coś specjalnego - prawdziwe HITY na wielkanocny stół! E-book "Mazurki Wielkanocne" zawiera 15 przepisów na tradycyjne ciasta (tj. mazurki) przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Jednak moje mazurki nie są zwyczajne i nudne - to prawdziwe hity, które zrobią furrorę na świątecznym stole! Wśród nich znajdują się takie smaki jak: Biały Michałek, Kinder Bueno, Ferrero Rocher, pistacjowy czy śliwka w czekoladzie. Część przepisów(...)pomysły, które dopracowywałam przez dość długi czas, aż uzyskałam porządany smak. Masy te możecie wykorzystać nie tylko do mazurków, ale również do tart czy do przełożenia biszkoptów lub innych ciast. Przepisy te są dość oryginalne, ale za razem proste i szybkie, więc myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Większość ma krótką listę składników, które są do kupienia prawie
Kuchnia MagdaLenyCiasto murzynek to popularny placek, który przygotowuje się w kilka chwil. Jest wilgotny, szybki, tani i przede wszystkim pyszny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto murzynek jest przyjemnie kakaowy i znika w oka mgnieniu. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Taki deser idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Jeśli szukacie(...)pomysłu na szybkie i smaczne ciasto, z którego przygotowaniem doskonale poradzi sobie nawet największy amator cukiernictwa, to murzynek na kefirze sprawdzi się idealnie. MURZYNEK NA KEFIRZE – PRZEPIS Składniki 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 400 g kefiru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów garść rodzynek 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (adsbygoogle
Przepiski.plciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. I wiecie? To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie(...)ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem orzechowy 6 łyżek masła orzechowego 2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów) 1 łyżka
Raj dla Podniebieniamoja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści(...)Wasze podniebienia i Waszych gości. Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru nadzienie 100 g konfitury z płatków róży 50 g miękkiego masła wierzch płatki migdałowe i kokosowe Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia
Raj dla PodniebieniaReklamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w cieście francuskim to pomysł na smaczne, ale też efektowane danie. Mięso wychodzi pyszne i niezwykle soczyste. Przepis ten warto wypróbować, gdy nachodzi nas ochota na „coś innego”. Chrupiące ciasto francuskie, miękkie mięso zapieczone z serem to połączenie idealne. Lista zakupów 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 150 g pieczarek(...)jajko Krok pierwszy: na łyżce oliwy podsmażamy cebulkę z pieczarkami, do momentu odparowania wody. W międzyczasie rozbijamy delikatnie pierś z kurczaka i przyprawiamy solą i pierzem. Krok drugi : ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą część nacinamy po bokach tworząc paseczki. Na środku układamy podsmażone pieczarki, na nich pierś z kurczaka i całość posypujemy serem. Krok trzeci: zawijamy kurczaka
Proste-przepisy.plTłusty Czwartek ? Jak kto woli… Powiem tylko, że bułeczki są delikatne i mięciutkie i smakują wyśmienicie Uwaga: szklanka 200 ml Z podanej porcji przygotujecie około 20 bułeczek. Składniki na ciasto: 25 g drożdży 250 letniego mleka 1 jajko 100 g masła 1/3 szklanki cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 3 ½ szklanki mąki (użyłam typ 500) Przygotowanie: Drożdże rozkruszam, dodaję(...)drożdży jajko i roztrzepuję trzepaczką. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję pozostałe mleko, sól, cukier, cynamon i drożdże z jajkiem. Dokładnie mieszam. Do tej mieszanki dodaję mąkę i wyrabiam ciasto, aż zrobi się gładkie. Następnie przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 200 ml śmietanki
Słodki sentymentmaleńkim, domowym świecie. Dziś pachnie on wanilią i kruchymi faworkami. Zbliża się przecież Tłusty Czwartek. Zapraszam. Uchylę Wam drzwi. Składniki: • 1 lub 2 płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego • cukier puder z wanilią Sposób przygotowania: 1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć na kilka minut, aby się lekko ogrzało. Jeśli mamy mrożone ciasto, trzeba(...)wcześniej rozmrozić. Ja używam ciasta francuskiego schłodzonego. Dostępne jest w sklepowych lodówkach. 2. Lekko ogrzane ciasto delikatnie rozwinąć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C w opcji góra-dół. 3. Blat ciasta lekko rozwałkować. 4. Ciasto pokroić na pasy kilkucentymetrowej szerokości. 5. Dłuższe paski podzielić na pół. Na środku każdego zrobić nacięcie. 6. Uformować faworki, przeplatając przez nacięcie jeden koniec
W mojej kuchni