Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 227maksimum 4-5 dni. Świetne, charakterne smarowidło – zobaczycie, że i mięsożercy się nabiorą. Choć dla nas taki pasztet to nie kara czy wyrzeczenie. Jest po prostu smaczny. Na wiejskim chlebie czy na pszennej grzance. Z piklami , z małosolnym , z kiszonym ogórkiem , czy z żurawiną, czy z konfiturą z czerwonej cebuli. W wersji nie wegańskiej warto dodać do składników
Karo in the Kitchen
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-))) 178posiekanymi orzechami. Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej! Wręcz idealne do gofrów, bułek, naleśników lub na kromkę chleba! Smacznego
SMYKWKUCHNI
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej 184jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie. Jeśli chcesz, możesz podawać jaglanicę w towarzystwie pieczywa. Polecam chleb z kaszy gryczanej . Jaglanica, czyli Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 100g kaszy jaglanej 250ml wody + jeśli potrzeba 1 łyżeczka czarnej soli 2 łyżki płatków drożdżowych
Blendman
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 245ofercie jest również pyszny twarożek. Do produkcji majonezu i wyrobu pasztetu używane są jajka ze specjalnie założonego Zakładu Produkcji Jaj Konsumpcyjnych (takie przepisy). Pani Grażyna piecze również chleb i bułki do pasztetów Upieczone bułki kroi i suszy w stygnącym piecu. Za swoje wyroby firma otrzymała liczne nagrody na różnych konkursach i nie ma się co dziwić. Wyroby Dażynki są naprawdę
królestwo garów
Masełko "Raffaello" 221Pasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa. Kanapki w wersji na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Masełko raffaello można wykorzystać również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
„Retro Warzywa” – recenzja 241skrócie przemycają ciekawostki dotyczące produktów. Możemy dowiedzieć się m.in. że brukiew nie gości zbyt często na naszych stołach, ponieważ kojarzy się z wojną i biedą, kiedy to jadano suchy chleb z brukwią i wodą. Jak również tego, że jej słodka odmiana była ulubionym warzywem Johanna Wolfganga Goethego. Po krótkim wstępie przechodzimy do przepisów. Każdemu z nich poświęcono dwie strony
Ania i Marcin gotują
Leczo z serkiem topionym 225koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać serki topione i gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków. Doprawić i podawać z kromką świeżego chleba
Smaki Natalii
Dieta 8 godzinna 287powodów nie słyszę, że się krząta (tolerancja 5 minut) to dyskretnie sprawdzam czy żyje, ma 87 lat, więc sami rozumiecie. Śniadanie o 9 i to konkretne to 4 kromki chleba, kawa i herbata. 12.00 kawa i coś słodkiego lub owoce. 14.00 obiad. 17.00 herbatka i codziennie! jogurt naturalny. Przez cały dzień do tego pół litra wody. I tak od zawsze
greenscarf
Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski - Ziołowy Zakątek - część II 207Mitowska w swoim gospodarstwie agroturystycznym , prowadzi warsztaty plastyki obrzędowej (kwiaty z bibuły, wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki. Spróbować kręcić może każdy, oby tylko
królestwo garów
Przepis na bajgle 224wytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie
NiePieprz.pl
Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu 231wyszły smaczne? Oczywiście! Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Tosty z masłem czosnkowym 270Pomysł na masełko zaczerpnięty z włoskiej kuchni Buddy’ego Valastro Skladniki: 1 kostka miękkiego masła 4 ząbki czosnku świeże zioła, u mnie oragno, szałwia i lubczyk sól, pieprz chleb tostowy ulubione … Czytaj dalej Tosty z masłem czosnkowym
czarrna od kuchni
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 210wyciągnąć bez uszkodzenia innych szaszłyków. Stąd pomysł na półmisek bądź szklaną miskę . Taka banalna przekąska sprawdza się idealnie sama, lub jako dodatek np.do leczo bez mięsa. Nie wymaga chleba, gdyż dodatek chrupiącego ciasta francuskiego doskonale nam go zastąpi. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Bazyliowe co nieco 188Oliwę przelej do butelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli
greenscarf
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 281instrukcja obsługi lodówki. W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd. CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM
Ostra na Słodko