Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka

Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka

Miodownik z powidłem i masą grysikową – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Bieździedza, gmina Kołaczyce, powiat jasielski  Zima to najlepsza pora na ciasto miodowe, zwłaszcza w formie przekładańca. Taki rodzaj ciast w naszym regionie jest bardzo popularny i pieczony w wielu odmianach. Kruche placki przekłada się masami i pozostawia nawet na dwa dni, żeby ciasto stało się zwarte i wilgotne. A jedną z najpopularniejszych mas do zimowych przekładańców jest masa grysikowa. Swoją drogą niedawno dowiedziałam się, że słowo grysik to nasz lokalny regionalizm. Pozostała część Pol... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.