Szkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru(...)dodać także parę truskawek) kruszonka: - 80 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru. Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką
Kuchnia co dniasernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)typ700, typ750 dałabym 550g - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto (można ręcznie lub tak jak w moim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem
Smaczne Zdrowekokosem, to zdecydowany must to do lata. bo chyba inaczej tej pogody, która jest za oknem nie da się nazwać. Mamy lato od jakiegoś miesiąca. Muffinki z ciasta ucieranego to coś co bardzo lubię, zawsze mi się udają, nie zsychają się i długo zachowują świeżość. Połączenie truskawek i kokosowa z nutą wanilii zadowoli na pewno każdego. Polecam(...)zrobienia potrzebujesz tylko kilku składników. Prawidłowo przygotowane muffinki powinny być delikatnie wilgotne, są przygotowywane z ciasta ucieranego, nie mogą być więc suche. Nie mogą być też mokre, bo wtedy wyjdzie Wam zakalec. Kiedyś miałam duże problemy z ciastem ucieranym, ale od około trzech lat jest to moje ulubione ciasto, ciasto, które zawsze się udaje. Polecam Wam mój każdy przepis
SMYKWKUCHNIsię doskonale. Zwłaszcza że chyba wszyscy je lubią. Drożdżówki z serem w rodzinnym wykonaniu Domowe wypieki nie tylko warto podarować sobie nawzajem, ale też warto je wspólnie przygotować. Robienie ciasta drożdżowego to doskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem wykonają wgłębienia i wypełnią je serowym nadzieniem. Być może takie drożdżówki nie będą miały perfekcyjnych(...)drożdży Nadzienie: 250g zmielonego twarogu 1 żółtko 1/4 szklanki cukru (55g) 1 cukier waniliowy (8g) 2,5 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka (ok.60g) Dodatkowo: 1 białko ½ łyżki wody Wykonanie: Ciasto: Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, następnie łyżeczką dokładnie rozcieramy, mieszamy z 1 szklanką mąki, solą i cukrami, wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy resztę
KulinarneImpresje.plSezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie. I pewnie za kilka dni się doczeka, a dzisiaj mała odskocznia i przepis na ciasto z kruszonką i rabarbarem. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest
dolcevitainmykitchenniskich obrotach, dodać płatki owsiane błyskawiczne (1 szklankę), górskie (1/2 szklanki) oraz orzeszki ziemne (1 szklankę). Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 1 - 3 godziny(...)najlepiej na całą noc) w celu schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka
Gospodyni Miejskatruskawek z kokosem? A gdyby jeszcze do tego dodać egzotyczny smak w postaci limonki? Brzmi smacznie, prawda? Zgadza się, to świetnie trio smakowe! Dzisiaj przygotowałam pyszne, dietetyczne ciasto owsiane vel pieczoną owsiankę z truskawkami właśnie, kokosem, a całość podałam z jogurtem limonkowym! Niebo! Chrupiący wierzch, soczyste truskawki dodatkowo sprawiły, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne, kokos(...)skórka z limonki nadały ciastu egzotycznego akcentu! To najlepsze ciasto owsiane jakie jadłam do tej pory! Ciasto owsiane z truskawkami, kokosem i jogurtem limonkowym Składniki: na ciasto owsiane: 1 1/2 szklanki płatków owsianych plus 3 łyżki do posypania przed pieczeniem 1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka dużych truskawek (mogę być mrożone) 2 łyżki cukru
Moja smaczna kuchniatakowe się robi, czy nie :P Zbytnio ryzykować nie chciałam, bo myśli, "co będzie jak mi nie posmakuje?" troszkę zawładnęły moją głową, stąd postanowienie o ilości ostrożnej. Ciasto, którego użyłam jest zrobione z samych żółtek, na dodatek z jajek od szczęśliwych, wiejskich kurek, więc i kolor dały bardziej intensywny. Tak- miałam myśl, by użyć najzwyklejszego ciasta na pierogi(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 10 sztuk Ravioli ciasto: 2 żółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie
Kuchnia w czekoladzieCiasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia – Dzisiaj proponuję kolejne, pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto składa się z dwóch kremów, dość mocno cytrynowego i śmietanowo – waniliowego. Jest nie za słodkie, troszkę orzeźwiające, soczyste od truskawek, moim domownikom bardzo smakowało. Ładnie wygląda z przezroczystą galaretką. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia Składniki: Spód: około 230g podłużnych biszkoptów Krem cytrynowy: 500ml wody 150ml soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 170-180g cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 żółtka 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mała CukierenkaPszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki. Składniki(...)biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego
Blog z ApetytemDziś u mnie ciasto cytrynowe, ze skórką z cytryny, bardzo aromatyczne a zarazem delikatne. Do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;) Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli zdecydujecie się na keksówkę, ciasto będzie wyższe. Bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto cytrynowe, dziś u mnie, zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)lukier Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe
Zasmakuj KuchniPtysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość(...)pomidorki koktajlowe 1 ogórek długi 4 liście sałty 10 oliwek czarnych 1 papryczka chili 1 garść kiełek słonecznika natka pietruszki pieprz czerwony 160 g tuńczyka w sosie własnym Princes Ciasto ptysiowe: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką, zmniejszam płomień. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuje
wesoła kuchniaProste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza(...)się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone. PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody
SMYKWKUCHNIprzypadku suszonych drożdży zabieg ten pomijam i wsypuję zawartość saszetki prosto do mąki. Mąkę przesiewam do dużej miski, mieszam ze szczyptą soli. Dodaję rozczyn i mieszam. Wyrabiam elastyczne ciasto, dodając jajka, pozostały cukier i na końcu roztopione masło. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Zostawiam ciasto na 1-2h pod przykryciem (najlepiej bawełniana ściereczka) w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam ręką. Mieszam cukier, cukier waniliowy i cynamon w miseczce. Blat lub stolnicę posypuję mąką. Wykładam ponownie wyrobione ciasto i wałkuję na grubość 5 mm w kształt dużego prostokąta. Ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuje mieszanką cukru i cynamonu. Zawijam w rulon (dłuższa krawędź). Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu polecam 160 stopni
W kuchni Karmel-itkiCiasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy(...)łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji
Leśny Zakątek