chleb - 26084 przepisów (strona:1221/1739)

JAGODOWA POKUSA - PRZEPIS ZE STAREGO BLOGA 163

szaleństwo " ,kiedy to całe wakacje spędzało się w lesie na zbieraniu jagód.  Ja i moja mama oraz z pół tuzina kobiet wraz z czeredą umorusanych dzieciaków , z pajdami chleba z cukrem w ręku wyruszaliśmy kolumną do lasu , aby zrobić potężny zapas tych wspaniałych owoców na zimę. Zawsze było wesoło i gwarno przy tylu osobach i dzieciach.Gdy maluchy ponajadały się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z makreli, serka i rzodkiewki 171

Bardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję

Kraina Miodem Płynąca
Pasta z bobu 171

Robicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio odkryłam też pastę z bobu.  Kto chce spróbować?    PASTA z BOBU i KOPERKU Składniki: 1/2 kg bobu 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku 1/2 szklanki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Bób

Bon appetit mon amie
Co Lila jadła w środę? 10 193

przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Na śniadanie chleb w warzywami.  Pamiętasz mój wpis o mini ogródku? możesz do niego wrócić tutaj>>>> .  Już od dawna zajadamy się swoimi warzywkami. Nie jest ich jeszcze

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę? 12 166

wpisu, proszę zapoznaj się z postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Jajecznica na pomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pieczeń koperkowa do chleba 119

Jeśli  zastanawiacie się, co położyć na chleb, a  macie świeży koperek,  mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń  koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie.  Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

Smak mojego domu
jajecznica z kurkami 100

doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Stecca 163

piec przez ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do przestudzenia. Polecam zajadać na ciepło, tuż po upieczeniu. Smacznego!   Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia

Nastoletnie Wypiekanie
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 247

solą i/ lub pieprzem). Jeśli chcemy uzyskać sos, to można go na końcu zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą. Podawać na ciepło do chleba albo z ziemniakami

Zrób to smacznie
Ogórki do słoika słodko-ostre z chili 759

Bosko smakują na świeżym chlebie ze smalcem, wspaniale komponują się z obiadem i są tak dobre, że możemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy

Gotowanie i blogowanie
Zupa koperkowa 133

delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący kubek" nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia. Użyłam tutaj samych młodych warzyw

Moje Małe Czarowanie
Tosty z pastą twarogowo-jajeczną z ogórkiem małosolnym 181

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj pastę na tosty, możesz dodatkowo ułożyć sobie na nich ogórki, pomidory, cebulkę. Jeśli nie macie tostów, możecie nałożyć pastę twarogową na dowolny chleb czy bułki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczne kotlety mielone 246

koloru z każdej strony.     Swoje podałam z mizerią oraz ziemniakami w mundurkach, ale kotlety są tak wszechstronnym daniem, że smakują pysznie z każdymi dodatkami. Nawet na pajdzie chleba posmarowane musztardą - pycha! Smacznego

Cooking Monster
Pasta rybna z żółtym serem 143

Idealna pasta do chleba z wędzonej ryby i dodatkiem żółtego sera. Bardzo lubimy takie pasty, które można urozmaicać różnymi dodatkami i za każdym razem mamy inny nowy smak. Majonez można zamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna. Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj , gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki. Składniki 1 wędzona

O kuchni z uczuciem
Opiekane kanapki z serem pleśniowym i jajkiem poszetowym 156

porcję: 2 kromki tostowego pełnoziarnistego pieczywa 40-50 g ulubionego sera pleśniowego 2 jajka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku odrobina masła do posmarowania pieczywa Kromki chleba posmarować cienko masłem. Na pierwszej ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Przykryć drugą - masłem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez kilka minut. W tym czasie przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania