ciasto - 160969 przepisów (strona:1360/10732)

Ciasto 3 bit 62

Ciasto 3 bit to jedno z najpopularniejszych ciast. W mojej wersji jego słodki smak został przełamany słonymi krakersami i słonym kajmakiem. Smakuje wyśmienicie! Idealne ciasto na świąteczny stół! Czas wykonania: 3h Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 4 jajka 100 g cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)wystudzonego budyniu – miksując do uzyskania jednolitej masy. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać do niej wymieszany cukier puder i usztywniacz do śmietany. Wystudzone ciasto wyrównać (w razie potrzeby). Masę kajmakową wymieszać z solą i wysmarować biszkopt. Następnie wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy rozsmarować masę budyniową i ułożyć warstwę herbatników. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto Nocne ścieżki 808

Ciasto nocne ścieżki jest lekkie, kremowe i puszyste. Wyśmienite w smaku. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Idealne na różnego rodzaju Święta czy uroczystości. Mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne. Pychotka!. Ciasto dość szybkie i proste w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 dużych jajek L 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności(...)czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone

Blog kulinarny S9.PL
Świąteczne ciasta z orzechami 110

Wracam do Was z przepisami na ciasta z kolejnym spożywczym atrybutem Świąt, czyli smacznymi i bogatymi w witaminy orzechami. Trochę się tego uzbierało ; ) Muszę wspomnieć, że są to w większości ciacha wymagające trochę Waszego czasu- ale któż nie lubi go poświęcać na świąteczną, słodką krzątaninę ?  Linki poniżej odeślą Was do przepisów na moim blogu. Udanych wypieków! 1. Pani Walewska(...)Milky Way 3. Pralina Orzechowa   4. Ambrozja 5. Przekładaniec Orzechowo- jabłkowy   6. Orzechowe Cappuccino   7. Sezam   8. Kora Orzechowa   9. Chrupanka Orzechowa   10. Ciasto kokosowo-orzechowe 3   11. Marysieńka   12. Orzechowiec   13. Pawi Ogon Smacznego

Domowe ciasta
Makowiec japoński 76

Makowiec to ciasto, które tradycyjnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jest to najczęściej strucla makowa, którą robi się z ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie(...)które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia. Polecam wypróbować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na Makowiec japoński: 250 g maku 1 i 1/2 litra mleka 3 jabłka (400 g) 6 łyżek kaszy manny

Danka Pichci
Kruche ciasteczka podkowy z makiem. 57

ciasteczek . które są nie tylko pyszne i łatwe do wykonania, ale także nieco bardziej wyrafinowane, te kruche ciasteczka z makiem są właśnie dla nas! Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca(...)endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 2 żółtka – 1 jajko – 150 g masła – 200 g mąki orkiszowej – 70 g zmielonego maku – 80 g erytrytolu – 1 łyżeczka esencji z wanilii

Zdrowy Styl Joanny
Pierniki nadziewane 55

rozpuści. Następnie masę odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, proszek do pieczenia mieszam w misce, dodaję ostudzone mleko z dodatkami, jajka, żółtka i sodę i całość mieszam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny. Następnie dzielę ciasto na pół, każdą połowę rozwałkowuję na grubość około 4 mm. Na jednej części układam w odstępach(...)łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Czekoladę

Słodki sentyment
Korzenne ciasto dyniowe 61

Wilgotne, mięciutkie i pyszne korzenne ciasto dyniowe, cudnie pachnące aromatycznymi przyprawami. Idealne na jesienny wieczór lub nadchodzące święta. Nie wymaga użycia purée z dyni , wystarczy surową dynię zetrzeć na tarce i dodać do masy. Zapewniam, że ciasto zniknie jeszcze ciepłe Składniki: 2 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach) 2 szklanki mąki 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru(...)pieczenia, skórkę z pomarańczy, suszony imbir, mielone goździki, kardamon i szczyptę soli. Zmiksować. Następnie dodać startą dynię i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto marchewkowe → Proste ciasto dyniowe

Oryginalny smak
Sernik żołądkowiec 95

Fajny sernik z kolorowym ciastem ucieranym. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki (blaszak 34x26cm): Ser: 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego lub dobrego z wiaderka) 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła / margaryny Ciasto: 6 jajek  25 g masła / margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3 łyżki(...)Wszystkie składniki na warstwę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i partiami ser. Na koniec ubić pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto z serem. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Zrobić ciasto: żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, cały czas ucierając. Z białek

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowo-pomarańczowy 52

Tort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na Boże Narodzenie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao 2 szklanki jogurtu naturalnego 4 jajka 1,5 szklanki oleju Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy(...)jednej misce. Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 18 cm i piekę 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g masła ½ szklanki

Słodki sentyment
Sernik z czekoladą i orzeszkami ziemnymi solonymi 69

Sernik z czekoladą i orzeszkami ziemnymi solonymi Sernik jest ulubionym ciastem w mojej rodzinie. Tego ciasta nie może zabraknąć na każdej uroczystości. A z dodatkiem orzechów, sernik  smakuje rewelacyjnie. Orzechy ziemne to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Takie orzeszki ziemne możecie zakupić w sklepie internetowym Promienie Słońca . Polecam. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka -1,5 szkl cukier -3 łyżki proszek(...)trzykrotnie mielony masło - 1/2 kost budyń w proszku - 1 opak jajka - 5 szt Polewa czekoladowa: czekolada gorzka - 90 g masło - 40 g Dodatkowo: orzechy ziemne prażone solone Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników przygotować kruche ciasto.  Odstawić do lodówki, do schłodzenia. Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Podpiec

Kuchnia Danusi
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka 56

ciastka, pieczone w naszym regionie od wielu pokoleń. Ich wielką zaletą, poza smakiem i kruchością, jest łatwość przechowywania oraz świeżość, którą ciastka zachowują przez wiele dni. Podobne cechy mają ciasta przygotowane z dodatkiem amoniaku. Są smaczne, mają lekko porowatą strukturę i długo zachowują świeżość. Ciasto amoniakowe nie rozmięka, ponieważ przyjmuje niewiele wilgoci mas, którymi jest przekładane, dlatego zwykle przekłada się(...)prażonymi jabłkami, marmoladą czy powidłem. W przepisie z Nowego Dzikowa między dwa blaty surowego ciasta układa się warstwę surowych pokrojonych w kosteczkę jabłek, które miękną w trakcie pieczenia. W efekcie otrzymujemy placek przekładany jabłkami, który jest mniej kruchy niż tradycyjna szarlotka i może być przechowywany dłużej zachowując przy tym świeżość. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Nowego Dzikowa pochodzi z publikacji

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania