Rustykalna tarta morelowa

Rustykalna tarta morelowa

Rustykalna tarta morelowa

Szukając przepisu na ciasto morelowe z marcepanem, przypadkiem natknęłam się na rustykalną tartę morelową (tutaj). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo możn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Warto przeczytać

Najlepsza dieta na zimę

Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.

Czytaj dalej...

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

tarta, ciasto, pieczenie, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, cukier, słodkie, cukier puder, lekka, przepisy na kruche ciasto, maliny, cytryna, dekoracje, mąka, ciekawe przepisy, tarta na słodko, bez pieczenia, krem, ciasto na niedziele, ciasto z bezami, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z malinami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto cytrynowe, lekkie ciasto, słodkie ciasto, sok cytrynowy, ciasta z kremami

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
ola in the kitchen, 2 lipca 2012 10:24:31

Świetny przepis!

Brenia, 2 lipca 2012 12:58:15

Tymianek w tarcie, ciekawy pomysł :)

poserbaby, 2 lipca 2012 16:09:01

Wygląda i brzmi przepysznie. Uwielbiam tarty wszelkiej maści. Dziękuję za udział w akcji "Festiwal Liścia". Pozdrawiam :)

adi, 2 lipca 2012 18:21:48

Morele to moej ulubione owoce. A tarta morelowa ahhh! z migdałami nie jadłam jeszcze. Świetny pomysł! pozdrawiam ciepło i witam w akcji Słodkie Wakacje ;]

Bon Appetit!, 2 lipca 2012 19:46:41

Jeszcze nie kupiłam, ale jak tylko morele spotkam gdzieś na targu to będę robić podobną tartę!Aż ślinka leci...

sofieta, 2 lipca 2012 20:09:16

@ Ola in the kitchen ,@ Brenia: polecam serdecznie, z cytrynowym tymiankiem ma bardzo ciekawy smak. @ Poserbaby, listkidobre na wszystko, do cista tez) @ Adi i @ Bon Appetit, morele z migdalami super duet. musialam dodac troche wiecej cukru pudru, bo choc slodkie na surowo, w ciescie byly kwaskowe. ta kwaskowosc troche zniwelowalam galka lodow waniliowych. pozdrawiam))

Monika, 2 lipca 2012 20:34:05

Lubię takie niebanalne połączenia, tarta wygląda pysznie!

sofieta, 2 lipca 2012 23:13:51

@ Monika, wiec zachecam sedecznie do upieczenia)) a ciasto z lodowata woda nawet na 3 dzien jest kruche (ostal sie maciupenki kawaleczek) :-))