się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna
Kuchnia w czekoladziewzorem jeśli chodzi o sprzątanie, robienie zakupów i zarządzanie domowym budżetem. To od niej nauczyłam się oszczędności, robienia bilansu wydatków i przychodów, planowania. To dzięki niej wiem, że wyrzucanie chleba to coś absolutnie zakazanego i że jedzenia NIE WOLNO marnować! Mama jest moją inspiracją z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu - nigdy nie ograniczała mnie w rozwijaniu mojej pasji. Fakt
Cooking Monsterdzień. Pamiętajmy o napojach. Ja dziś przygotowałam dzbanek wody z ostatnimi truskawkami i bazylią. Orzeźwia świetnie! Spróbujcie sami. Zamiast dosładzać go cukrem, polecam użycie karobu, naturalnej substancji słodzącej z chleba świętojańskiego. Składniki: 1 litr gazowanej wody 30 dag truskawek 10 liści świeżej bazylii kostki lodu karob - zakupiłam w sklepie UWOLNIJKUCHNIE.PL Wykonanie: Do dzbanka nalewamy wodę, dodajemy truskawki, wrzucamy liście bazylii
Z Majeczką w kuchnimajonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru szczypta chili w proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler
cool and mintywymaga umiejętności kulinarnych. Zaraz po przygotowaniu krem nie jest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych
cool and mintyKanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na naturalnym zakwasie, z dużą ilością suszonych pomidorów , oliwek oraz ziół. Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują. Zawierają wszystko to, co uwielbiam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 dojrzałe
cool and mintyjako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać
cool and mintyprzygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina
cool and mintylistkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
cool and mintyróżnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze
Zakątek rozkoszy kulinarnychkrólewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie : Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał
królestwo garówchleba? Wegańska pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów i solonych orzeszków ziemnych. W sumie to myślałam o humusie, ale nie miałam tahiny a jakoś tak zawsze wychodzi, że znika... Source
Szybko Tanio Smaczniebakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne
Ratunku obiaddrugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę
mojewypiekiinietylkoSerdecznie zapraszam do obserwowania! ( klik ) Po niecałych dwóch miesiącach prowadzenia bloga, gdy on wzrastał na popularności, zorganizowałam pierwszy konkurs, w którym do wygrania był 3 książki Pawła Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Zainteresowanie konkursem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. To było naprawdę bardzo miłe doświadczenie! Zaczęłam udzielać się również w wielu grupach kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuję grupa
Nastoletnie Wypiekanie