jajka, roztopione i ostudzone masło wymieszać. Dodać też resztę letniego mleka i zaczyn ,wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.[ja wyręczyłam się automatem do chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć masę makową i zawinąć tak jak np.pączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów
Moje domowe kucharzeniepięknego krojenia blatów tortowych służy taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem, tym samym, którym kroję chleb i w ogóle wszystko inne. Praktyka czyni mistrza ale nawet jeśli blaty nie wyjdą Wam mistrzowsko równe to co? Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEróżnorodność faktur użytych składników zawładnęło mną i na chwile się zatraciłam w truskawkowym niebie. Pycha!!! Składniki na tosty z truskawkami na 1 osobę o małym apetycie :-) 2 kromki chleba tostowego podpieczonego w tosterze trochę masła 1 łyżeczka dżemu truskawkowego 1 duża truskawka Gorące kromeczki smarujemy masełkiem i czekamy aż się rozpuści. Na masełku rozsmarowujemy dżem i układamy
Rozpustne gotowaniejest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą go z kwiatem) płatków róży (takiej, która
Rozpustne gotowaniekratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy
Rozpustne gotowaniekratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed składaniem tortu): 500 ml śmietany 30% 250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej) Śmietankę
Rozpustne gotowanieszybką kolację, śniadanie lub na "zagrychę". Kanapki szybko można zrobić, są bardzo zdrowe i smaczne. Nie potrzebujemy za dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam chleb - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny
dlaSmaQwymagająca za dużo pracy wiec idealne nadaje się na wizyty niezapowiedzianych gości - pod warunkiem, że mamy w domu: cukinię, rucole, porzeczki i fete ;) 1. Grillujemy cukinię 2. Grillujemy chleb i robimy niego grzanki 3. Kroimy w kostkę fete 4. Rucole mieszamy z ostudzona grillowaną cukinią, grzankami i dorzucamy obraną czarną porzeczkę - dodajemy pieprz dla smaku i kilka kropel
dlaSmaQJuż chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie
Walijskie PichcenieLato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam bo to pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikczyli płaskie bułeczki nadziane dużą ilością cebuli. Bardzo puszyste, uwielbiane u mnie w domu. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”. Polecam! Składniki: Zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 750 1 łyżeczka soli
Nastoletnie Wypiekaniesię, że na śniadaniu będzie kilku łakomczuchów, a w lodówce właściwie "żeberka i światło"? :) Punkt pierwszy, jajka! Polecam wam dzisiaj pyszne kanapki z łososiem i jajkiem na twardo. Składniki: chleb (u mnie pszenno-żytni domowy) twarożek śmietankowy plastry łososia jajka szczypiorek majonez Do dzieła: Cóż można rzec w sprawie przygotowywania kanapek? Kromki są nierówne ale jeszcze ciepłe i cudownie pachnące
Spektrum Smakuszklance. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić je z przegotowanej lub mineralnej wody. Świeżość jajka można sprawdzić zanurzając je w szklance wody. Jajko najświeższe będzie najcięższe
Bon Ton Italia