Pasztet z indyka jest delikatny i bardzo smaczny. Jak to przy robieniu pasztetów bywa, przygotowanie jego zajmuje trochę czasu, ale wszystkie czynności nie są trudne i
niecodziennikparyPasta buraczana z czerwoną fasolą, to idealne smarowidło na kanapkę, dla tych, którzy nie jadają mięsa, albo dla tych, którzy akurat mają ochotę na coś lżejszego
Kulinarne przygody GatityPrecle bawarskie Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli
Blog z ApetytemMamy okres, jaki mamy i musimy się z tym pogodzić. Spotkała nas niecodzienna sytuacja, która powoduje, że powinniśmy zostać w domu przez kolejne dwa tygodnie albo
Ostra na SłodkoSobota - porządki i gotowanie Sobota to w wielu domach czas porządków. Nie warto ich przekładać. Kurz tylko narasta i narasta, co powoduje frustracje i niepotrzebne zdenerwowanie
MamaOskarkaW poszukiwaniu ciekawych potraw zajrzeliśmy do książki z przepisami kuchni śląskiej. Zaciekawił nas przepis na domowy biały ser z kminkiem . Wykonanie go jest banalnie proste, a
niecodziennikparyWczoraj wypróbowaliśmy przepis na prosty i szybki majonez . Wprawdzie nie jest tak idealny jak sklepowe dobrej firmy lub tym bardziej przyrządzony pieczołowicie według starych receptur, ale
niecodziennikparyBardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na
niecodziennikparyNa bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić
niecodziennikparyGdy piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki
niecodziennikparyPasta z makreli i twarożku to pomysł zaczerpnięty od Koleżanki z pracy, która zrobiła ją podczas jednego z wyjazdów. Ta pasta jest dla mnie nowością, bo
niecodziennikparyBardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu
niecodziennikparyJesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te
niecodziennikparySmalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy
niecodziennikparyRobiąc kaczkę konfitowaną , przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes , czyli francuskiego smalcu . Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych
niecodziennikpary