ciasto - 160969 przepisów (strona:1290/10732)

Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 188

przepis z "Wypiekanie na śniadanie" . Pyszne bułeczki z nadzieniem marcepanowym, które w oryginale są ze świeżą żurawiną a u mnie z wiśniami z kompotu. Bułeczki są przepyszne a z ciastem pracuje się rewelacyjnie. Kto lubi takie drożdżowe wypieki szczerze polecam. Ja robiłam z połowy składników i taki przepis podaję. Wyszło 8 sporych bułeczek. Tacka na której podałam bułeczki można kupić(...)Cukieteria.pl Składniki: Ciasto drożdżowe: 65 ml letniej wody 4 g suszonych drożdży szczypta cukru 190 ml letniego mleka   1 jajko 60 g miękkiego masła irlandzkiego Mlekoma 60 g drobnego cukru 0,5 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni

Ala piecze i gotuje
Ciasto cytrynowe z malinami 144

Dziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną. Można powiedzieć, że jest to wielki muffin, ponieważ robi się je dokładnie tak samo jak muffinki i tak też smakuje. My kochamy muffinki i dlatego dla nas to ciasto jest rewelacyjne :) Kochani, przy okazji(...)jajkami, masłem, skórką z cytryny oraz ekstraktem z wanilii. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać maliny i wymieszać. Następnie mokre składniki wlać do suchych i krótko, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg 160). Piec 60 minut (jesli ciasto zacznie się

kuchnia doski
Szarlotka z kruszonką 121

siostra Ula dostała przepis od swojej koleżanki, więc u nas w rodzinie jest to szarlotka Zoji. Zarówno wtedy, jak i teraz smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny Jeśli(...)jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między

To co kocham
Sernik z brzoskwiniami 123

Sernik z brzoskwiniami to bardzo popularne ciasto „imieninowe”, które gościło chyba w każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku(...)mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą

To co kocham
Choinki z piernika 106

nadzieja znów wstąpi w nas Nieobecnych pojawią się cienie Uwierzymy kolejny raz W jeszcze jedno Boże Narodzenie…” Składniki: Ciasto piernikowe • 600 g mąki pszennej • 1 jajko • 250 g masła • 250 g miodu • 150 g cukru • 3 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 przyprawa do piernika Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru(...)Choinki piernikowe • Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. • Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno. • Włożyć do lodówki

To co kocham
Gofry belgijskie gryczane 126

Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto(...)mlekiem, 1 łyżką cukru i ekstraktem z wanilii. • Do ciepłego płynu dodać obie mąki i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. • Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto. • Po godzinie wmieszać łyżką

To co kocham
Szarlotka z rabarbarem 162

porze jabłka nabrały smaku, bo zostały przełamane kwaśnym rabarbarem, a jak szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny(...)łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę

To co kocham
Murzynek z bananami i orzechami wg Aleex 156

nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta. Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam na tej stronie . Wydawał się nieskomplikowany, więc postanowiłam go wypróbować. I nie pomyliłam(...)się. Ciasto przygotowuje się kilka chwil. Nie musimy mieć miksera. Ja użyłam blendera, ale wystarczy widelec i też będzie dobrze. Sposób przygotowania przypomina nieco muffinki: łączymy mokre i suche składniki, mieszamy i wkładamy do formy. Po godzinie puszyste, intensywnie pachnące bananami i czekoladą ciasto, jest gotowe. Upieczcie je w swojej kuchni. Naprawdę warto. Składniki: • 3 duże bardzo dojrzałe banany (mogą

W mojej kuchni
Bułeczki miodowe z cynamonem (na maślance) 159

rodzynkami, z lukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie i chrupie z wierzchu(...)urozmaicenia prezentacji z ciasta wycięłam zgrabne serca.  Składniki na 12 sztuk : 300 g mąki  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 56 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 80 ml maślanki  1 jajko 125 ml płynnego miodu akacjowego 1/2 łyżeczki cynamonu  szczypta soli Wykonanie :  Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C 1. Mąkę wraz z solą, sodą

vaniliowoczekoladowa
Warsztaty kulinarne z Inką i szefem kuchni Sebastianem Olma 137

Inką i grzankami -  Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym -  Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym -  Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym   Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było dla mnie całkiem nowym(...)Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego  i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić. Wraz z dziewczynami lekko zmodyfikowałyśmy przepis szefa, dodając zdecydowanie mniej cukru, bo około

SMYKWKUCHNI
drożdżowe kardamonowo cynamonowe ślimaczki 132

podrósł. Masło roztapiamy. Mleko podgrzewamy. Mąkę mieszamy z kardamonem, pozostałym cukrem oraz z solą. Gdy zaczyn będzie podrośnięty przekładamy go do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie łatwo odchodziło od dłoni lub wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta przez ok. 7 min. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu(...)masła, miękkiego 2 łyżeczki cynamonu 80 g cukru dodatkowo: 1 jajko do smarowania bułeczek opcjonalnie cukier do posypania wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem. wykonanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (możemy troszkę podsypać mąką) i rozwałkowujemy w kształt prostokąta na ok. 1 cm grubości. Po całym cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe. Zwijamy w roladę i kroimy na krążki. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb Pełnoziarnisty z Płatkami Owsianymi – Smaczny i Prosty w Przygotowaniu 265

lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, sól, mleko, płatki owsiane. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 4 minuty tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i cały czas mieszam ciasto w misce(...)Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta : Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie) 114

miły kwaskowaty zapach i posmak. Bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie. Warto dodać, że najlepiej smakują tuż po upieczeniu.     Składniki: (na ok. 12 sztuk)   Ciasto: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 340 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650 6 łyżek maku 2 łyżeczki soli 360 ml letniej wody 1/2 łyżeczki suchych(...)drożdży   Dodatkowo: woda do wysmarowania mielony mak do posypania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami. Następnie dodać aktywny zakwas żytni oraz stopniowo wlewać letnią wodę. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z kocówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, troszkę klejącego ciasta.   Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto W-Z 3113

Klasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam(...)pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.   Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza

Nastoletnie Wypiekanie
Grissini 131

mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski dodać pozostałe składniki i zaczyn, przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, co może zająć około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać mąką. Z wyrobionego ciasta utworzyć kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do wyrastania na 2-3 godziny(...)czas ten jest zależny od temperatury pomieszczenia). Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blachy wysmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 34x22 cm. Ciasto pokroić na paski i z każdego utoczyć wałek

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania