BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM

BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM

BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM

Przepis na : deser

Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształte... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Autor

AngieAngie

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, mascarpone, roladki, biszkopt, ciastka kremówki, ciasto francuskie, ciasto francuskie, krem mascarpone, deser, desery, ciasta z kremami, ciasto z kremem, boże narodzenie, tiramisu, kokosowe, bożonarodzeniowe, deser z mascarpone, ciasta czekoladowe, ciasto czekoladowe, ciasto owocowe, krem czekoladowy, ciasto kokosowe, ciasta z masa, jajka na święta, ciasto na boże narodzenie, polewa czekoladowa

Inne przepisy z Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.