chleb - 26052 przepisów (strona:1281/1737)

Jajko sadzone 137

śniadanie przed szkołą. Oczywiście najlepsze są takie, w których żółto zachowuje swoją płynną konsystencję i jest to coś, „co tygryski lubią najbardziej”. Najczęściej kończy się na obcieraniu talerza chlebem, aby nie uronić ani kropelki :-) Składniki Jajko Masło Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni rozpuścić masło. Wbić delikatnie jajko tak aby żółtko się nie rozlało. Smażyć

Mr. Taste
Twarożek kanapkowy z koperkiem 113

lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...   Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi

Grunt to przepis!
Muffinki pełnoziarniste na serku wiejskim z borówkami i cynamonem (Zdrowe słodycze #2) 108

łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko roztrzepać z cukrem i miodem, dodać mokre

Kto ugości moich gości?
Pasta z makreli, jajek, ogórków i cebuli. 187

domowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie:   Jajka gotujemy

Symfonia smakowa
ToFusolka po bretońsku 140

około 15 - 20 minut (aż papryka będzie al dente) Dodać pokrojone pomidory razem z olejem oraz tofu pokrojone w kostkę oraz syrop Dusić do miękkości  Podawać z ryżem, chlebem, jak kto lubi (ja podałam z ryżem), można dodać też ugotowana fasolkę, podawałam z fasolka i bez, jedna i druga wersja jest pyszna  Smacznego

pyszne zdrowości
Grzanka z pomidorem i jajkiem 109

Składniki 1 jajko 2 plasterki pomidora   (grube) 1 grzanka z ciemnego chleba olej do smażenia Wykonanie plasterki pomidora kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę aż będą miękkie ( nie przekręcam ,muszą zachować kształt ,niestety u mnie trochę rozciapciało się ) .Delikatnie rozbijam jajko na pomidorach tak aby nie spłynęło ( można trochę przytrzymać , jak sie spód zetnie to żółtko już

Eli Gotowanie
Sadzone jajko na grzance 134

Obojętne czy śniadaniową ,czy kolacyjną  . Lubię takie przekąski ,ponieważ są szybkie ,smaczne i można do nich włożyć wszystko co  jest w lodówce.   Składniki jajko 1 kromka chleba( ja wykorzystałam  ciut czerstwy gruboziarnisty) 2 plastry pomidora kilka listków sałaty dębolistnej 4 plasterki kiełbasy ( ukrojone w poprzek , tak aby byly długie) szczypior z dymki sól,pieprz do smaku

Eli Gotowanie
Surówka z selera naciowego 213

plasterki  dodać do sałaty   wrzucić rzeżuchę , dokładnie wymieszać . Całość skropić dresingiem i jeszcze raz wymieszać . Miałam ochotę zjeść sałatkę z pieczywem ale w ramach dobrego samopoczucia ,chleb zastąpiłam łodygą selera , Całkiem nieźle smakowało.   No właśnie wracając do selera naciowego . Czy wiecie że może zastąpić sól?  Nie pomyślałabym nigdy  o tym. W dodatku ma najmniej kalorii

Eli Gotowanie
Rabanada 141

temat Bożego Narodzenia, jako że termin prezentacji się zbliżał. Wtedy też poznałam przepis w zasadzie dobrze mi już znany, ale w nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów. Rabanada 1 czerstwa bagietka bądź

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pizza 167

coś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chili con carne 218

ogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo smaczne, sycące i dobrze przeczyszcza zatoki ;) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Bagietka 134

jakości bagietki. Znalazłam kilka różnych przepisów na bagietkę, mniej i bardziej skomplikowanych, wybrałam najprostszy, żeby najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 151

wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia

Przepysznik - BLW i nie tylko
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 161

związku z tym, że jest to wypad pod namioty w sam środek lasu, zwykle zabieramy ze sobą sporą ilość prowiantu. W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na chleb i chałkę, które z nami pojechały, natomiast nie wrzuciłam przepisu na Zebrę. Głównym powodem, dla którego tak się stało jest to, że Zebra zwykle znika w ciągu pierwszego dnia wyjazdu :] Dlatego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Serek à la almette 123

wszelkie smarowidła kanapkowe. Jako, że nie jadam raczej kupnych wędlin ani żadnych gotowców (po prostu mi nie smakują), musiałam opracować swój własny, domowy zestaw różnych pyszności do położenia na chleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania