ciasto - 162907 przepisów (strona:1296/10861)

Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej 202

Witam Was w Nowym Roku na słodko. Składam Wam najserdeczniejsze życzenia noworoczne. Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Ciasto nie jest słodkie, jego słodycz zależy od Was. Ja jestem zwolenniczką średnio słodkich ciast. Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka(...)masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól. mąka owsiana 500 gram (Provena) masło 200 gram woda zimna 3 łyżki jabłka nierozpadające się 6 sztuk ( u mnie Champion) sok z połowy cytryny cukier trzcinowy 1 szklanka mielony cynamon 1 łyżeczka kardamon 1 łyżeczka Mąkę wyspałam do malaksera dodałam zimne masło pokrojone

AZgotuj!
chrupiące drożdżowe paszteciki z pieczarkami 216

dodajemy  sól,  łyżkę roztopionego masła, oraz letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy łyżką stopionego masła i wkładamy do miski. Misę(...)ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Rosnące c iasto wyrabiamy jeszcze dwukrotnie (staramy się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza). W tym czasie  n a  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, łyżkę masła a następnie wrzucamy  na nią  drobno posiekaną cebulę  i smażymy  na niewielkim ogniu. Do lekko zeszklonej

Miód i pieprz
Ciasto śnieżny puch z granatem 227

sylwestrowych przygotowań trwa ! Widzę, że na blogu oprócz przepisów na sałatki, ogromnym zainteresowaniem cieszą się również przepisy na różne słodkości. Podrzucam dziś Wam jeszcze jeden przepis na bardzo proste ciasto bez pieczenia: ciasto śnieżny puch z granatem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole, jest bardzo lekkie i wspaniale smakuje. Na blogu znajdziecie także jego(...)cytrusową wersję, czyli  ciasto śnieżny puch z limonką . Serdecznie  Was zachęcam do przygotowania tego ciacha, zapewniam, że nie będziecie żałować 😋. A kalorie... spalimy je po Nowym Roku ! Ciasto śnieżny puch z granatem Czas przygotowania:  30 minut + czas chłodzenia Proporcje  na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 334

naszym domu lubimy serniki. Kto z resztą sernika nie lubi? Jeśli miałabym wybrać top 5 ulubionych ciast, to na pewno byłby tutaj sernik. Dzisiaj przepis na klasyczny sernik. Taki, jak moja mama robiła, jak jeszcze chodziłam do szkoły podstawowej, tzn. wieki temu, kiedy nikt nie słyszał o sernikach z jogurtów, bo ich nie było, a sernik Nigelli (kto w latach(...)narodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki, pamiętać o temperaturze pokojowej produktów, użyć dobrej jakości

Mieszam w Garnku
Styropian 223

inny..ten styropian czyli oszukany sernik ..bo bez sera.. Ten jest z dodatkiem śmietany i wiórek kokosowych..polecam i jeden i drugi przepis oraz na styropian bez dodatku ciasta kruchego. Przepis znaleziony w necie, tylko nie zapisałam gdzie. Przed pieczeniem nagrzać piekarnik. Składniki na kruche ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki [u mnie mąka tortowa] 1/2 szkl. cukru pudru(...)śmietankowego lub waniliowego (2 x 40 g) 1 litr gęstej śmietany 18% 200 g wiórków kokosowych sok wyciśnięty z dużej cytryny Dodatkowo: 6 łyżek kwaśnych powideł śliwkowych Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać

Moje domowe kucharzenie
błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu 190

czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego(...)patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3890

Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki

Trzeci talerz
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 165

Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm  (fot.2) .  Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika

Świat Ciasta
Świąteczna szarlotka + film 170

łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej(...)cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy

Smakowite Dania
Makowiec na kruchym spodzie 148

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować

Kuchnia Bon Appetit
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 213

Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka,  śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła

Wanilia i Kardamon
Pierogi z kapustą i grzybami 1143

kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają w mgnieniu oka i znów trzeba czekać do następnego roku. Moje pierogi na Wigilię muszą być postne, więc zarówno ciasto, jak i farsz są z dodatkiem oleju, muszą też być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej(...)smakują tylko z cebulką. Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić mu chwilę odpocząć przykryte pod ściereczką. Pierogi na Wigilię przygotowuję wcześniej i zamrażam, rozkładając je osobno, aby się nie skleiły. Dopiero po zamrożeniu, pierogi pakuję

Kuchcik gotuje
Proste ciasto z jabłkami 143

Przepis jest bardzo prosty, a nakrojone jabłka wyglądają ciekawie. Świetna propozycja dla tych, którzy nie mają wiele czasu, a chcieliby szybko wykonać ciacho.  Dla kogo: dla lubiących proste ciasta dla zabieganych dla fanów ciast z jabłkami Składniki: 130g miękkiego masła 3-4 jabłka (zależy od wielkości) 3 jajka 130g cukru 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać jabłka (tak, by nie przeciąć ich do końca). W misce zmiksować masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól. Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać górę ciasta. Na ciasto nakładać kawałki jabłek nacięciami do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu

Mania Wypiekania
Pierniko babka pod gwiazdami 131

Piernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą. ciasto na gwiazdę: 250 g mąki pszennej 250 g cukru pudru 200 g masła 1 cytryna 50 g smalcu 2 łyżki spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj wielkość M piernik: 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 50 g masła(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11*23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Ciasto krówka 471

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną oraz masą kajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i smakiem skusi każdego łasucha. Ciasto będzie doskonale smakowało w towarzystwie owocowego wina - MonteSanti   , na piękny kolor i wspaniały smak, polecam. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru(...)masy orzechowej Helio Orzechy włoskie do dekoracji Papier do pieczenia  Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy

Bajeczna Kuchnia