Składniki: (ok. 24 sztuki) Rozczyn: Drożdże świeże 40 g Mąka łyżka Cukier łyżeczka Mleko 200 ml Ciasto: Mąka pszenna 800 g Masło 80 g Mleko 200 ml Jajka 2 Cukier 60 g Przygotowanie: Do małej miski wlewamy 200 ml letniego mleka, 40 g drożdży, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej osobnej miski wsypujemy 800 g mąki pszennej, 60 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 200 ml mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do po... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię :)