chleb - 26052 przepisów (strona:1427/1737)

Biały ser z kminkiem 61

W poszukiwaniu ciekawych potraw zajrzeliśmy do książki z przepisami kuchni śląskiej. Zaciekawił nas przepis na domowy biały ser z kminkiem . Wykonanie go jest banalnie proste, a

niecodziennikpary
Prosty i szybki majonez 70

Wczoraj wypróbowaliśmy przepis na prosty i szybki majonez . Wprawdzie nie jest tak idealny jak sklepowe dobrej firmy lub tym bardziej przyrządzony pieczołowicie według starych receptur, ale

niecodziennikpary
Filety śledziowe z zalewie octowej 81

Bardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 82

Na bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić

niecodziennikpary
Pasztet na boczku 76

Gdy piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki

niecodziennikpary
Pasta z makreli i twarożku 80

Pasta z makreli i twarożku to pomysł zaczerpnięty od Koleżanki z pracy, która zrobiła ją podczas jednego z wyjazdów. Ta pasta jest dla mnie nowością, bo

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 78

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu

niecodziennikpary
Dżem śliwkowo-dyniowy 75

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te

niecodziennikpary
Smalec z kaczki 67

Smalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy

niecodziennikpary
Francuski smalec rillettes 78

Robiąc kaczkę konfitowaną , przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes , czyli francuskiego smalcu . Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych

niecodziennikpary
Pasztet z królika 88

Pasztet z królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości

niecodziennikpary
Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami 68

Od dłuższego czasu nie robiliśmy żadnej pasty na śniadanie, czas więc to nadrobić. Spośród kilku pomysłów na dodatki wybraliśmy wersję pasty z makreli z oliwkami i

niecodziennikpary
Hummus z suszonymi pomidorami 75

Hummus z suszonymi pomidorami przygotowaliśmy sobie na sobotę z dobrymi filmami. To nasza ulubiona przekąska do podgryzania, już o tym kiedyś pisaliśmy, ale od tamtej pory

niecodziennikpary
Cieciorella – krem czekoladowy, który rzuca na kolana! 105

Ten krem położył mnie na łopatki, zwalił z nóg i rzucił na kolana – nie wiem, co jeszcze dodać, żeby podkreślić z całą mocą, jak bardzo

Wiszniówka
Babka Piaskowa z Mąki Szymanowskiej 62

Są osoby które nie lubią piec, nie potrafią, lub porostu brakuje im czasu... W takiej sytuacji mam dla was idealny patent. Babka Piaskowa z mąki Szymanowskiej

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania