na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff"Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące.SkładnikiCiasto1 kg mąki chlebowej 0,5 l letniej wody21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g)ok 3 łyżeczek soli1 łyżeczka cukru oliwaSospuszka pokrojonych pomidorówsól i pieprzkilka ząbków czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkę Dodatki - np. mozzarella i liście bazyliiPrzygotowaniePrzygotować sos:Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyże... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...