Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

Pierwsze w tym roku wspólne pieczenie, dziękuję Aniu za zaproszenie:)   Podaję za blogiem W poszukiwaniu Slow Life (na podstawie przepisu z książki „Domowa piekarnia” Małgorzaty Zielińskiej). Zaczyn 2-fazowy: 1 etap: 50 g zakwasu (pszenny będzie delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2 etap: ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550, u mnie typ 520 50 g letniego mleka Skł... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Proste Potrawy

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

Proste PotrawyProste Potrawy

Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, chleb, bułki, łatwe ciasto, chleb na zakwasie, chleb z ziarnami, bułka pszenna

Inne przepisy z Proste Potrawy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.