CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish

CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI  + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish

CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish

Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ostra na Słodko

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Autor

Ostra na SłodkoOstra na Słodko

http://ostra-na-slodko.pl/

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczywo, mak, ciabatta, chleb, sezam, bułki, ciasto naleśnikowe, bagietka, słonecznik, drożdżowe, ciasto z bezami, chleb na drożdżach , chleb na zakwasie, ciasto z makiem, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, lekkie ciasto, ciasto z masa, ciasta z masa, chleb mieszany, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, bułka pszenna

Inne przepisy z Ostra na Słodko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.