ciasto - 160969 przepisów (strona:1154/10732)

MAŚLANE BRIOSZKI 167

Nasz ulubiony typ ciasta.  Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie jednak

OliveandThyme
Ciasto z porzeczkami. 117

Zapraszam na bardzo dobre ciasto z porzeczkami. Przepis zapewne Was zaskoczy. Ciasto składa się z warstwy kruchej i biszkoptowej, na to idą owoce i wszystko pieczone jest równocześnie. Bez obaw, ciasto piekę już od dawna i zawsze się udaje. Jest przepyszne, a co najciekawsze za każdym razem smakuje inaczej. Znacie to? Przepis na ciasto z porzeczkami. Kruche ciasto

dolcevitainmykitchen
Ciasto wiśniowe urodzinowe 535

Nazwa ciasta jest właśnie taka, bo robiłam je na urodziny męża. Trochę mi przykro, bo w całej tej gonitwie nie miałam czasu zrobić fajnego zdjęcia. Ciasto jest przepyszne, ale wymaga od nas jednak nieco cierpliwości przy jego przygotowywaniu. A to dlatego, że ciasto kruche musi się schłodzić, upiec, ostudzić, galaretka stężeć, masa czekoladowa ostudzić i również nieco stwardnieć(...)zanim położymy bezę na śmietanę, to też musi się ostudzić. Ale za to smak jest wyjątkowy, co nagradza nam wszelki wysiłek włożony w upieczenie właśnie tego ciasta. Ciasto jest upieczone w dużej formie 40 x 26 cm. SKŁADNIKI Kruchy spód: 360 g mąki pszennej tortowej 170 g zimnego masła 100 g cukru 7 żółtek 2 łyżki zimnej wody szczypta soli

Passions hobbies life
Keks z chałwą, suszonymi śliwkami i orzechami nerowca 128

zakupów muszę dopisać chałwę i zabiorę się do roboty. Ma wspaniały smak, a chałwa dodaje mu klasy! Może być wspaniałą bakaliową propozycją na świąteczny stół, jak również bardziej wykwintnym ciastem na co dzień. najbardziej uwielbiam go za to, że na tak długo potrafi zachować świeżość. Idealne ciasto dla singli - upieczesz i możesz jeść cały tydzień po kawałku, a ono nadal(...)jest przepyszne! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachowuje długo świeżość dla kochających keksy dla lubiących ciasta z bakaliami Składniki: 3 jajka 150g cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 30 lub 36% skórka z cytryny (starta) 210g mąki pszennej 200g chałwy (w dowolnym smaku) 150g suszonych śliwek 100g orzechów

Mania Wypiekania
Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie 821

Zapraszam na „ Zdrową Środę ”, czyli słodkości bez cukru i glutenu. Tym razem upiekłam ciasto bananowe i polałam je pyszną polewą kakaowo-kokosową. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Podczas pieczenia pięknie pachnie bananami. Do przepisu radzę użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto najlepiej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Bazowałam na przepisie, który poznałam na jednym z warsztatów wegańskich, ale przepis(...)mocno przeze mnie zmodyfikowany. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie Składniki: Ciasto: 3 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 120g syropu z agawy lub daktylowego 70g oleju kokosowego 130g mąki gryczanej 140g mąki ryżowej 2 łyżki mąki

Mała Cukierenka
Ciasto krówka 294

Jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak z ciastami miodowymi bywa, najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną. Polecam. Ciasto: 3 szklanki mąki 100 g masła 3-4 łyżki płynnego miodu 1 op. cukru wanilinowego 1/2 szklanki cukru(...)orzechów włoskich, posiekanych Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia, około

Smaki Na Talerzu
Orzechowiec zawijany – kuchnia podkarpacka 331

Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Orzechowiec zawijany wygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak to w kuchni podkarpackiej, składniki są proste i łatwo dostępne, a ciasto zaskakujące :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szebni w gminie(...)Jasło. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g margaryny 3 żółtka 100 g cukru pudru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 50 g cukru pudru 3 białka Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (mąka, margaryna, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) siekamy aż do połączenia i zagniatamy

Trzeci talerz
Miodownik z orzechową wkładką 134

Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem(...)rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie . Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-). Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto miodowe: 370 g mąki pszennej  70 g cukru  70 g miodu  100 g miękkiego masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiewny mąkę

kruche babeczki
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 234

Zanim przejdziemy do przepisu na ciasto z konfiturą z borówki… Dziś jest dla mnie wyjątkowa data. Dokładnie 2 lata temu napisałam swój pierwszy post. Post, który rozpoczął moją wspaniałą przygodę. Tak, tak to już 2-gie urodziny bloga „Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”. Od 13 stycznia 2015 roku troszkę się zmieniło. Blog przeniosłam(...)trzeba włożyć odrobinę miłości. Z tym składnikiem wszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć się bez odrobiny słodyczy… Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z konfiturą z borówki. Spróbujcie, bo warto! Konfiturą z borówki amerykańskiej możecie nabyć tutaj . Szczerze ją polecam – nie tylko do ciasta Składniki: (na tortownicę 24 cm) 4 jajka

Słodkie okruszki
ROLADA PIECZARKOWA 418

szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki Szymanowskiej ekologicznej 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek Oleju Polskiego Rzepakowego 1 łyżeczka soli Farsz: 2-3 cebule 500 g pieczarek(...)łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: 50 g sera żółtego 1 jajko majeranek Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 10-15 min., aby wyrósł.  Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki ekologicznej, dodajemy sól, 3 łyżki oleju rzepakowego

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 83

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować większą część

Bullio
Puszyste ciasto czekoladowe na maślance 234

wiem jak Was, ale mnie w mroźne dni dopada zimowa chandra. Najlepszym lekarstwem na nią jest kawałek ciasta czekoladowego (w poniedziałki to co najmniej dwa). Ciasto czekoladowe na maślance z tego przepisu jest puszyste, wilgotne i robi się je bardzo prosto. Można udekorować je sezonowymi owocami, wiórkami, orzechami, bitą śmietaną czy kolorowymi posypkami – co lubicie. Idealne do kawy(...)podwieczorek. Puszyste ciasto czekoladowe na maślance: 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu) 3 duże, ekologiczne jajka (XL) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody

Poezja smaku
Uszka z soczewicą i pieczarkami 129

przepis na smaczne uszka do barszczu z na prawdę smacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami.  Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj :  ciasto na pierogi/uszka Miałam możliwość próbowania uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko(...)woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę  nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki:  przepis na ciastociasto na uszka 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 3 cebule sól , pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna

Mój pomysł na
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 220

popołudniu by przygotować coś wyjątkowego. Tak więc nie zdążył nawet wystygnąć (trochę późno o nim pomyślałam...), gdy się na niego rzuciliśmy (dosłownie), chwila i nie było połowy, jeszcze letniego ciasta. Tego smaku nie da się zapomnieć. Cudowny, kruchy, lekko chrupiący spód i mega puszysta masa serowa, z dodatkiem landrynkowych rodzynek, całość przełamana dodatkiem skórek z cytryny i pomarańczy... = bajeczny smak(...)nasz najlepszy sernik. Polecam bardzo gorąco. Już kiedyś wspominałam, że lubię piec ciasta w tortownicy, z jednego bardzo istotnego powodu, moi domownicy nie kapryszą, że nie chcą kromek... Każdy kawałek ma kromkę i wszyscy zajadają ze smakiem... :-) Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: kruchy spód: - 84g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 184 mąki orkiszowej typ750 - 60g ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Ciasto „bounty” z krówkową wkładką 874

Ciasto „bounty” z krówkową wkładką Co powiecie na znane ciasto kokosowe ale z ciekawym dodatkiem? No dobrze, właściwie to miał być krem kajmakowy, ale jak dobrnęłam do tego etapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni(...)momentu jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy resztę mleka z mąką i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ciepłą masę przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Dodatkowo: – 2-3 łyżki masy krówkowej Polewa: – 4 łyżki wody – 3 łyżki cukru pudru – 3 łyżki kakao

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania