI 39

cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z żółtkiem doprawiając masę do smaku cukrem(...)cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią borówki. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem

Walijskie Pichcenie
WUZETKA + FILMIK 37

Ciasto jak klasyk, każdy je zna i większość uwielbia. Dla mnie to ciasto bomba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, prawdziwe cudo, idealne dla gości. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Polecam. SKŁADNIKI :  5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt 25/32 cm, smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota oraz dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania