ciasto - 160969 przepisów (strona:1315/10732)

Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym oraz Galaretką 167

Przepyszna tarta z kremową masą budyniową z aromatycznymi malinami i jeżynami oraz orzeźwiającą galaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany(...)temperaturze pokojowej ok. 200 g malin ok. 200 g jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Dodatkowo naczynie możemy wyłożyć

Słodka Strona
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 180

sobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała(...)Składniki : 6-8 szt. ciasto:   20 g świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½   łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼   łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka soli, kilka listków świeżej bazylii, świeżo mielona suszona papryczka chili

Moniki Smakołyki
Jabłka w cieście 181

podwieczorkową na talerzu. Pamiętam ten smak z późnych wakacji i pierwszych dni w szkole czy przedszkolu. Uwielbiałam ciepłe jabłka w każdej postaci, ale jako miłośnik naleśników, wersję jabłek w cieście wprost ubóstwiałam! Moje dziecię jak się okazuje, podziela moje zamiłowania i zjadła tych jabłek tyle, że byłam w szoku i zastanawiałam się, gdzie je mieści. Wam również polecam spróbować, działają(...)też świetnie jako poprawa humoru w tak brzydkie, pochmurne i deszczowe dni jak kilka ostatnich. Jabłka w cieście 4-5 jabłek 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 szkl. mleka dowolnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g mąki pszennej olej kokosowy Jabłka umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i z każdego wykroić środek z gniazdem nasiennym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 133

pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się piec cokolwiek na drożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka(...)kostki) masła Stopić masło. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Rozbełtać jajka. Do suchych składników dodać ekstrakt waniliowy, jogurt i jajka. Wymieszać. Dolać stopione masło. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno być miękkie i powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przykryć je wilgotną ściereczką. Farsz (od razu napiszę, że zrobiłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto ze śliwkami 108

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto ze śliwkami stanie się ulubionym ciastem całej twojej rodziny. Idealne ciasto jak dla mnie, słodkie a zarazem kwaskowate, to ten wspaniały smak śliwek. Składniki: 20 szt. śliwki w ęgierki 4 szt. jajka 3 szklanki mąka pszenna tortowa 1 szklanka cukier 2 łyżeczki proszek do pieczenia pół szklanki wody cukier waniliowy cynamon połowa szklanki oleju(...)zmiksować. Blaszkę dokładnie wysmarować tłuszczem lub wyłożyć po całości papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie umyć, wypestkować, pokroić na pół a następnie wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Piec ciasto w 180C przez 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je patyczkiem (np. do szaszłyków, wykałaczką) – po wyjęciu powinien

Smaczne Potrawy
Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem 282

Ruloniki z ciasta filo z orzechami i miodem noszą nazwę baklava pochodzące z kuchni greckiej są tak pyszne i wspaniałe, że po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną. Najpierw co to jest filo i baklava. Filo greckie słowo „liść” to bardzo cieniutkie ciasto, troszkę podobne do francuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne(...)większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser uważa się, że pochodzi z Turcji i Azji Środkowej. Historycy niektórzy sugerują, że korzenie w Mezopotamii, ale ale większość dowodów wskazuje , że z środkowej Azji. Składniki: 2 opakowania ciasta filo 200 gr. masła 200 gr. orzechów

Smaczne Potrawy
Ciasteczka pieczarki 149

obiecałam sobie, że w najbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją.     Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi(...)migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek

mojewypiekiinietylko
CIASTO (bezglutenowe) Z RABARBAREM 132

Absolutnie nie jestem na diecie bezglutenowej, ale uważam, że są takie składniki, które warto ograniczać. Jakie to składniki? Pszenica- gluten, produkty mleczne-laktoza, cukier-węglowodany proste. Dzisiaj przedstawiam wam ciasto iście wiosenne z przepysznym rabarbarem. Pamiętajmy, że rabarbar to warzywo... wiec <3 dobra wiadomość dla tych, którzy nie jedzą owoców po 12 lub jedzą tylko do śniadania! Będę próbowała(...)odtworzyć to ciacho w wersji ''jak zjeść ciasto na kolacje:D'' TYMCZASEM ZAPRASZAM PO PRZEPIS: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin

fitolarun.blogspot.com
Calzone 183

dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu  mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki. Także dodajemy, to co lubimy najbardziej. Ja się tak rozpędziłam(...)później bałam się iż mam za dużo farszu. Ale poradziłam sobie świetnie i dałam radę skleić. A Calzone wyszło z bardzo bogatym farszem :) Składniki: Ciasto: 450g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub 16 g drożdży świeżych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 250 ml ciepłego mleka. Farsz: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 czerwone cebule

W kuchni u Moniki
Ciasto ucierane z budyniem i owocami 94

Ciasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne. Składniki: Tortownica 24-26cm 200g margaryny 200g cukru pudru 4 jajka 200g mąki tortowej 2x budyń waniliowy 5 łyżek mleka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki 1 płaska łyżka kakao 100g rodzynek 1 jabłko kilka(...)miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku. 2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 134

Sezon na gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie  sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję(...)pomarańcza 4-5 małych gruszek lub 2-3 duże Wykonanie:   Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą

kolorowotorcikowo
Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem 139

Słodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie(...)wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią, ananasem i kokosen Składniki: okrągła foremka o średnicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii 250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży

codojedzenia
Empanadas 107

będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione są zarówno w wersji słodkiej jak i słonej, mięsnej i wegetariańskiej. W oryginale, poza metodą przyrządzania ich przez pieczenie, smaży się je w głębokim tłuszczu(...)zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe.   Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne masło i smalec (możecie je przetrzymać w zamrażalce) bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z mąką. Dodajemy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania