Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie

Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie

Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie

Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła. Moja jesień zaczyna się nostalgiczą kasztnawą tartą. Jadalne kasztany pojawią się za parę tygodni, ja użyłam lepiej pasującą tutaj słodkawą kasztanową makę.  (click) A propos, czy wiecie, ze jadalne kasztany to koncentrat minerałów i witamin? Są bogate w potas i magnez, dlatego polecane są sportowcom, oraz przy stresie i zmęczeniu, mają dużo żelaza i fosforu. Mają również dobroczynny wpływ na odporność - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcj... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, tarta, gruszka, mąka, sosy, czekolada, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, śniadanie, cynamon, racuchy, cukier, ciasto z gruszkami, ciasto na niedziele, ciasto na naleśniki, cukier puder, kruche ciasteczka, cytryna, naleśnik, pieczenie, naleśniki, śniadania, włoska, polewa, gruszki w sosie, przepisy na kruche ciasto, ciasto z masa, tarta na słodko, chleb

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Alizea, 17 września 2012 11:15:42

Wow ! U Ciebie tez kasztanowe klimaty :) Swietna tarta ! POzdrawiam :)

sofieta- mia cucina, 17 września 2012 15:02:43

Alizea, to sie zgralysmy!! piekny Twoj castagnaccio. troche sie obawiam go zrobic... nie wiem czy wyjdzie bardzo zbity? a ta tarte polecam wszystkim milosnikom kasztanow!pozdrawiam))

gin, 17 września 2012 23:25:23

Śliczna i bardzo ciekawa tarta :)

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie, 18 września 2012 17:12:40

nie zdawaląm sbie sprawy z bogactwa zawartego w kasztanie, tym bardziej z chęcią wypróbuję przepis.

Margarytka, 22 października 2012 02:12:07

Upieczona i już na blogu :-) Pozdrawiam ciepło.

Anonymous, 11 października 2013 20:07:45

upiekłam wczoraj, jest po prostu bajecznie pyszna:) na stałe zagości w mojej kuchni:)Zaznaczę, że dałam mniej masła niż jest w przepisie (ok 200gr) i mniej cukru (100gr) a sos posłodziłam syropem daktylowym. Następnym razem część cukru w cieście również chcę zastąpić syropem daktylowym (uważam ze jego specyficzny posmak świetnie się komponuje ze smakiem tej tarty no i zdrowiej oczywiscie niż z cukrem;)) oraz zdecydowanie dać więcej gruszek bo wyszło ich dość cieniutko u mnie. W każdym razie przepis świetny, polecam każdemu.

Kasia Selaszuk, 12 października 2013 01:09:56

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Kasia Selaszuk, 12 października 2013 01:13:23

Witaj Anonimowy) dziekuje, za mily wpis. Dla wlasnych potrzeb mozna, a nawet trzeba wprowadzac pewne zmiany w przepisie) Moze nastepnym razem, ja skorzystam z Twoich podpowiedzi) Ciesze sie bardzo, ze smakowala)p.s miloby mi bylo poznac Twoje ime)pozdrawiam