Ensaimada w lipcowej piekarni

Ensaimada w lipcowej piekarni

Ensaimada w lipcowej piekarni

Przepis na ensaïmadę podawałam tutaj w maju. Ta majorkańska drożdżówka jest tak pyszna, że postanowiłam upiec ją ponownie według innego przepisu zaproponowanego przez Amber w jej lipcowej piekarni. Drożdżówkę zwija się w ślimaka i powinna wyrosnąć w coś, co przypomina kształtem turban. Tym razem nie udało mi się go uzyskać 😔 W smaku pyszna 😋 Składniki (na jedną ensaimadę średniej wielkości lub 5 małych): oryginalny przepis tutaj 1 średnie jajko 80 g cukru (użyłam 65 g) 250 g mąki o dużej zawartości białka (... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.