mielone - 47549 przepisów (strona:1247/3170)

Sernik na zimno – smaczny, szybki i niedrogi 92

mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie tego sernika, to już jest sprawa własnej fantazji. Tym razem zrobiłam z musem ze świeżo zerwanych truskawek. Składniki: * 1 kg sera mielonego * 2 galaretki np. cytrynowe * 2 galaretki np. truskawkowe * 1/2 szkl cukru pudru – niekoniecznie * paczka herbatników albo biszkoptów * truskawki Dwie galaretki jak w tym akurat przypadku cytrynowe rozpuściłam

Pieprzyć z Fantazją
Izaura -sernik pieczony 91

jaja * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny lub masła * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja * 5 łyżek wody * ekstrakt waniliowy * 70 dkg sera białego mielonego * 4 jaja * 1 szklanka cukru * 1/2 kostki masła * wiórki kokosowe do posypania Margarynę, cukier,cukier waniliowy, kakao, wodę rozpuściłam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia ciągle mieszałam by cukier rozpuścił się

Pieprzyć z Fantazją
Chałwowy sernik na zimno 110

dumałam jak go zrobić. W momencie kiedy zaczęłam już działać włączyła się moja wyobraźnia i musiałam go zrobić tak jak …mi właśnie wychodziło. Składniki: * 90 dkg sera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie

Pieprzyć z Fantazją
Frytki z batatów 83

podkreśliłam ich smak wieloma przyprawami. Użyłam do tego produktów firmy Galeo : papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pieprzu i ziół.  Składniki: * bataty * sól * pieprz czarny Galeo * czosnek granulowany bądź mielony Galeo * papryka ostra i słodka Galeo * zioła prowansalskie Galeo * olej do smażenia Bataty obrałam za pomocą obieraczki do warzyw. Pokroiłam w słupki grubości ok. 7 mm.  Włożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z kurczaka pora i pieczarek 102

mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso

Pieprzyć z Fantazją
Lazania z boczniakami i szpinakiem 98

Cześć! Odmieniłam moją tradycyjną lazanię szpinakiem i boczniakami. Przypadła do gustu domownikom i jeśli robię lazanię to często w takiej właśnie lżejszej wersji. Robię również z mięsem mielonym  tutaj przepis Składniki: * pół opakowania makaronu lazania * 15-20 dkg liści szpinaku * 30 dkg boczniaka * 30 dkg żółtego sera * 2 łyżki masła * 1 szklanka mleka * gałka muszkatołowa * sól, pieprz * passata

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serduszek drobiowych 115

czubatą łyżkę majeranku i posoliłam.  W 1/3 szklanki wody roztrzepałam łyżkę mąki i zagęściłam potrawę. Zagotowałam. Kiedy już wszystkie składniki połączyły się, zdjęłam z ognia i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.  Odstawiłam na 15 minut by gulasz z serduszek „przegryzł się”.  Podawałam tym razem z kaszą jaglaną. Można oczywiście serwować z taką jaką się lubi

Pieprzyć z Fantazją
Marynata do żeberek miodowo-musztardowa 117

Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz wołowy z dynią i chilli 100

Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni  * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula  * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2  łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki

Pieprzyć z Fantazją
Tarta bolońska 85

jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.  Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów  * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól, oregano i bazylia Z podanych

Pieprzyć z Fantazją
Golonka z kapustą zasmażaną 107

pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam.  Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą

Pieprzyć z Fantazją
Łaciate – ciasto 88

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska 117

szkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka

Pieprzyć z Fantazją
Nalewka '' gryczanka ''. 149

Składniki : 0,5 kg miodu gryczanego otarta skórka z 1 pomarańczy 0,5 l wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej garść rodzynek 750 ml spirytusu 95 % 250 ml rumu lub brandy Sposób wykonania :   P omarańcza dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Otrzyj skórkę na tarce cieniutko bez białej błonki

Przepisy i porady kulinarne
PIECZONY BOCZEK KANAPKOWY + FILMIK 168

żeberek  sól, pierz  1 łyżka słodkiej papryki  ostra papryka do smaku  3-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego  1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 4 liście laurowe

Kulinarne Fantazje Marioli