Ciasto wiedeńskie z PRL-u. Ciasto ucierane z kakao, sokiem z wiśni i powidłami. Skąd nazwa? Nie mam pojęcia. Przepis minimalnie zmodyfikowany. Ciasto : 200 g miękkiego masła, 12 jajek, 450 g cukru pudru, 600 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g kakao, do przełożenia : 450 ml marmolady najlepiej kwaskowej (u mnie 150 ml marmolady mirabelkowej i 300 ml marmolady morelowej), do nasączenia : 3 łyżki brandy, 50 ml soku wiśniowego, polewa : 75 g masła, 30 g cukru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki wody... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...