ciasto - 160969 przepisów (strona:1287/10732)

Szarlotka z budyniem 211

Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem. Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu. Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna. Polecam!   Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)łyżeczki cynamonu, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 750 ml mleka, woda. Wykonanie: Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika. Kiedy ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm. Do garnka

paapilotkaa
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 113

wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość. Zimą jako ciepłe miejsce traktuję piekarnik, który nagrzewam do temperatury(...)stopni i wyłączam. W takich warunkach ciasto wyrasta w 40 minut. Blat posypujemy dość mocno mąką i wykładamy na niego ciasto. Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy

Smak mojego domu
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 136

może one wpłynęły na moją końcową ocenę chleba. Zamiast drożdży świeżych,  dałam drożdże instant. Niestety przez nieuwagę dałam ich za dużo ( 7 g a nie 4 g).  Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach, kiedy nie urosło nawet o centymetr, zorientowałam się że zaczyn nadal czeka w misce! Chcąc nie chcąc, nie bez problemów(...)wymieszałam ciasto ponownie.  Tym razem, wyrosło błyskawicznie, a po przełożeniu do foremki wręcz z niej wypłynęło - moje ciasto było dosyć rzadkie. Upiekło się ładnie i równo. Jednak mój pumpernikiel w żadnym stopniu nie przypomina pumpernikla jaki znam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej

Stare Gary
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 167

jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby(...)okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej - typ 550, luksusowa 4 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna CIASTO CHLEBOWE: 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 300g mąki pszennej - typ 550, luksusowa 1 łyżka kakao - czubata zaczyn 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżki melasy

Grunt to przepis!
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 163

Zacisze kuchenne , podeszłam z pewnym sceptycyzmem, bo lubię pumpernikiel pachnący przyprawami i ciemny tak, że aż czarny. Upiekłam więc jeden bochenek z połowy poniższych składników, używając mąk pełnoziarnistych, by ciasto było ciemniejsze. Niektórzy dodają do ciasta rodzynki lub korzenie. Najpopularniejszym dodatkiem jest kawa lub kakao, słód lub melasa. W piekarni u Amber mamy wybór i możemy dowolnie modyfikować zaproponowany przepis(...)Oprócz użycia mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem 141

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ten smak to ukłon w stronę tradycji i powiew nowoczesności. „Modny” ostatnio słony karmel świetnie się komponuje z czekoladą i kruchym ciastem, tworząc pyszną i wyrafinowaną kompozycję smakową. Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody pomada czekoladowa: 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru(...)80ml śmietany 18% 50g prażonych orzeszków ziemnych karmel: 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka wody szczypta gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na prostokąt

Obiad gotowy
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 147

Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną(...)tygodnie wakacji, także tych od blogowania:) Wrócę z nowymi pomysłami i przepisami, a póki co życzę dobrej pogody (sobie również):) Składniki: ciasto: 0,5 szklanki mleka 5g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki oleju nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 200g półtłustego twarogu 20g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku

Obiad gotowy
Faworki z krupczatką 189

temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo(...)minut). Im lepiej wybite, tym ładniejsze będą bąbelki na faworkach. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.  W dużej, dość wysokiej patelni roztopić smalec lub wlać olej. Podgrzać. Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić

Świat Ciasta
Parówki w cieście francuskim z serem, boczkiem i musztardą 529

Parówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę. Nie dość, że ładnie się prezentują, to jeszcze ten sposób jest dosyć podzielny. Moja dzisiejsza propozycja, jest może nieco bogatsza składnikowo, jednak z jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci(...)musztardy nieco zaostrza smak całości. 1 op. ciasta francuskiego 4 plastry sera np ementaler 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie) 4 parówki musztarda ketchup 1 żółtko – opcjonalnie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek). Na każdy prostokąt kładziemy plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta

Smaki Na Talerzu
Zakręcone bułeczki z serem 225

kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa: 250 g sera białego(...)jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego cukier (opcjonalnie) Dodatkowo: białko cukier puder Przygotowanie: Ciasto: W dużej misce pokruszyć drożdże, zasypać je jedną łyżką cukru i mąki. Dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut. Rozpuścić masło z resztą cukru i cukrem waniliowym, poczekać aż trochę ostygnie. Następnie połączyć w naczyniu

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto na pizzę 95

mnie o jakości pizzy świadczy ciasto. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania(...)gorącej), dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Drożdże powinny się spienić. Zrobić dołek w mące i wlać przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto przez około 15 minut (do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne). Ciasto podzielić na 4 części, nakryć ścierkę i pozostawić na 1 godzinę, aby wyrosło. Uformować spody

KuchniaWeDwoje.pl
Rolada szpinakowa z łososiem 134

Rolada na zimno z łososiem w szpinakowym cieście to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas(...)chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku mrożonego 4 jajka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczkę soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 100 g łososia wędzonego 150 g serka kanapkowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku ½ pęczka koperku Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta z rabarbarem i budyniem 142

Lekko kwaskowe ciasto z rabarbarem. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru(...)rabarbaru (5 łodyg) 1 łyżkę cukru pudru (do posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać

KuchniaWeDwoje.pl
Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką 879

Pierogi smażone to rewelacyjna przekąska. Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona. Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego, prawda(...)Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 12 szt Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g kostki masła ( ¼ kostki) ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 100 g szynki 125 g sera mozzarelli (1 kulka) 15 oliwek czarnych (50 g) 60 g suszonych pomidorów Sos czosnkowy: 120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki pieprzu

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta mocno czekoladowa z daktylami 142

kruche ciasto masę czekoladową wylałam, do której pokrojone daktyle dodałam. 😊 Orzechami włoskimi ozdobiłam i do zastygnięcia w chłodne miejsce pozostawiłam.  Dwie łyżki cukru  trzcinowego tylko do ciasta dodałam, a dzięki  daktylom słodki smak tarty uzyskałam. 🍰🍹 Jeśli takie smaki lubicie to z łatwością tą tartę zrobicie. 😉💛🎉 Prosta jest do przygotowania, a sama słodycz jest z jej smakowania. Składniki(...)formę o średnicy ok. 28 cm: ciasto:  150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru trzcinowego, opcjonalnie 3 -4 łyżki zimnej wody, masa: 300 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 30 g masła, 200 g suszonych daktyli, garść orzechów włoskich do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania