ciasto - 160969 przepisów (strona:1280/10732)

MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 89

pieczeniu i trochę go zmodyfikowałam. Powód był prosty – osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi deserami a w tych babeczkach prócz słodkiej bezy, cukier był także w nadzieniu oraz cieście. Liczę na to, że wam zasmakują. Mnie kupiły w całości, zwłaszcza, że jest to ciekawa i nietypowa wersja szarlotki:) Składniki na ciasto kruche: •3 żółtka •20 g cukru pudru •opakowanie(...)temu będzie nam łatwiej później wyklejać babeczki. W między czasie możemy przygotować foremki do babeczek. Można je wysmarować masłem i oprószyć mąką, ale nie jest to konieczne ponieważ nasze ciasto zawiera dość dużo tłuszczu i nie powinno być problemów z wyciągnięciem ich z foremek. Kiedy już nasze ciasto jest dobrze schłodzone możemy przejść do wyklejania babeczek

PatiGotuje
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 130

razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę, polentę, cukier i sól. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę(...)wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Jeśli ciasto zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika, by mieć zakwas na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z rabarbarem i kremem patissiere 133

Tarta z rabarbarem i kremem patissiere Thermomix Składniki na ciasto: 160 g mąki 20 g cukru szczypta soli 100 g masła 40 ml kwaśnej śmietany Składniki na krem patissiere: 300 g mleka 3,2% 60g cukru 30g masła 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka nasiona z 1 wanilii szczypta soli     Przepisy Thermomix. Krem patissiere(...)dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 300 g wody 50 g cukru płatki migdałowe Wykonanie tarty z rabarbarem i kremem patissiere: Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4 . Wyciągamy ciasto z naczynia Thermomix , formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach

Themo przepisy
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 184

dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła żółtko + 1 łyżka mleka(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól posiekany szczypior oraz rozmaryn 200 borowików lub innych grzybów 1 jajko Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką odstawić na około 15 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem 129

warzywo, owoc to lecę i nie potrafię się zatrzymać Ostatnio u nas królowały szparagi (np. ta tarta ) teraz rabarbar, a zaraz pojawią się jagody!!! oj, będzie się działo. Kolejne ciasto z truskawkami i rabarbarem, dzięki czemu będziecie mieć mega wybór co przygotować. U nas zdania są mocno podzielone. Części grupy testowej bardziej smakowało to poprzednie ciasto, a kolejna część jest(...)zachwycona tym na mące migdałowej. Dla mnie oba są spoko, chociaż ja uwielbiam rabarbar i truskawki pod każdą postacią więc BRING IT ON! Jeśli tylko smakowało Wam poprzednie ciasto to tym bardziej się nie zawiedziecie i tym. Ciasto jest niesamowicie delikatne i migdałowe. Rozpuszczone truskawki tworzą razem z rabarbarem świetną parę. I jak zwykle przygotowanie jest niezwykle proste, potrzeba tylko

PaleoLife
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 128

tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne.  Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam.  Co do ciasta na pizze, to mam swoją(...)stosuję semolinę wymieszaną z mąką typ 00 w stosunku 1:1, drożdżami suchymi, solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie pizzy to również istotna sprawa, gdyż piekarnik razem z blachą nagrzewam do 250 stopni, po nagrzaniu piekarnika

Mango Papaja
Domowy makaron 211

jajka 4 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę na stolnicę. Robimy zagłębienie na środku, dodajemy do tego jajka i żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy(...)odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kule. Każdy kawałek ciasta rozplaszczamy najpierw w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy wysypanej mąką. Muszą wyjść cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi. Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem 160

Kocham, uwielbiam i mogła bym jeść przez cały rok. RABARBAR !  Doskonały do ciast i deserów, idealny na kompot i konfiturę. Podany prosto lub w wyrafinowany sposób, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajmy ile tylko się da. U mnie rabarbar króluje w wersji "na słodko", bo tak lubię najbardziej. Słodycz ciasta(...)kwaskowatość oraz niezwykły aromat rabarbaru, to połączenie, które kradnie moje serce i zmysły. Lubię rabarbarowe wypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar

kolorowotorcikowo
Metrowiec 183

Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to wychodzi go naprawdę dużo, więc jest to fajne ciasto na różne przyjęcia rodzinne. W sam raz do herbaty czy kawy :) Ciasto (2 keksówki): 1 szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 5 jajek 10 łyżek(...)kakao Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki

Kulinarna (nie)codzienność
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 172

Mama nie odpuszczała i tym razem nawet moje serniczki nie były w stanie jej skusić – zrobiłam! Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto. Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało! Jenak mamuśka miała rację. Koniecznie spróbujcie je zrobić! Nie pożałujecie! Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu! SKŁADNIKI: ( blacha(...)CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 137

Powiem Wam, że to niesamowita radość patrzeć jak rodzinka kręci się po kuchni, krąży wokół piekarnika, czekając z niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych(...)miłością i poświecić trochę czasu. Trzeba pamiętać, że lubi ono ciepło i, żeby dobrze rosło musi mieć odpowiednia temperaturę. Unikajmy więc przeciągów czy otwartych okien w pobliżu. Drożdżowe ciasto powinno być puchate i delikatne, wymaga więc odpowiedniego napowietrzenia, czyli wyrabiania. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś oczywiście pomagają nam roboty. Czas jest też bardzo ważnym elementem jego powstawania, pozwólmy mu spokojnie

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladową kruszonką 134

Pyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia!  Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła(...)cukru - 1 łyżka kakao - 2 łyżki mąki Ciasto: Masło rozpuścić, przestudzić. Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn (jak zrobić zaczyn? przepis znajdziesz tutaj). Do misy wsypać mąkę, cukier, kakao, rozkłócone jajko, zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać i posypać gotowe

CookYourself
Szarlotka pod kokosową skorupką 253

Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała w formie(...)wymiarach 28x27cm. Szarlotka pod kokosową skorupką Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 130g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko szczypta soli WARSTWA JABŁEK około 1,6kg jabłek surowych lub 1l jabłek prażonych 100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych) 2 łyżki ekstraktu

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 114

mleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2 h, 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki. Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą(...)brzegi wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał

KUCHNIA POLSKA
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! 134

DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)dodatkiem cukru - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem,  - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania