pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki(...)temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej mocy do rozpuszczenia się żelatyny, żelatyna stanie się prześwitująca
moj przepis naSZYBKIE CIASTO KINDER Nie ukrywam, że ciasto jest słodkie, w końcu smakuje jak Kinder. Nie ukrywam również, że takie ciasta lubimy, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Co za dużo to nie zdrowo. Kawałek nikomu nie zaszkodzi , a nawet może poprawić humor przy dobrej kawce, a jeszcze lepiej w dobrym towarzystwie. Ciasto należy do najprostszych, najmniej skomplikowanych. Jest to ciasto ucierane(...)pyszne ! Przepis pochodzi z mojego zeszytu na babeczki kinder. Zamiast babeczek zrobiłam ciasto, lekko zmodyfikowałam. Ciasto, które zawsze wychodzi. ~~PRZEPIS~~ tortownica ok. 24-26 cm. margaryna np. Kasia lub Palma 200 g. cukier puder 50 g. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki mąka 170 g. jaja 3 szt. mleko 4 łyżki czekolada mleczna 1 tabliczka
Kuchnia PaulettesTarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty , a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie(...)zimnej wody Nastaw piekarnik na 180ºC. Do malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne i pokrojone w kostkę masło. Miksuj aż się zrobi kruszonka. Wyjmij ciasto na stolnicę, dodaj wodę i połącz w jedną całość. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż formę po brzegi. Nadzienie
codojedzeniaSkoro na zewnątrz szaro i ponuro to Ja przychodzę do Was z kolorowym ciastem. Składniki: ciasto - 350 g margaryny - 1 szklanka cukru kryształu - 9 jaj - 9 łyżek oleju - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 kisiel truskawkowy - 1/2 szklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru(...)kryształu - 250 g masła - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenia ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak a do czwartej
Zainspirowana w kuchniWitajcie :) Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam(...)stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych słodkości. http://brzesc.pl/pl/oferta/ciasteczka/maszynowe . Składniki na ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na masę budyniową : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary
Sama słodycz i szczypta chiliBrownie, czyli intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, które przełożyłam gotowanym sernikiem. Wzbogaciłam go słodką masą krówkową, a dodatek słonego masła orzechowego jeszcze bardziej podkręcił słodki smak. Jak dla mnie to połączenie jest idealne, choć ciasto jest z tych cięższych i bardziej intensywnych w smaku. BROWNIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI: 200 g masła 1 łyżka masła orzechowego 200 g czekolady gorzkiej(...)się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Połowę jeszcze gorącej masy wylać na pierwszy blat czekoladowego ciasta i przykryć drugim. Wylać pozostałą masę, wyrównać i przykryć całą powierzchnię folią spożywczą. Ciasto najlepiej składać w formie w której piekło się brownie. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę podgrzać
https:KKuchniaMniamCoś dla fanów wilgotnych, tortowych ciast :). Puszysty i lekki jak chmurka kakaowy biszkopt, przełożony kremem budyniowo - maślanym, z dodatkiem batoników "Pawełek" o smaku toffi ;). Czyż to nie brzmi pysznie? Jak pewnie już się domyślacie, to właśnie od owych batoników ciasto wzięło swoją nazwę i w sieci można pod tą nazwą spotkać co najmniej kilka przepisów, jednak po porównaniu receptur, okazuje(...)biszkoptowe nasączyłam ponczem kawowym, wierzch wykończyłam smakowitą polewą toffi, a żeby całość nie była zbyt słodka i mdła, dolny blat posmarowałam kilkoma łyżkami kwaskowych powideł śliwkowych. Mówię Wam - to ciasto to niebo w gębie. Jeśli lubicie kremowe przekładańce, to tym będziecie zachwyceni, obiecuję. Bardzo polecam :). Biszkopt kakaowy: 120 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 6 dużych jajek
Opowieści z piekarnikaJesień. Śliwki się powoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami. Szybko się uwiniecie i będziecie mogli delektować się kolejnym sprawdzonym przepisem na szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Tym razem do ciasta użyłam zwykłego białego cukru – po pierwsze jest(...)niewiele, bo jedynie 100g na całą blaszkę – ale jeśli chcecie ortodoksyjnie się go wystrzegać, zamieńcie go na przykład na ksylitol. Ciasto jest wilgotne i dodatkowo słodkie od śliwek, które są teraz (jesienią!) najlepsze – soczyste, słodkie, sezonowe. Specjalnie wybrałam twarde śliwki odmiany Angeleno (wszędzie je dostaniecie – od bazaru przez hipermarkety po dyskonty). Są mniej mokre i mają bardziej
Dietologzeszytu mojej mamy. Ona zapewne dostała go od swojej mamy. Prosty przepis spisany na pożółkłych karkach. Gdzie nie gdzie jeszcze widać plamy po tłuszczu lub odciski palców od ciasta. Ten cynamonowo waniliowy zapach zawsze będzie kojarzył mi się z ciepłym domem. Już taki jego urok. Z każdym kęsem przenoszę się do albumu ze wspomnieniami zapisanymi na kartach mojego(...)ciepły dom, spadające kolorowe liście z drzew, cała otoczka pięknej jesieni - ciepła herbata, ciepły koc, gruby sweter, zaparowane okna, mgła z rana… Z tym właśnie kojarzy mi się to ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu
VioletoweKucharzenieTarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko - 300 ml jajko - 1 szt Róże(...)jabłek; cukier - 5 łyżek jabłka czerwone - 5 szt woda - 450 ml Przygotowanie; Ciasto; Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem. Na cieście położyć
Kuchnia DanusiJedno, co na pewno trzeba powiedzieć o tym cieście, to to, że jest jednym z najsłodszych ciast jakie jadłam. Połączenie bezy, kajmaku i bitej śmietany - robi swoje :) Ale, dla wszystkich tych, którzy lubią mocne słodkości, będzie ciastem idealnym. Generalnie jest pyszne! Miękkie, wilgotne, słodkie z nutą zakwaszonych powideł śliwkowych i ajerkoniaku, zwieńczone delikatną bitą śmietaną. Składniki na biszkopt(...)Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ponownie ubić. Wyłączyć mikser. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat
Świat CiastaTaki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział: LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka(...)Dodatkowo: 25 dag sera białego ( półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól
Izabelawkuchniciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja z różowych kuleczek nadaje mu uroku i lekkości. Ciasto można przygotować na wiele okazji, podwieczorek z rodziną, spotkanie ze znajomymi czy nawet urodziny i imieniny. Bardzo je polecam. A teraz zapraszam na ciasto:) Składniki: Ciasto(...)malinowa galaretka 250 ml gorącej wody 200 ml zimnego mleka 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) dowolna posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek
IzabelawkuchniDzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek. Zapewniam, że uda się każdemu. Tartę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Zapraszam na tartę :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru(...)szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 łodyga rabarbaru mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła lub margaryny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy
IzabelawkuchniOstatnio moje ciasta są nie planowane, piekę z tego co mam pod ręką i nie ukrywam, że wychodzi mi to bardzo pysznie. To ciasto jest niezwykle pyszne i lekkie, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :) Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchni