chleb - 26052 przepisów (strona:1290/1737)

Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 142

czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone  na ćwiartki  puszka pomidorów 2 ząbki

AZgotuj!
Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 128

rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem.  Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową

Pan i Pani Smith w kuchni
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 137

pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje

Kulinarne Inspiracje
Roladki z grillowanej cukinii 154

cukinii ułóż cienką warstwę farszu, zwiń i wetknij wykałaczkę, żeby roladki się utrzymały.  * Zamiast świeżego możesz też użyć mrożonego, ok. 3/4 szklanki. ** Na mandolinie lub maszynie do krojenia chleba

Corner With Recipes
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 154

ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pozostaw 30 minut, aż chleb ponownie wyrośnie. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach

Corner With Recipes
Recenzja noży Victorinox ze sklepu Ostry-sklep.pl 172

noże do krojenia owoców i warzyw, sprawdziły się idealnie. Nawet miękki pomidor był pokrojony w perfekcyjne paski. Z pieczywem noże poradziły sobie nie mniej dobrze :) Bez problemu kroiły miękki chleb, bułki, czy bagietki. Wreszcie nadszedł czas na najtrudniejszy test – sery. Znacie tą frustrację, kiedy próbujecie pokroić fetę, a ona kruszy się na desce, rozpada w nieregularne grudy, zamiast schludnej kostki

Kolizje Smaków
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 122

gotować około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem zawsze je podsmażam na lekko złoty kolor. Sos arachidowy: 4 łyżki orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi

greenscarf
Recenzja książki „Tanie gotowanie” 141

porcja duża wystarczy dla całej rodziny. Omlet gryczany z brokułem – zdrowy i bardzo smaczny przepis na lekki obiad. Pasztet z cukinii i chleba – ten przepis wypróbuję jako pierwszy. Już tyle razy zbierałam się do zrobienia takiego pasztetu, ale jakoś nie było mi po drodze Placki z grzybkami marynowanymi

Marta Gotuje
Filipińskie bułeczki Pan de sal 129

Filipińskie bułeczki  pan de sal  czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  24 g drożdży świeżych

O kuchni z uczuciem
Pierniczki "last minute" 124

wszystkich spóźnialskich pierniczki na ostatnią chwilę:) Zamknięte w puszce zmiękną w 3 dni. Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Moja Galeria Smaku
Zupa pomidorowo-pomarańczowa 144

pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min). 2. Czerwoną cebulę

Moja Galeria Smaku
Kasza gryczana z warzywami i jajkiem sadzonym 133

tego dania ;) Kaszy w tym daniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem i solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka duża garść szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
Zakwas buraczany 126

łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni

Moja Galeria Smaku
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 141

Przyznaję się - chyba wpadłam w wir pieczenia ciasteczek ;) Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych' temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :) Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować

FitKot

Proponowane wyszukiwania