śniadanie przed szkołą. Oczywiście najlepsze są takie, w których żółto zachowuje swoją płynną konsystencję i jest to coś, „co tygryski lubią najbardziej”. Najczęściej kończy się na obcieraniu talerza chlebem, aby nie uronić ani kropelki :-) Składniki Jajko Masło Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni rozpuścić masło. Wbić delikatnie jajko tak aby żółtko się nie rozlało. Smażyć
Mr. Tastelodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi
Grunt to przepis!łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko roztrzepać z cukrem i miodem, dodać mokre
Kto ugości moich gości?domowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy
Symfonia smakowaokoło 15 - 20 minut (aż papryka będzie al dente) Dodać pokrojone pomidory razem z olejem oraz tofu pokrojone w kostkę oraz syrop Dusić do miękkości Podawać z ryżem, chlebem, jak kto lubi (ja podałam z ryżem), można dodać też ugotowana fasolkę, podawałam z fasolka i bez, jedna i druga wersja jest pyszna Smacznego
pyszne zdrowościSkładniki 1 jajko 2 plasterki pomidora (grube) 1 grzanka z ciemnego chleba olej do smażenia Wykonanie plasterki pomidora kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę aż będą miękkie ( nie przekręcam ,muszą zachować kształt ,niestety u mnie trochę rozciapciało się ) .Delikatnie rozbijam jajko na pomidorach tak aby nie spłynęło ( można trochę przytrzymać , jak sie spód zetnie to żółtko już
Eli GotowanieObojętne czy śniadaniową ,czy kolacyjną . Lubię takie przekąski ,ponieważ są szybkie ,smaczne i można do nich włożyć wszystko co jest w lodówce. Składniki jajko 1 kromka chleba( ja wykorzystałam ciut czerstwy gruboziarnisty) 2 plastry pomidora kilka listków sałaty dębolistnej 4 plasterki kiełbasy ( ukrojone w poprzek , tak aby byly długie) szczypior z dymki sól,pieprz do smaku
Eli Gotowanieplasterki dodać do sałaty wrzucić rzeżuchę , dokładnie wymieszać . Całość skropić dresingiem i jeszcze raz wymieszać . Miałam ochotę zjeść sałatkę z pieczywem ale w ramach dobrego samopoczucia ,chleb zastąpiłam łodygą selera , Całkiem nieźle smakowało. No właśnie wracając do selera naciowego . Czy wiecie że może zastąpić sól? Nie pomyślałabym nigdy o tym. W dodatku ma najmniej kalorii
Eli Gotowanietemat Bożego Narodzenia, jako że termin prezentacji się zbliżał. Wtedy też poznałam przepis w zasadzie dobrze mi już znany, ale w nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów. Rabanada 1 czerstwa bagietka bądź
Przepysznik - BLW i nie tylkocoś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkoogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo smaczne, sycące i dobrze przeczyszcza zatoki ;) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkojakości bagietki. Znalazłam kilka różnych przepisów na bagietkę, mniej i bardziej skomplikowanych, wybrałam najprostszy, żeby najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu
Przepysznik - BLW i nie tylkowiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia
Przepysznik - BLW i nie tylkozwiązku z tym, że jest to wypad pod namioty w sam środek lasu, zwykle zabieramy ze sobą sporą ilość prowiantu. W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na chleb i chałkę, które z nami pojechały, natomiast nie wrzuciłam przepisu na Zebrę. Głównym powodem, dla którego tak się stało jest to, że Zebra zwykle znika w ciągu pierwszego dnia wyjazdu :] Dlatego
Przepysznik - BLW i nie tylkowszelkie smarowidła kanapkowe. Jako, że nie jadam raczej kupnych wędlin ani żadnych gotowców (po prostu mi nie smakują), musiałam opracować swój własny, domowy zestaw różnych pyszności do położenia na chleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą
Przepysznik - BLW i nie tylko