ciasto - 162020 przepisów (strona:1368/10802)

Ciasto Balladyna 58

Przepis na to ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Balladyna jest bardzo elegancka, pięknie prezentuje się na stole, może być doskonałym wypiekiem na urodziny czy święta. Przepis w wykonaniu mojej bratowej Kasi, specjalistki od przekładańców. Składniki: (na dużą blaszkę 35×25 cm) Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru drobnego (3/4 szklanki) 60 g mąki pszennej (6 łyżek(...)skrobi ziemniaczanej (5 łyżek) 20 g kakao (2 łyżki) 2 łyżki wody Poncz: ok. 100 ml soku owocowego np. malinowego * Polecam dosyć słodki sok, ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie i w dodatku przełamane jest kwaskowymi malinami. Możesz też dolać wódki lub spirytusu wedle uznania. Masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 70 g cukru (1/3 szklanki) 2 łyżeczki cukru

Słodki Blog
Serniczek noworoczny 899

Serniczek noworoczny Delikatny i mega kremowy serniczek z pyszną śmietankowo-kajmakową pianką, zwieńczony wiórkami czekolady. Idealne ciasto na Sylwestra i inne imprezki. Jest efektowne, podzielne i przepyszne. Polecam! Podstawą w tym przepisie jest mój ulubiony ostatnio sernik z mlekiem skondensowanym. Bardzo go lubię, jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje     Składniki: ok 200g herbatników(...)proszku) *** *** Całość miksujemy razem do połączenia się składników *** *** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy *** *** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik

Blog z Apetytem
Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki 106

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki to pyszne ciasto, miękkie, puszyste i wilgotne. Przepis jest świetny dla osób zabieganych, którym nie chce cię parzyć i mielić maku przez maszynkę. Przygotowanie ciasta zajmie około 15 minut, potem wystarczy upiec je w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce. Składniki(...)manną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Ucieramy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i bakalie. Wszystkie razem mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez około 50 minut w trybie

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowe ciasteczka z czekoladą 65

Cytrynowe ciasteczka z czekoladą to szybki wypiek, który wykonałam z powodu braku składników na zaplanowane wcześniej ciasto. Uwielbiam klasyczne ciasto kruche. W tym przypadku jest ono z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chyba znów dodałam odrobinę za dużo skórki ponieważ ciastka wydawały mi się lekko gorzkie. Ale nikt inny nie zwrócił na to uwagi więc chyba jestem przewrażliwiona Ciasteczka(...)soku z cytryny 80 g gorzkiej czekolady coś do ozdoby Wykonanie: Obie mąki łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, a także sok i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły tworząc jednolitą masę. Gdyby ciasto bardzo kleiło się do rąk dosypujemy łyżką mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy 15 minut

Relaxtime
Świąteczne ślimaczki z 3 składników 215

propozycję na pyszną i ekspresową w wykonaniu przekąskę na świąteczny stół i nie tylko. Świąteczne ślimaczki, do przygotowania których potrzeba jedynie 3 składników! Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję(...)posmakują każdemu kto ich spróbuje. ŚLIMACZKI Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami 1 żółtko do posmarowania Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wyłóż masę makową i dokładnie rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. 2. Następnie ciasto zwiń w rulon, delikatnie dociskając. Pokrój na roladki o grubości

Alle Dobre!
Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl 64

musicie je przygotować na najbliższe święta. Te ciasteczka są pyszne, co najważniejsze bardzo szybkie i proste w przygotowaniu i z całą pewnością będą ulubionym przysmakiem wszystkich, którzy uwielbiają kruche ciasto. Robimy tutaj praktycznie klasyczne ciasto kruche. A zresztą zapraszam Was po ten pyszny przepis. Ciasteczka bożonarodzeniowe składniki Ciasteczka bożonarodzeniowe przepis Przygotowanie ciasteczek kruchych zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki(...)przekładamy na stolnice i wyrabiamy przy pomocy rąk. Możecie też wszystkie składniki włożyć do misy miksera i dokładnie wyrobić. Następnie z ciasta robimy kulę, zawijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno być w lodówce przez minimum 45 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki powinno być schłodzone, dzięki temu łatwo się rozwałkuje. Ciasto rozwałkowujemy i rolujemy. Postępujemy podobnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pyszne ciasto z jabłkami ... 57

miękkości jabłek co jakiś czas mieszając, zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Do misy robota wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka, dać zimną palmę i wyrabiać ciasto. Ciasto ucierać najpierw do drobnej kruszonki i dalej do jednolitej konsystencji, ciasto wyjąć z misy na talerz i podzielić na połowę. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, z jednej(...)połowy ciasta odrywać kawałki i wylepić dno formy. Wystudzone jabłka wymieszać dokładnie z kaszą manną. Z reszty ciasta palcami rozpłaszczać na placki kawałki ciasta i układać na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto krucho-ucierane jest doskonałą baza do wielu

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowiec 58

ciasto z orzechami będzie idealne na święta. Miodowe blaty ciasta przyjemnie miękną pod wpływem ciepłej budyniowej masy, natomiast wierzch z orzeszków pozostaje przyjemnie chrupiący. Składniki (około 25 porcji): 250 g. mąki pszennej tortowej 250 g. mąki krupczatki 70 g. cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 200 g. masła 2 łyżki miodu 2 łyżeczki ciepłego mleka Krem budyniowy(...)cukru 50 g. masła Wierzch: 100 g. masła 80 g. cukru 3 łyżki miodu 200 g. łuskanych orzechów włoskich 100 g. łuskanych orzechów ziemnych Obie mąki na ciasto wymieszaj z sodą i cukrem pudrem. Dodaj jajka, masło pokrojone w kostkę i miód wymieszany z ciepłym mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 równe części. Orzechy na wierzch posiekaj

Delicious Place
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI, ORZECHAMI, KREMEM I BEZĄ 81

Kruche ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i bezą to świetna  alternatywa dla klasycznej szarlotki, która łączy kilka warstw. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto. Zapraszam serdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)około 25 minut. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na dno formy. Wkładamy do lodówki

Podróż w kulinaria
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 58

Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania(...)kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle *** *** Ugotowaną kapustę oraz podsmażone pieczarki i cebulę drobno siekamy lub mielimy w malakserze *** *** Całość dość intensywnie doprawiamy do smaku *** *** Mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy *** *** Dodajemy żółtka oraz całe jajka i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie

Blog z Apetytem
Ciasto szampańskie 170

Dzień dobry :-) Dziś kochani mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które nazywa się szampańskie, a z szampanem nie ma nic wspólnego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta :-)  Składniki ciasto orzechowe: 2 szklanki mąki pszennej 200 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszka ananasa 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g każdy) bez cukru 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła  Dodatkowo: 300 g delicji u mnie wiśniowe Ciasto orzechowe: 1. W misie miksera ubijamy masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mleko i dalej miksujemy. 2. Teraz po kolei dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się

kruche babeczki
Szybkie ciasteczka z marmoladą 47

Delikatne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z marmoladą. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników, ciasta francuskiego oraz marmolady o ulubionym smaku. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie francuskie ciasteczka z nadzieniem idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, a także na zimno. Kruche ciasteczka z marmoladą(...)ciasta francuskiego to świetnym wynalazek. Wiele razy uratowały sytuację w przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy nie miałam czasu przygotować bardziej czasochłonnych wypieków. SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego marmolada o ulubiony smaku Dodatkowo cukier puder żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kroimy na kwadraciki, u mnie wyszło ich 12. Na każdy

Przepiski.pl
Sernik bezowy 53

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Dzisiaj mam dla was przepis na sernik z bezą. Kruchy spód, kremowa i aromatyczna masa serowa oraz delikatny puch z bezy to połączenie wręcz idealne. Przepis na sernik bezowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie(...)cukru szczypta soli Przygotowanie Spód Na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Na środku zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekane masło. Ze składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać i podziurkować ciasto widelcem

Alle Dobre!
Drożdżowa babka makowa. 175

Dzisiaj proponuje Wam pyszna babkę makową, klasyczne ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem i bakaliami. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i niezwykle smaczna. Idealna na Święta lub do kawy na każdą inna okazje. Składniki: Ciasto drożdżowe : 500 g maki pszennej 1 szklanka mleka 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko(...)wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w garnku i rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wsypać do niej drożdże oraz cukier. Do miski następnie dodać jajko, żółtka i sól, lekko wymieszać

Pani M - kuchnia smakowita
ROGALE Z JABLKAMI 136

użyłam jabłek w przygotowanych rogalach. W przepisie podaję  proporcje tak aby jabłek było wystarczająco dużo. SKŁADNIKI Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek) 4 duże jabłka pokroić w dobrą kostkę dodać(...)cytryny oraz cukier do smaku   Sposób przygotowania Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.   Ciasto 1.      Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto.  Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe

RAROSSA