W karnawale na polskim stole nie może zabraknąć faworków/chrustów lub róż karnawałowych. W tym roku postanowiłam zrobić je z ciasta drożdżowego podobnego do algierskich griwech, które w ubiegłym roku bardzo nam smakowały. Zmieniłam klasyczny środek róż i tradycyjną marmoladę z róży zamieniłam na masę budyniową z ryżu jaśminowego, bo ten kolor bardziej przypomina środki żywych róż. Składniki (na 33 róże): Ciasto 450 g mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej typ 480 marki Polskie Młyny) 30 g świeżych drożdży s... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)