oleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka wykruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru oraz około 3 łyżki
Smaczna StronaSkładniki: 150 g ciecierzycy z puszki 60 g wymieszanych śliwek i moreli suszonych 70 g słonecznika łuskanego 2 łyżki tahini 15 g kakao 15 g otrębów 15 g migdałów mielonych … Czytaj dalej Fit batoniki bakaliowe
czarrna od kuchnimożemy wykorzystać jako drobiową wędlinę na kanapki. Jeśli zmielimy lub drobno posiekamy możemy wykorzystać jako farsz do innych dań, czy składnik sałatki. Moim zdaniem warto zrobić;) 1 pierś indyka mielona słodka papryka zioła prowansalskie około 3/4 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś indyczą zwijamy i związujemy kuchennym
Smaki Na Talerzuwiórkami kokosowymi Cytrusowe ciasteczka gwiazdki Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: starta skórka z jednej cytryna 300 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 jajko 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli 200 g zimnego masła Polewa: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Kulinarne przygody Gatitypanierujemy po rozmrożeniu. Do przygotowania tego dania użyłam grzybowego farszu Leśnie Skarby. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe
Życie zaczyna się w kuchnikapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe, a barszcz
Bernika - moj kulinarny pamietnikmaślana 110 g miękkiego masła 25 g maki pszennej 15 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mulonego kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie składniki miksujemy w misie robota na niskiej prędkości do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki. Przyprawy można zastąpić dodając 1 łyżeczkę przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataużyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików 1 cebula łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu) liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka
Kulinarny S.O.S.użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików 1 cebula łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu) liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka
Kulinarne S.O.S.sprawdzą się też gotowe pierniki, np. katarzynki, bez polewy. Błyskawiczny i pyszny, kremowy sernik świąteczny poleca się na tegoroczne święta. Wykorzystałam tortownicę o śr.25cm Składniki: - 1 kg dwukrotnie mielonego twarogu (u mnie Juliko lub Mój ulubiony- b. gęste) - 250g masła - 4 jajka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego - 1 szklanka
Smaczne Zdrowekakao 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) Masa żółtkowo - kawowa 1 puszka mleka kokosowego schłodzonej uprzednio w lodówce przez minimum 12 h 3 żółtka 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka żelatyny w wersji wege zastąp agarem 3 łyżki erytrytolu Galaretka pomarańczowa 1 pomarańcza osobno sok i skórka 300 ml wody filtrowanej 1 szczypta kurkumy 10 kropli stewii
Modern Cave Girlkroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy oregano, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Wkładamy do lodówki
Kardamonovykawy Nagroda za drugie miejsce: 250 g kawy Wygrywają 2 osoby, każda osoba może wygrać jedną nagrodę. Uwaga! Zwycięzcy mogą wskazać czy chcą otrzymać kawę ziarnistą czy mieloną. 5.Sponsorem nagród jest mała rodzinna Palarnia Dolla Uwaga! Biorąc udział w konkursie polub fanpage sponsora: Palarnia Kawy Dolla oraz fanpage Słodkie okruszki 6.Konkurs trwa
Słodkie okruszkiPyszny, prosty i szybki w przygotowaniu, naładowany "fajnymi" składnikami. Po prostu omlet idealny 😍 Składniki (1 porcja): 50 g musli (u mnie musli koncentracja od Intenson) 1/3 łyżeczki świeżo mielonej kawy 1 duże jajko 50 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka erytrytolu (Intenson) 1/3 łyżeczki oleju kokosowego (Intenson) Dodatki: 75 g gęstego jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :P