Babka zebra z białek

Babka zebra z białek

Babka zebra z białek

Babka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania.Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Najlepsze przepisy na Święta

Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?

Czytaj dalej...

Autor

SmakolykiBerenikiSmakolykiBereniki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, przepisy na święta, pieczenie, babki, mąka, kakao, ciasto z białek , wielkanoc, kruche ciasto, ciasto ucierane , kruche ciasta, lekka, ciasto kruche, cukier, słodkie, ciasto zebra, cukier puder, łatwe , jajko, przepisy na kruche ciasto, ciasto z masa, ciasta z masa, lekkie ciasto, łatwe ciasto, słodkie ciasto, jajka na święta

Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
toskaniau, 1 kwietnia 2014 18:38:22

Pieknie Ci wyyszla..:)

Monica, 1 kwietnia 2014 19:05:17

Wow, jestem pod wrażeniem. Faktycznie nie spotkałam się z zebrą w formie baby. Świetna!Pozdrawiam serdecznie!

panimagoga, 1 kwietnia 2014 19:25:17

Fajny pomysł i śliczny efekt! Również bardzo często piekę ciasta i ciastka na samych białkach, więc czym więcej pomysłów, tym lepiej;) Pozdrawiam!

Olga Pilichowska, 1 kwietnia 2014 20:28:35

wygląda super! i taka puszysta...;)

wedelka, 2 kwietnia 2014 00:02:36

Ale ładna :)

gin, 5 kwietnia 2014 13:07:55

Wygląda pysznie, tak delikatnie :)

Anonymous, 18 kwietnia 2014 17:09:06

Wygląda ślicznie. Szkoda że mi taka nie wyszla. Ciasto wyszło za gęste, w ogóle nie chciało się rozprowadzić po formie. Gdy już znalazłam na to sposób. Wyrosło na max 1 cm. Być może to ja coś spaskudziłam,ale nie wiem co :) Tak czy inaczej - pomysł najlepszy jaki znalazłam w necie. Pozdrowionka:)

Smakołyki Bereniki, 18 kwietnia 2014 17:42:07

Powiem szczerze, że z ciastami białkowymi nie miałam nigdy problemów, nie wychodzą zakalce, rosną, choć na pewno nie jakoś bardzo mocno. Myślę, że na niepowodzenie mogła mieć wpływ wielkość białek (są mniejsze, większe, więc konsystencja ciasta mogła się różnić), możliwe też, że to kwestia temperatury czy czasu pieczenia, bo różnie to bywa z piekarnikami. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :)