ciasto - 160969 przepisów (strona:1266/10732)

Rewelacyjne drożdżówki z serem 102

się doskonale. Zwłaszcza że chyba wszyscy je lubią. Drożdżówki z serem w rodzinnym wykonaniu Domowe wypieki nie tylko warto podarować sobie nawzajem, ale też warto je wspólnie przygotować. Robienie ciasta drożdżowego to doskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem wykonają wgłębienia i wypełnią je serowym nadzieniem. Być może takie drożdżówki nie będą miały perfekcyjnych(...)drożdży Nadzienie: 250g zmielonego twarogu 1 żółtko 1/4 szklanki cukru (55g) 1 cukier waniliowy (8g) 2,5 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka (ok.60g) Dodatkowo: 1 białko ½ łyżki wody Wykonanie: Ciasto: Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, następnie łyżeczką dokładnie rozcieramy, mieszamy z 1 szklanką mąki, solą i cukrami, wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy resztę

KulinarneImpresje.pl
Placek z rabarbarem i kruszonką. Jedno magiczne popołudnie w Belgii 147

Sezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie. I pewnie za kilka dni się doczeka, a dzisiaj mała odskocznia i przepis na ciasto z kruszonką i rabarbarem. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest

dolcevitainmykitchen
Orzechowe ciasteczka owsiane 320

niskich obrotach, dodać płatki owsiane błyskawiczne (1 szklankę), górskie (1/2 szklanki) oraz orzeszki ziemne (1 szklankę). Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 1 - 3 godziny(...)najlepiej na całą noc) w celu schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka

Gospodyni Miejska
Ciasto owsiane z truskawkami 86

truskawek z kokosem? A gdyby jeszcze do tego dodać egzotyczny smak w postaci limonki? Brzmi smacznie, prawda? Zgadza się, to świetnie trio smakowe!  Dzisiaj przygotowałam pyszne, dietetyczne ciasto owsiane vel pieczoną owsiankę z truskawkami właśnie, kokosem, a całość podałam z jogurtem limonkowym! Niebo!  Chrupiący wierzch, soczyste truskawki dodatkowo sprawiły, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne, kokos(...)skórka z limonki nadały ciastu egzotycznego akcentu! To najlepsze ciasto owsiane jakie jadłam do tej pory! Ciasto owsiane z truskawkami, kokosem i jogurtem limonkowym Składniki: na ciasto owsiane: 1 1/2 szklanki płatków owsianych plus 3 łyżki do posypania przed pieczeniem 1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka dużych truskawek (mogę być mrożone) 2 łyżki cukru

Moja smaczna kuchnia
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 161

takowe się robi, czy nie :P Zbytnio ryzykować nie chciałam, bo myśli, "co będzie jak mi nie posmakuje?" troszkę zawładnęły moją głową, stąd postanowienie o ilości ostrożnej.  Ciasto, którego użyłam jest zrobione z samych żółtek, na dodatek z jajek od szczęśliwych, wiejskich kurek, więc i kolor dały bardziej intensywny. Tak- miałam myśl, by użyć najzwyklejszego ciasta na pierogi(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 10 sztuk Ravioli ciasto: 2 żółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia 2306

Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia – Dzisiaj proponuję kolejne, pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto składa się z dwóch kremów, dość mocno cytrynowego i śmietanowo – waniliowego. Jest nie za słodkie, troszkę orzeźwiające, soczyste od truskawek, moim domownikom bardzo smakowało. Ładnie wygląda z przezroczystą galaretką. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia Składniki: Spód: około 230g podłużnych biszkoptów Krem cytrynowy: 500ml wody 150ml soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 170-180g cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 żółtka 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem 941

Pszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.     Składniki(...)biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego

Blog z Apetytem
Ciasto cytrynowe 139

Dziś u mnie ciasto cytrynowe, ze skórką z cytryny, bardzo aromatyczne a zarazem delikatne. Do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;) Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli zdecydujecie się na keksówkę, ciasto będzie wyższe. Bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto cytrynowe, dziś u mnie, zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)lukier Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe

Zasmakuj Kuchni
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 111

Ptysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk   ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość(...)pomidorki koktajlowe 1 ogórek długi 4 liście sałty 10 oliwek czarnych 1 papryczka chili 1 garść kiełek słonecznika natka pietruszki pieprz czerwony 160 g tuńczyka w sosie własnym Princes Ciasto ptysiowe: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką, zmniejszam płomień. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuje

wesoła kuchnia
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 172

Proste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza(...)się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone.  PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM  składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody

SMYKWKUCHNI
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z CYNAMONEM JAK CINAMMON ROLLS 182

przypadku suszonych drożdży zabieg ten pomijam i wsypuję zawartość saszetki prosto do mąki. Mąkę przesiewam do dużej miski, mieszam ze szczyptą soli. Dodaję rozczyn i mieszam. Wyrabiam elastyczne ciasto, dodając jajka, pozostały cukier i na końcu roztopione masło. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Zostawiam ciasto na 1-2h pod przykryciem (najlepiej bawełniana ściereczka) w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam ręką. Mieszam cukier, cukier waniliowy i cynamon w miseczce. Blat lub stolnicę posypuję mąką. Wykładam ponownie wyrobione ciasto i wałkuję na grubość 5 mm w kształt dużego prostokąta. Ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuje mieszanką cukru i cynamonu. Zawijam w rulon (dłuższa krawędź). Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu polecam 160 stopni

W kuchni Karmel-itki
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny 179

Ciasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy(...)łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji

Leśny Zakątek
Moje calzone z suszonymi pomidorami 191

pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości ciasta, no może zjadłam z łakomstwa trochę wraz z sosem, którego też odrobinę zostało. Ciasta przed pieczeniem niczym nie smarowałam, tylko nakłułam go w kilku miejscach igłą i posypałam delikatnie mąką(...)Calzone z suszonymi pomidorami Na ciasto 400g mąki orkiszowej jasnej, 200g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 350- 400g ciepłego mleka, 20g świeżych drożdży. Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę. Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie. Ja ciasto włożyłam od razu

Leśny Zakątek
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 159

się go ususzyć na kamień, bo jak już pisałam jest bardzo długo świeży chyba, że zostawimy go na okres 2 tygodni:).  W przepisie są moje godziny prowadzenia ciasta, które można dowolnie zmieniać, ale odstępy pomiędzy poszczególnymi etapami nie powinny się za bardzo różnić. Jaka jest moja ocena chleba? Minusy : Mój litewski jest mniej słodki, skórka nie jest tak delikatna(...)zamiast melasy. Pewnie tu tkwi problem koloru. Można kupić w sieci i Wam też proponuję użycie słodu zamiast melasy. Jest bardziej płaski, ale tę wadę da się zlikwidować umieszczając ciasto do wyrośnięcia w koszyczku. Plusy: Smak niemal identyczny.W skali od 1 do 10, dostałam 8 od domowego dość krytycznego testera, który nie raz jadł oryginał. Malutkie dziurki miąższu. Bardzo długo

Leśny Zakątek
Chleb żytni z orzechami laskowymi 125

drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn(...)łyżeczki (dałam cały), • 80g posiekanych orzechów laskowych, Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 14 - 16 godzin w 21 stopniach. Następnie wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami.  Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty (ja wyrabiałam ręcznie przez ok. 7-8 minut

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania