Rolada makowa

Rolada makowa

Rolada makowa

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje s... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pychotkaaa

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

Gabriela Uchto

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, mak, polewa, orzechy, ciasto z makiem, kruche ciasto, kruche ciasta, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche, mięso, czekolada, lukier , mielone, drożdżowe, makowce, polewa czekoladowa, biszkopt, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, ciasta z masa, ciasto z masa, ciasto z orzechami, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, mięso mielone, strucla makowa, ciasto ucierane , mięsa pieczone, pieczeń z mięsa mielonego

Inne przepisy z Pychotkaaa

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.