Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g) Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko(...)oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej
Ciastka - domowe słodkościzabieramy” z listy). Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub gotowym rozczynem. Dodać resztę składników, czyli resztę mleka, cukru, żółtka, spirytus, cukier z wanilią, sól. Na koniec wyrabiania ciasta dodać masło. Ciasto wyrabiać aż będzie bardzo gładkie, elastyczne i miękkie. Najlepiej zrobić to maszynowo hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, starajcie się nie podsypywać go mąką. Wyrobione(...)ciasto uformować w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5h. (Już wspominałam w innych przepisach, że często „oszukuję” czas, nakrywam misę z ciastem wilgotną ściereczką i chowam w łazience, gdzie włączam farelkę na średnie grzanie i zostawiam lekko uchylone drzwi). Gdy ciasto wyrośnie podsypać stolnicę mąką i ręcznie odrywać kawałki ciasta formując
Pociąg Do Kuchnibyć już nic bardziej pluszowego, to zapraszam Was po przepis! Zróbcie koniecznie na dniach, póki jeszcze ptysiowe boczki można wytańczyć w karnawale! :D * SKŁADNIKI na ok. 30 małych ptysiów Ciasto parzone (pâte à choux): 250 ml wody 100 g masła szczypta soli szczypta cukru 160 g mąki 4 jajka Kruszonka (craquelin): 80 g masła 100 g cukru trzcinowego(...)mąki Krem waniliowy (crème pâtissière): 500 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru trzcinowego 4 żółtka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 100 g masła * PRZYGOTOWANIE Ciasto parzone (pâte à choux) W garnku zagotuj wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij całość energicznie mieszać
Food SquareGnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie własnie wychodzą według tego przepisu: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Czas: Kilkanaście minut (plus ewentualnie godzina na pieczenie ziemniaków) Poziom trudności : Łatwe Gniocchi – kluseczki, których tajemnica tkwi w ziemniakach Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, ale wierzcie, że warto włożyć w lepienie klusek trochę wysiłku(...)sposób resztki pure, które bardzo lubimy. Jeśli jednak macie chwilę czasu, upieczecie ziemniaki do gnocchi. Upieczone mają bardziej skondensowany miąższ i mniej wody, co przy szybkim zagniataniu ciasta ma duże znaczenie. Jeśli macie trochę cierpliwości, zróbcie sobie karbowane gnocchi, jak ze sklepu. Wzorek można łatwo zrobić kładąc kluseczkę na widelcu i delikatnie przetaczając przez zęby widelca. Po kilku próbach
Niedzielny kucharzPrzepis na to ciacho przywiozłam prosto z Portugalii (podaję go z drobnymi zmianami). Jest to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach mocno nasączonych kawą, przekładanych ubitą słodką kremówką usztywnioną żelatyną. Brzmi prosto, ale interesującą część stanowi górna cynamonowa warstwa z żółtek. Ciasto do słodkich nie należy, co ciekawe, moich domowników nie zachwyciło, a w Portugalii jest to deser, który można spotkać(...)cienko masą śmietankową. Całą czynność powtarzać jeszcze 3-krotnie tak, by w końcowym efekcie otrzymać 4 warstwy herbatników i 4 warstwy śmietany (śmietana jako końcowa warstwa). Gdyby podczas składania ciasta masą śmietankowa się ścinała, należy ją energicznie wymieszać szpatułką i dopiero wtedy wykładać na nasączone w kawie herbatniki (dlatego tak ważne jest szybkie działanie, nie ociągajcie się ;)). Formę z ciastem
Nastoletnie Wypiekaniegotowania Polecam i Wam taką domową pizze. Oczywiście możecie zmieniać dowolnie farsz wg własnych upodobań. My jednak postawiliśmy ostatnio na pizze na bogato Składniki: (na 1 pizze 30 cm) Ciasto: 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej – użyłam mąki typ 450 Swoja Mąka (wspaniale pracuje się dzięki niej z ciastem)* niepełna szklanka ciepłej wody(...)Skworcu olej do podsmażenia składników Dodatkowo: starty żółty ser ketchup do posmarowania spodu pizzy Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto (jeśli zajdzie potrzeba w trakcie wyrabiania można posypać ręce mąką, nigdy nie sypiemy mąki bezpośredni do ciasta aby nie wyszło za twarde). Z ciasta formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem
Słodkie okruszkidnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto 250 g mąki pszennej ok. 130 ml wrzątku pół łyżeczki soli Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić (nie podsmażać!) na rozgrzanym oleju. Bryndzę i dynię rozgnieść widelcem(...)pietruszki i listki selera rozdrobnić. Dodać do sera z dynią. Do farszu dodać zeszkloną cebulę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans pod przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić
Weekendy w domu i ogrodziebazylii; 1/4 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki; 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego; Świeżo zmielony, czarny pieprz; Sól. DODATKOWO: Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto; 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania (u mnie jest to żeliwna patelnia); Folia spożywcza; Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy(...)mąki. Dodać sól i wymieszać. Po upływie 10 minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez
Gospodyni Miejskasię złożyło, że u mnie znów ciasto, a podobno u nas to od święta hihihi. W zasadzie to szczera prawda, a ostatnio okazji do świętowania u nas sporo. Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, ale jednak są. To konkretne ciasto to zamówienie mojej młodszej córki. Jak tu dziecku odmówić, skoro o takie rzeczy nigdy nie prosi. Przepis prosty i szybki(...)wiele rozwodzić. To taka propozycja, którą można popełnić nawet w środku tygodnia jak to było u mnie. Szybko się robi i równie szybko znika, no czego chcieć więcej? Cytrynowe ciasto z makiem składniki: 200 g mąki owsianej 125 g miękkiego masła 125 g ksylitolu (można dać mniej) 125 g mielonych migdałów 30 g niebieskiego maku 5 jajek 2 łyżeczki proszku
Przysmaki Karolkietapie oglądania zdjęć dziwią się ;-) Także Kochani moi działajcie! Kwadrans w kuchni to niedługo, a tyle potrzebujecie zazwyczaj na przygotowanie czegoś pysznego! ;-) Dzisiaj mam dla Was jedno z prostszych ciast drożdżowych, taki chlebek do odrywania z nadzieniem z bananów i cynamonu. Prosta sprawa i pyszna! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g - 2 całe jajka(...)Powinien być ciepły, tak jak byś miał się go bez problemu napić. ;-) Do miski z mąką dodaj cukier puder, przemieszaj, dodaj roztrzepane rózgą jajka i mleko z masłem. Zagniataj ciasto początkowo łyżką potem ręką. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj 2 -3 łyżki mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, w tym czasie się zrelaksuj ;-))) W miseczce rozgnieć banana
SMYKWKUCHNIrazem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów(...)kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder). Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową. Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy. Formę z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało. W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać opcjonalnie słodzik i wiórki kokosowe. Wymieszać i odstawić aż wiórki
Ola la LCHFlodówce! Przepis jest naprawdę zaskakujący i pochodzi ze starych zapisków mojej mamy. Początkowo myślałam, że pączki się nie udadzą, ale się myliłam, bo są naprawdę smaczne :-) Składniki: ciasto: mąka Szymanowska uniwersalna 1 kg, drożdże świeże 10 dag, mleko 500 ml, masło 10 dag, żółtka 5 szt, białka 4 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, starta skórka(...)Jajka oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z drożdżami i cukrem. Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka, mleko, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i zagniatamy ciasto. Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i wódkę. Gdy ciasto jest już gładkie, to ubijamy białka na sztywną pianę i wklepujemy w ciasto. Początkowo ciasto będzie luźne
kulinarne odsłony patikażdym razem, gdy próbowali go podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Sernik królewski bowiem smakuje tak jak nazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu. Ponadczasowy smak! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao(...)ziemniaczanej sok i skórka otarta z cytryny opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się kleić, dosypać mąki). Z ciasta uformować 4 kule, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać masło
Obiad gotowybyło moje drugie podejście do tego ciasta. Po raz pierwszy korzystałam z przepisu, który znalazłam w internecie i pojawia się on na kilkunastu blogach. Niestety ta wersja nas nie powaliła na kolana i ciasto było zdecydowanie za słodkie a krem mocno maślany. Tym razem zrobiłam modyfikacje i to już jest to o co mi chodziło. Porcelana Bogucice z kolekcji(...)Weronica Platin i Gold Składniki: Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 0,5 szkl śmietany ukwaszonej 15% Łowicz 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do pierników Krem: 125 ml mleka 5 łyżek cukru 250 g masła
Ala piecze i gotujechudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy. Czas: 2,5 godz. (w tym 2 godziny pasywnego kucharzenia – na wyrastanie ciasta i macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Doner kebab to jedna z najbardziej znanych szybkich przekąsek streetfoodowych na świecie. W Polsce przede wszystkim obowiązkowy punkt na trasie każdego imprezowicza – albo(...)kapusta Pomidor Ogórek świeży Papryka Sos czosnkowy : 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Ząbek czosnku drobno starty lub łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 ml ciepłej wody (szklanka) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie
Niedzielny kucharz