Składniki: 1 kg mąki pszennej; 5 żółtek + 2 całe jaja; 2 szklanki letniego mleka; 2 łyżki drobnego cukru do wypieków; 1/4 szklanki oleju; 50 g świeżych drożdży; 2 łyżki alkoholu (u mnie był to rum); Szczypta soli; 600 g marmolady różanej; Cukier puder do oprószenia pączków; Olej/smalec do smażenia pączków. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn prz... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...