KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 413virgin opcjonalnie dodatkowo do polania na talerzu olej MCT , olej z awokado , lniany , z czarnuszki 200 ml śmietany 30% 4 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Dodatki: spaghetti z cukinii makaron konjac bez węgli Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć
Ola la LCHF
Ciasteczka imbirowe 151Składniki na ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru Ciasteczka imbirowe – jak to zrobić? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt
Ciastkozercy
Cukinia w cieście z mozzarellą i pomidorem 158sól, jajko oraz wodę, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy troszkę mąki lub wody). Ja ciasto doprawiłam dodatkowo niewielką ilością ostrej mielonej papryki i granulowanego czosnku. Pomidory kroimy na cienkie plastry. Oprószamy je szczyptą soli i granulowanego czosnku. Mozzarellę kroimy na cienkie plastry. Cukinię kroimy na cienkie plastry (mniej więcej
Smaki Na Talerzu
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą 170zajadał. Jeżeli Wam posmakuje, przygotuję na pewno kilka innych wersji, z użyciem nieco innych składników Smacznego! Zobacz też: Przepisy na pierś z kurczaka Karkówka z pieczarkami Cukinie faszerowane mięsem mielonym Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka 2 opakowania sera mozzarella pół słoika suszonych pomidorów
Kuchnia Bazylii
Orzechowo-waniliowe rożki. 313smacznego życzę :) Ciasteczka podałam na talerzyku AMBITION . Ciasteczka podałam na talerzyku: AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 1 jajko 20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło ) 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka pszenna
Izabelawkuchni
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 392osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy np.: 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami przepis. PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW
Moja Książka Kucharska
Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya 220dobrze rozejrzysz upolujesz go bez trudu. Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 3 grubo posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 główka kalafiora podzielona na różyczki 150 g tominamburu - wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry 400 ml mleka kokosowego z puszki 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos cebulowy 154Idealny do dań mięsnych. Aromatyczny, prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki 500 g cebuli 3 łyżki cukru 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Cebule siekamy. Na dno rondla wsypujemy cukier, podgrzewamy, dodajemy cebulę, paprykę, mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min, blendujemy. Przelewamy z powrotem do rondla, redukujemy do ulubionej konsystencji. Do smaku
R'n'G Kitchen
Tuszonka do słoików jak za dawnych lat 304świeżej słoniny, 80 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 2 pełne łyżki majeranku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Do zmielonej słoniny i mięsa dodałam pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Starannie wymieszałam składniki ręką. Następnie przy pomocy łyżki napełn iłam słoiki
Swojskie jedzonko
Makaron z wegańskim mięsem mielonym 157Tematem dzisiejszego wpisu jest makaron z wegańskim mięsem mielonym. Stop, co? Wegańskie mięso? Przecież to się wyklucza! Tak pomyśli nowy Czytelnik tego bloga (stały Czytelnik przypomni sobie przepis na tytułowe mięso). Jeśli jesteś tutaj nowy, nic nie szkodzi. Tytułowe “mięso” to odpowiednio przyprawione i przygotowane
Vegan Taste
Wątróbka z jabłkiem i dynią na tostach 162minut), a następnie dodajemy jabłko. Po około 2-3 minutach dokładamy wątróbkę. Przesmażamy razem aż wątróbka zmieni kolor i przestanie być krwista. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne. Serwujemy na ciepło toastowanej bagietce. Czas przygotowania: 25’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 440 kcal / porcja
Pyry na Gaz
Tort orzechowo jabłkowy 370Masa jabłkowa: 0,5 kg jabłek (po obraniu) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki 30% 2,5 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Posypka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 2 łyżki
Ala piecze i gotuje
Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia ) 238Składniki na tartę serową: Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa: 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego 3 łyżki cukru 1 pełna łyżka masła 1 budyń waniliowy 100 ml mleka Dodatkowo: 30 g czekolady deserowej 1 łyżeczka oleju 3 łyżki dżemu wiśniowego lub powideł mrożone
kolorowotorcikowo
ZUPA GRZYBOWA 207grzybów, 2 łyżki masła, mała cebula, 1 litr bulionu drobiowego, 150-200 ml śmietany 30%, odrobina soku z cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony). Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Na maśle szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam). Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem
JejKuchnia
Zupa porowo-serowa z gorgonzolą, gruszką i klopsikami 159smaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy
Cooking Monster