ciasto - 162020 przepisów (strona:1282/10802)

ciasto maxi king – bez pieczenia 162

przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Miksujemy na gładka masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza warstwę herbatników (u mnie 19 szt, jeśli chcecie wyższe ciasto to proponuję użyć mniejszej foremki, wtedy będziemy potrzebować mniejszej ilości herbatników) Na herbatniki wykładamy 1/2 masy mlecznej. Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę(...)mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy orzechy wymieszane z czekoladą. składniki na wierzch ciasta: 75 g orzechów ziemnych prażonych 75 g orzechów ziemnych solonych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 50 ml mlek, świeżego wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie czekolady roztapiamy z mlekiem, mieszamy. Do płynnej czekolady wsypujemy orzechy, mieszamy. Gotowa masę

Domowy Smak Jedzenia
Najprostszy mazurek kajmakowy 387

Najprostszy mazurek kajmakowy Bardzo łatwy, szybki i przepyszny mazurek z kajmakiem oraz bakaliami. Ciasto robi się ekspresowo, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki i gotowe. Polecam!     Składniki ciasta: 250g mąki 60g miękkiego masła 60g miękkiej margaryny 125 g cukru pudru 1 jajko   Dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania mazurka 1 mała puszka masy kajmakowej bakalie do ozdobienia mazurka(...)Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy z niego kształt jaja (mazurek oczywiście może też być kwadratowy lub prostokątny). Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Z reszty ciasta tworzymy obwódkę mazurka. Możemy zapleść warkocz albo na przykład ukulać rulonik i poodciskać na nim wzorki widelcem (obwódka musi być dosyć

Blog z Apetytem
Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami 298

Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami – Zapraszam na pyszne ciasto z masą krówkową, krakersami i kremem kakaowym. Jest ciekawe w smaku, proste w przygotowaniu i wygląda apetycznie. Krakersy dodają odrobinę słonego posmaku i środek jest delikatnie chrupiący. Aby smaki dobrze się przegryzły, ciasto powinno przez noc postać w lodówce. Proszę pamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam… Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 180ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Nadzienie

Mała Cukierenka
Ciasto Lemon Bez Pieczenia 274

Ciasto Lemon Bez Pieczenia – Witajcie Kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszne, cytrynowe ciasto bez pieczenia, które przygotowałam z marką dr Gerard. Powstało smakowite, proste w przygotowaniu ciasto z wykorzystaniem śmietankowo – cytrynowych podwójnych markiz Mafijnych Lemon. Ciasto nie jest za słodkie, wygląda smakowicie, jest bardzo aromatyczne. Ma wspaniały cytrynowy zapach i smak. Będzie idealnym dodatkiem na rodzinne spotkanie. Z przepisu uzyskamy sporą(...)blaszkę, więc pyszności będzie na dłużej, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Lemon Bez Pieczenia Składniki: Spód: 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard 130g roztopionego, przestygniętego masła Krem: 700ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka

Mała Cukierenka
Drożdżowe z serem i polską borówką. 161

Ciasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto;    4 0 dag maki pszennej   1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka  5 dag masła(...)rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać  mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.  Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm.   Do miski blendera

Radość kipiąca uśmiechem.
Nowoczesny mazurek z białą czekoladą i herbatą matcha 179

Świąteczne wypieki rządzą swoimi prawami i mazurek w formie jajka  na Wielkanocnym stole być musi J Kruche maślane ciasto w połączeniu z cieniutkim nadzieniem z białej czekolady z dodatkiem herbaty matcha w pięknym wiosennym kolorze, zaskakuje i rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole. Tradycja z nutką nowoczesności, po to by zasmakować coś nowego i nieznanego ;) Polecam! Składniki: Ciasto kruche(...)pudru 1 jajko 2 żółtka ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 20 dag białej czekolady 15 dag śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka herbaty matcha Kolorowe beziki do dekoracji Wykonanie mazurka: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodać żółtka, całe jajko oraz pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść jednolite kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą schłodzić 30 minut

Wanilia i Kardamon
FIT BROWNIE Z BANANAMI, OBŁĘDNIE DOBRE! 215

słodkiego, wtedy kiedy dbasz o swoją sylwetkę. Idzie wiosna, każda z Nas chce coś tam zrzucić, coś ujędrnić poprzez ćwiczenia, liczymy kalorie, więcej się ruszamy i zdrowo jemy. To ciasto jest idealne na ten czas. Jest dość wilgotne, ale nie zbyt mokre, jest słodkie, ale bez cukru, jest w smaku czekoladowe, ale bez czekolady! No i jeszcze te banany! PRZEPIS(...)mleko i połowę rozgniecionego banana wymieszaj trzepaczką. Maki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wymieszaj z mokrymi składnikami. Białka ubij na sztywno z solą. Delikatnie wprowadź do masy. Ciasto wylej do małej ceramicznej formy rozmiar standardowego zeszytu do szkoły. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 170 stopni C z termoobiegiem. Po 30 minutach pieczenia na ciasto wyłóż bardzo, bardzo

SMYKWKUCHNI
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 175

Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta i prostota jego wykonania. Ciasto jest bardzo, bardzo nietypowe, a rodzina orzekła, że to pieczony naleśnik ALE tak jak napisała  Ania Włodarczyk  w "Retro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto(...)ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Ciasto musi stać się lśniące i gładkie. Gotowe ciasto rozsmarowujemy cienka warstwą na bardzo dużej blasze wyłożonej papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb orkiszowy -pyszny 159

Ciąg dalszy propozycji na Święta Wielkanocne. Proponuję upiec chleb:) Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu, ja dałam 1 łyżeczkę miodu do ciasta plus 1 kostkę cukru trzcinowego - do rozczynu 2 garście ziaren słonecznika 600 ml ciepłej wody Dodatkowo: nasiona sezamu do posypania Przygotowanie : Mąkę i sól wymieszać, wsypać suche drożdże, wymieszać (jeśli używamy  świeżych drożdży najpierw należy przygotować rozczyn*) W środku mąki zrobić dołek

Proste Potrawy
Koszyczek drożdżowy 115

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego u mnie już upieczony..Taki koszyczek nie jest do jedzenia, więc śmiało można upiec jego wcześniej..Co roku piekę takie koszyczki, bardzo ładnie wyglądają na Wielkanocnym stole jako ozdoba.Polecam, to nie jest wcale takie trudne.U mnie w tym koszyczek bez rączki. 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl.wody 1 jajko(...)szkl.cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części [ 2 koszyczki będą], a potem

Moje domowe kucharzenie
Tarta z łososiem według Michela Moran 207

był tak intensywny. Podczas przygotowywania tarty, Michel udzielił wiele cennych rad, o których chciałabym Wam napisać. Za każdym razem przygotowując wytrawną tartę podpiekałam spód, ponieważ bałam się, aby ciasto nie było surowe. Michel twierdzi, że jeżeli przygotowujemy wytrawne tarty z wcześniej obrobionych składników, nie ma konieczności podpiekania ciasta. Tak przygotowaliśmy właśnie tartę z łososiem. Efektem było bardziej kruche i delikatne(...)ciasto. Dzięki temu trikowi, upieczenie tarty zajmie także dużo mniej czasu. Dodatkowo zdobyłam cenną radę odnośnie wytrawnej polewy, którą przez zapieczeniem polewa się tartę. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany wymieszanej z jajkiem. Michel natomiast użył jajek i słodkiej śmietanki oraz mleka w proporcji 50/50. Takie wymieszanie składników sprawi, że “pianka” powstała na tarcie będzie delikatnie kremowa, dobrze

Kuchnia Bazylii
Mazurek orzechowo – jabłkowy 224

Oprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne, ale efekt(...)Składniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30 % Dodatki dekoracyjne (takie jak chcecie): 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części

Kierunekuchnia
rogaliki drożdżowe z nutellą 162

teraz nic mi nie przeszkodzi, by regularnie dodawać wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli(...)Przygotowanie   1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy mleko, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 6 łyżek mąki, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej brązowej konsystencji. Rozczyn powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek

zjem to blog kulinarny
Puszyste bułeczki jogurtowe 249

Bułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam(...)zrobić zaczyn ) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko     *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Jeśli miód nie ma płynnej konsystencji możemy rozpuścić go w ciepłej wodzie, którą używamy do przygotowania ciasta. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące

Blog z Apetytem
TORCIK FERRERO ROCHER 175

upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka chętnie sięgamy po kolejny. Smakuje wyśmienicie! Wbrew pozorom(...)jest trudny w wykonaniu. Trochę czasochłonny, bo trzeba poczekać na schłodzenie ciasta, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Torcik postanowiłam udekorować pralinkami własnoręcznie zrobionymi, ale by oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe. Mmmmm...palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie

Kuchnia MagdaLeny