ciasto - 160969 przepisów (strona:1265/10732)

Ciasto z jagodami 162

Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu, tak bardzo, że jestem w stanie zjeść sama 1/3 blachy(...)wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła + jagody (ok. 1,5 szklanki) Składniki na kruszonkę

Ciastkozercy
Ciasto kajmakowe 118

Witajcie. Kilka dni mnie tu nie było, więc wracam z przepisem na proste i pyszne ciasto kajmakowe na kruchym spodzie. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam  Składniki: ciasto: 1 szkl mąki 50 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)śmietanki 30% 300 g jogurtu greckiego naturalnego 300 g kajmaku 1/2 szkl mleka 4 płaskie żelatyny tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto kruche. Mocno dociskamy ciasto do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowe chrupiące gofry 110

się nie zmienia, czyli nie robią się gumowate. Cukier w przepisie został zredukowany do minimum, bo mleko które użyłam jest wystarczająco słodkie, poza tym banan nie dość, że skleja ciasto to dosładza całość. Nie lubię bardzo słodkich deserów, wiec jeżeli używam bananów to zazwyczaj jeden banan zastępuje mi 50 g cukru, czyli gdy użyjecie innego mleka niż ja (niesłodzonego(...)dodaj do ciasta, a dokładniej do zaczynu drożdżowego 2 łyżki cukru. Jeżeli chcielibyście raczyć się ciepłymi goframi na śniadanie, to można przygotować ciasto wieczorem, a na etap wyrastania ciasta wstawić miskę do lodówki na tzw. zimne wyrastanie. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odczekać chwilę, aż osiągnie temperaturę pokojową, a potem spokojnie piec, myślę że za takie wakacyjne śniadania będziecie

greenscarf
Jagodzianki 141

posmarowania Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone . Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć(...)ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Jagody wymieszać z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1,5 łyżki jagód i bardzo dokładnie skleić. Uformować bułeczkę i ułożyć ją ma blasze wyłożonej matą do pieczenia klejeniem do spodu. Uformowane bułeczki odstawić na ok 20 minut

KUCHNIA POLSKA
NAJŁATWIEJSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (PRZEPYSZNE, BEZ UŻYCIA MIKSERA, EKSPRESOWE) 430

kwestii prostoty i szybkości wykonania to ciasto nie ma sobie równych - jest najpyszniejszym ciastem z truskawkami jakie kiedykolwiek jadłam! 🍓❤ Wysuwa się nawet na prowadzenie przed równie prostym i pysznym Ciastem Jogurtowym  (KLIK) .   Nie potrzeba tutaj miksera, wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać truskawki i poczekać nieco ponad pół godzinki, aż z piekarnika wyskoczy mięciutkie, wilgotne(...)pachnące ciasto z soczystymi owocami... Przepis znalazłam szperając w przepisach mojej Mamy i ukradłam jako własny  😁 Ciacho pozostaje doskonale świeże również następnego dnia i daję sobie rękę uciąć, że upieczecie je jeszcze wiele razy w truskawkowym sezonie! 🙈 Nie ma co ukrywać -   c iasto znika ze stołu w zastraszającym tempie i ciężko poprzestać na ... KILKU kawałkach 😂 😂 😂 SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 172

Musimy się przyznać, że to ciasto miało być tylko wersją testową nowej mąki Teff z firmy Incola . Jednak efekt finalny tak nam się spodobał (i zasmakował), że szybko cyknęły się minimalistyczne fotki i przepis trafia na bloga 😄  Dlatego też składniki odmierzane są na szklanki i generalnie jest on do zrobienia na tzw. czuja. Jest jednak bardzo prosty, smaczny(...)Polecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości .       Składniki   (śr: 18 cm): Ciasto z mąką teff -3/4 szkl. zmielonych płatków owsianych Incola -3/4 szkl. mąki teff Incola  -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże

Candy Pandas
Krajanka owsiana z truskawkami 212

Krajanka owsiana z truskawkami to soczyste owoce umieszczone między warstwami pysznej kruszonki. Przygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto nie zawiera jajek, za to oprócz masła, znajdziecie w nim jogurt naturalny. Kruszonka jest niezwykle krucha i chrupiąca, więc ciasto nie należy do kategorii tych, które można jeść, trzymając w dłoni. Przepis można wykorzystać w formie(...)krupczatkę, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia - składniki suche wymieszać - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jogurt, składniki posiekać razem, uformować kruszonkę lub zlepić w kilka kawałków - ciasto będzie dość sypkie, jeśli jednak jest zbyt suche, można dodać nieco więcej jogurtu - truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki - formę wyłożyć papierem - połowę ciasta pokruszyć na spód formy - na cieście

Smakołyki Bereniki
Ciasto z truskawkami 125

Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje(...)owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka

Ciastkozercy
Tarta ze szparagami 110

Tarta ze szparagami na najlepszym kruchym spodzie z fit nadzieniem na bazie jogurtu greckiego z jajkami i parmezanem to moja następna propozycja wykorzystania szparagów. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej 1050, bogatszej w błonnik niż zwykła jasna, także ciasto jest bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze kruche, wyjątkowo chrupiące ciasto przygotujesz jednak bez dodatku jajka. Nie ma też potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów(...)Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje. Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 1050 125 g zimnego masła 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 200 g jogurtu greckiego 50 g gęstej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buzia na kłódkę 128

link. Smak, zapach i wygląd bułeczek wart ponownego wpisu. Buzia na kłódkę 1. Zaczyn drożdżowy 225g mąki pszennej, 135g wody, 0,5 łyżeczki suchych drożdży lub 6g świeżych, 2. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 375g mąki pszennej, 190-195g wody, 9g soli, 36g cukru, 18g masła, odrobinę masła do smarowania dodatkowo. AD1 Dodałam świeże drożdże, rozmieszałam je z wodą, dodałam(...)mąki, wyrobiłam dość gęste ciasto. Pozostawiłam przykryte w ciepłym miejscu na 4 godziny do fermentacji. AD2 Do przefermentowanego zaczynu, dodawałam stopniowo wodę wymieszaną z solą i cukrem, na przemian z mąką. Zagniotłam ciasto i pozostawiłam na 20 minut. Po tym czasie, dodawałam stopniowo masło / podzieliłam je na 4 części / i stopniowo wgniatałam w ciasto. Wyrobiłam ciasto dokładnie na blacie

Leśny Zakątek
Ciasto jogurtowe z rodzynkami 199

Dziś kolejna szybka propozycja na deser – proste ciasto z dodatkiem jogurtu, wanilii i rodzynek. Połączenie banalne, ale idealne w smaku, mogłabym powiedzieć moje smaki . Ciasto delikatne, pulchne, wspaniała propozycja na szybki i niedrogi deser. To ciasto, do którego wrzucicie nie tylko bakalie, ale także świeże lub mrożone owoce. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli o każdej porze dnia Weźcie ulubiony(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynków, zamiennie suszona żurawina pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Do ciasta

Zasmakuj Kuchni
Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe 167

Frangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego. Proste, urocze, a krem idelnie łączy maślane ciasto francuskie z kwaskowatym, bardzo wyrazistym w smaku rabarbarem w taki sposób, że naprawdę trudno im się oprzeć. Polecam, pracy przy(...)nich niewiele, a smakują bosko! Składniki: 1 rolka ciasta francuskiego 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko L 30 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: płatki migdałów do posypania cukier/ ksylitol puder Wykonanie: mielone migdały, ksylitol, jajko i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera ciasto francuskie rozwinąć z papieru. Pociąć na 8 lub 10 kawałków. Kawałki ciasta przenieść na blaszkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 135

Szkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru(...)dodać także parę truskawek) kruszonka: - 80 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru Forma:  kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru.  Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką

Kuchnia co dnia
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 130

sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)typ700, typ750 dałabym 550g - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto (można ręcznie lub tak jak w moim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem

Smaczne Zdrowe
Najprostszy przepis na muffinki z truskawkami i kokosem! 158

kokosem, to zdecydowany must to do lata. bo chyba inaczej tej pogody, która jest za oknem nie da się nazwać. Mamy lato od jakiegoś miesiąca. Muffinki z ciasta ucieranego to coś co bardzo lubię, zawsze mi się udają, nie zsychają się i długo zachowują świeżość. Połączenie truskawek i kokosowa z nutą wanilii zadowoli na pewno każdego. Polecam(...)zrobienia potrzebujesz tylko kilku składników.  Prawidłowo przygotowane muffinki powinny być delikatnie wilgotne, są przygotowywane z ciasta ucieranego, nie mogą być więc suche. Nie mogą być też mokre, bo wtedy wyjdzie Wam zakalec. Kiedyś miałam duże problemy z ciastem ucieranym, ale od około trzech lat jest to moje ulubione ciasto, ciasto, które zawsze się udaje. Polecam Wam mój każdy przepis

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania