ciasto - 160969 przepisów (strona:1269/10732)

Kruche rogaliki (ciasto serowe) 148

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie

Blog z Apetytem
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 205

moreli, brzoskwiń, cytrusów, miodu i orzechów laskowych – aż ślinka cieknie na samą myśl! Jest fantastyczne! Dziś użyłam go nie jako dodatku do deseru, ale jako składnika.   Kruche ciasto wypełnione po brzegi pysznym , jabłkowym nadzieniem i lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie(...)spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) CIASTO: * mąka ( ja zmieszałam pół na pół pszenną z żytnią ) – 250 g * masło min.82% – 125 g * cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru

Ostra na Słodko
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 141

Szarlotka , chyba każdy z nas ją zna i lubi. Ciasto absolutnie kojarzące mi się z jesienią, pyszną kawą i ciepłym domem. Jesień to w Polsce sezon na pyszne jabłka, pełne witamin, dlatego dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa(...)konfitura z czerwonej porzeczki. Składniki na ciasto: 220 gram mąki owsianej 150 gram masła  1 jajko Garść jagód. Masła jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu cynamon Przygotowanie: Jabłka obieram i kroję w kawałki. W rondlu rozpuszczam masło i miód dodaję pokrojone jabłka i duszę do miękkości, aż zrobi się masa, na końcu doprawiam do smaku cynamonem

Pause Gotowanie!
Metrowiec 135

Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to wychodzi go naprawdę dużo, więc jest to fajne ciasto na różne przyjęcia rodzinne. W sam raz do herbaty czy kawy :) Ciasto (2 keksówki): 1 szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 5 jajek 10 łyżek(...)kakao Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki

Kulinarna (nie)codzienność
Pleśniak 123

ciasto zna chyba każdy, kruche warstwy przełożone dżemem i pianą z białek prosto i pysznie. W moim domu gościło od niepamiętnych czasów i od niepamiętnych czasów znikało w tempie błyskawicznym, dlatego robię je dość często. A Wy znacie, lubicie? Składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki 1 margaryna 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao słoik(...)kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy Stovit) szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Z mąki, 1/2 szklanki cukru, proszku, mąki, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce. Po co najmniej godzinie wyjmujemy i albo ścieramy na tarce jedną cześć jasnego ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33

Cynamonowe szczęście
Chleb śródziemnomorski 168

Prościutki chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis(...)takie istotne, ten chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko”  Teraz dodać oliwę i sól, znowu wymieszać i dodać mąkę – najpierw 2 szklanki. Jeśli ciasto stawia już duży opór przy mieszaniu łyżką to już mąki dość. Jeśli nie to powoli dosypujemy dalej. Ciasto powinno być gęste, ale na pewno nie będzie to klasyczna kula ciasta

Proste Potrawy
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 172

mikrofali lub w rondelku na kuchni, powinno być lekko ciepłe, nie może być gorące, bo by zaparzyło mąkę! - do miski z mąką, podwojonym rozczynem, dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy składniki połączą się, a ciasto zacznie być elastyczne dodajemy stopione masło i dalej zagniatamy energicznie ciasto.  - Pamiętaj, jeśli chcesz aby Twoje ciasto było puszyste wyrabiaj długo ciasto, długo(...)mężczyznę, niech się wykaże, albo jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem robota planetarnego, to po prostu leżysz na kanapie, a on robi robotę za Ciebie ;-))) No ja niestety macham ręką ;-) - Wyrobione ciasto, obsyp troszkę mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, zimą koło kaloryfera Po godzinie, ciasto wyjmij na blat podziel na dwie części, z każdej zrobimy chałkę. Każdą część ciasta

SMYKWKUCHNI
Cake pops z białą czekoladą 114

Ciasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce . Nie lubię wyrzucać jedzenia i w miarę możliwości staram się wszystko wykorzystywać, a jeśli nie jest to możliwe to po prostu zjadam resztki :), dlatego po prostu musiałam coś wykombinować z tego ciasta. Samo ciasto na lizaki wyszło super. Miałam(...)sumie 4 białe czekolady. Jednak podjęłam ostatnią próbę. Tym razem nie dodałam śmietanki i wszystko się udało. Ufff! Dla kogo: dla szykujących przyjęcie dla mających do wykorzystanie resztki ciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe

Mania Wypiekania
Biszkopt gryczany z mlecznym kremem 146

Witam. Dziś jest piątek, więc będzie przepis na ciasto. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto składające się z gryczanego biszkoptu zrobionego z maki gryczanej od BioBabalscy  oraz mocno mlecznego kremu. Ciasto jest słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki Bio gryczanej od BioBabalscy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka(...)się z żółtkami i olejem przestajemy miksować. Przesiewamy do masy mąkę gryczaną razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i "upuszczamy" go na podłogę z wysokości

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 157

kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to przecież nic strasznego i z chęcią powracamy do ciasta parzonego.    Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS . Wystarczy woda, mąka, masło i jajka(...)sposób powstaną PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM, na które serdecznie zapraszam i życzę smacznego! Idealne do filiżanki ulubionej kawy ;) PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM (18 sztuk) składniki na ciasto parzone: 125 g masła / margaryny 1 szklanka letniej wody 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 4 jajka składniki na krem: 4 łyżki wiórków kokosowych 400 ml śmietanki kremówki 300 g serka

W kuchni Karmel-itki
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 139

dojrzałych czereśni, namoczonych w kirchu (nalewce robionej na czereśniach) – deser pochodzi z rejonu Limousin w środkowej Francji j było przygotowywane na koniec sezonu z dojrzałych czereśni i wiśni. Ciasto można jednak zapiec z dowolnymi ulubionymi owocami. Tu mała uwaga: nasze doświadczenie uczy, że cytrusy, typu mandarynka, pomarańcza mogą zrobić się gorzkie podczas pieczenia. Nie polecamy też używania owoców mrożonych(...)choć pyszny, trochę się rozłazi. Naleśnik najlepszy jest z sezonowymi owocami: wiśniami, truskawkami, morelami, śliwkami, jednak doskonale smakuje też z gruszką, która idealnie komponuje się z aromatem wanilii, delikatnym ciastem, dodając delikatnej słodyczy i jędrności clafoutis. Grzeszny naleśnik i sernik w jednym Naleśnik, jak wspomnieliśmy trochę podobny jest do dutch baby, ale choć skalda się z bardzo podobnych składników smakuje

Niedzielny kucharz
Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami 307

mogę ją z czystym sercem polecić każdemu kto szuka pomysłu na przygotowanie obiadu do pracy. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 100 g szpinaku liści 120 – 150 g sera feta 1 słoiczek(...)suszonych pomidorów Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta pieprzu odrobina masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko razem posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę

KuchniaWeDwoje.pl
RURKI Z KREMEM MALINOWYM 101

Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g) Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko(...)oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około 30 cm (długość paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej

Ciastka - domowe słodkości
Luksusowe pączki na samych żółtkach 369

zabieramy” z listy). Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub gotowym rozczynem. Dodać resztę składników, czyli resztę mleka, cukru, żółtka, spirytus, cukier z wanilią, sól. Na koniec wyrabiania ciasta dodać masło. Ciasto wyrabiać aż będzie bardzo gładkie, elastyczne i miękkie. Najlepiej zrobić to maszynowo hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, starajcie się nie podsypywać go mąką. Wyrobione(...)ciasto uformować w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5h. (Już wspominałam w innych przepisach, że często „oszukuję” czas, nakrywam misę z ciastem wilgotną ściereczką i chowam w łazience, gdzie włączam farelkę na średnie grzanie i zostawiam lekko uchylone drzwi). Gdy ciasto wyrośnie podsypać stolnicę mąką i ręcznie odrywać kawałki ciasta formując

Pociąg Do Kuchni
Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym 154

być już nic bardziej pluszowego, to zapraszam Was po przepis! Zróbcie koniecznie na dniach, póki jeszcze ptysiowe boczki można wytańczyć w karnawale! :D * SKŁADNIKI na ok. 30 małych ptysiów Ciasto parzone (pâte à choux): 250 ml wody 100 g masła szczypta soli szczypta cukru 160 g mąki 4 jajka Kruszonka (craquelin): 80 g masła 100 g cukru trzcinowego(...)mąki Krem waniliowy (crème pâtissière): 500 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru trzcinowego 4 żółtka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 100 g masła * PRZYGOTOWANIE Ciasto parzone  (pâte à choux) W garnku zagotuj wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij całość energicznie mieszać

Food Square

Proponowane wyszukiwania