ciasto - 160969 przepisów (strona:1151/10732)

Sernik krakowski 296

znajdujemy oczywiście rodzynki, a sam sernik pieczemy z charakterystyczną kratką na wierzchu, którą po ostudzeniu oblewamy lukrem. Sernik dla tradycjonalistów, zdecydowanie! ;).     Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Ciasto kruche: 180 g zimnego masła 3 żółtka 330 g mąki pszennej tortowej 80 g cukru pudru 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18% Masa serowa: 1200 g twarogu półtłustego z kostki(...)jajek rozmiar L 1 łyżeczka aromatu waniliowego 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Uformować z ciasta kulę, 2/3 wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20x30 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Sezamowiec 167

Ciasto, w którym wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :) PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić

Domowa cukiernia Ewy
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami 241

Kolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami!  Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę.  Składniki :  Opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego 400g pieczarek 2 pory 1 szalotka ser ricotta słodka

Codzienne Gotowanie
Ciasto Marysieńka z nutą kawy 698

roku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z masą budyniową. Nie jest bardzo czasochłonne, ani skomplikowane, a smakuje rewelacyjnie. Polecam Wam go bardzo i miłego dnia życzę, choć pogoda fatalna :-).  Blaszka 28 x 36 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka(...)pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, ja zrobiłam to mikserem na najniższych obrotach. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka".  4. Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia

kruche babeczki
Tartaletki z jabłkami 130

Szarlotka, to chyba nasze narodowe ciasto, wszyscy ją znają i prawie wszyscy kochają. Proponuję wariację na temat szarlotki. Oddzielnie pieczone ciasto, w tym przypadku mini tarteletki i oddzielnie przygotowany farsz z jabłek. Dopiero na talerzu łączymy deser w całość. ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, farsz: 1 kg jabłek (u mnie odmiany(...)ligol), 1 łyżka cukru, skórka otarta z jednej cytryny, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1/2 - 1 łyżeczka od herbaty cynamonu, karmelizowane orzechy: 2 łyżki cukru, 2 garście orzechów włoskich, Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki

królestwo garów
Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie) 119

Przepis autorski (mój). Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej. Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe. Nadzienie, to również indywidualny wybór. Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura. Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem(...)Przyznam, że tak rewelacyjnie smakuje, że znika już w trakcie przygotowania całości. Pyszności... Wszystkie moje mazurki są tu - klik . Polecam! (Forma o wymiarach około 14 x 26 cm)  Ciasto: 200g mąki pszennej  50 g mąki migdałowej 50g cukru pudru 150g masła (zimnego) 1 jajko Masa/krem: 250g czekolady mlecznej 20g masła 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżki

Di gotuje
Łatwy mazurek daktylowo-rabarbarowy 167

Wielkanoc w mojej rodzinie piecze się zazwyczaj ciasto drożdżowe i serniki . O pieczeniu mazurków dowiedziałam się dopiero po wyprowadzeniu na Mazowsze. Nie należą one do moich ulubionych ciast, bo są zbyt słodkie od wypełniających je mas. Dlatego do mazurków przygotowuję nadzienia roślinne. W ten sposób słodki blat łączę z kwaskowatym smakiem raczej soczystych mas i mazurki zjadają wszyscy 😋 To wygodne(...)ciasta, do których blaty można przygotować kilka dni wcześniej. Minusem roślinnych mas jest to, że trzeba je przygotować dopiero w Wielką Sobotę, gdy różnych prac domowych i ogrodniczych jest sporo. Z drugiej jednak strony przygotowanie tegorocznego nadzienia zajęło mi tylko kwadrans 😊 A połączenie rabarbaru z daktylami okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie trzeba było dosypywać cukru. Składniki (na blachę

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym 144

słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji.  Słodycz mazurka miała być nagrodą za 40 dniową wstrzemięźliwość w jedzeniu podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne.  Do mojego(...)dżemu malinowego płatki migdałów Przygotowanie: Mąki i cukier puder wsypujemy do miski, dodajemy posiekane zimne masło i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć,  dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalki. Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie ciastka z budyniem i dżemem 209

Zawsze, ale to zawsze gdy wchodzę do dużego sklepu/marketu one tam leżą i pachną...i wołają "kup mnie" . To ciastka z ciasta francuskiego nadziane dżemem i budyniem, lub samym dżemem. Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY ! Domowe ciastka francuskie, smakują wybornie. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Swoje(...)ciastka wypełniłam budyniem oraz gęstym dżemem truskawkowym . Do ich przygotowania użyłam gotowe ciasto francuskie. Czego jak czego, ale ciasta francuskiego nie chce mi się samodzielnie gnieść. PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTKA Z BUDYNIEM I DŻEMEM Składniki na ciastka francuskie: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml mleka 1/2 torebki budyniu waniliowego 1 łyżka cukru 1 jajko około 100 g gęstego dżemu

kolorowotorcikowo
Ciasto "Cappuccino" 112

Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :). Blacha wymiary : 29 x 24 cm Czas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy(...)proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut

Różne smaki w kuchni
Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem 138

spada :)) Po wyrośnięciu dodajemy resztę mleka (również lekko podgrzanego), skórkę z cytryny, masło (powinno być miękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto jak każde ciasto drożdżowe powinno odklejać się od rąk. Nie martwcie się jeżeli będzie dość rzadkie, ważne żeby się nie kleiło. Znowu przykrywamy i odkładamy na około 30 minut(...)ciepłe miejsce. Przygotowujemy podłużną prostokątną formę i natłuszczamy ją, dzięki temu ciasto ładnie odejdzie od blachy. Około dwie trzecie ciasta układamy na dnie blaszki. Z masy marcepanowej formujemy wałek, ważne żeby z każdej strony był o około 2 cm krótszy niż forma i układamy go na cieście. Resztą ciasta układamy na górze przykrywając marcepan. Całą przykrytą blaszkę znowu dajemy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto Otulona Brzoskwinka 171

Niezbyt wysokie, bardzo wyraziste w smaku, eleganckie, o zachęcającej nazwie i w dodatku bez pieczenia! W domu ciasto to znalazło swojego wielbiciela (mojego Tatę), który na pojemniku z ciastem znajdującym się w lodówce postawił karteczkę z napisem "Nie ruszać" tak, by sam mógł zjeść całość ;). Otulona Brzoskwinka składa się z ciasteczkowego spodu, kokosowej warstwy z masła, wiórek i cukru pudru(...)następnie znajdujemy tytułową brzoskwinkę, która pokryta jest delikatną warstwą śmietankową z serkiem ricotta. Ciasto uwieńczyłam podprażonymi na suchej patelni płatki migdałowymi. Zdecydowanie udany eksperyment! Kto poszukuje ciasta na Wielkanoc lub Komunię, właśnie je znalazł! ;)     Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Spód: 300 g herbatników lub kruchych ciastek 140 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego Warstwa kokosowa

Nastoletnie Wypiekanie
mazurek włoski wg s. Anastazji 207

składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml śmietany kremówki 30 % 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 1 kieliszek czystej wódki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Śmietanę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się ze śmietaną. Na końcu dodajemy wódkę(...)oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia foremki (ok. 21x32cm). Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 25- 30 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na bezę z orzechami: 200 g orzechów włoskich 3 białka 6 łyżek cukru kryształu dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Orzechy

Domowy Smak Jedzenia
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE 110

charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku - a to dzięki odrobinie kminku oraz kolendry. Przechowywany w lodówce, zachowuje swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi(...)myślą o kolejnych wypiekach. Pestki dyni wsypujemy do niedużej miseczki i zalewamy wodą i, podobnie jak z zakwasem, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) . ciasto właściwe:  1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki drożdży instant 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej 1/4 łyżeczki mielonej

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 159

SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego  Wszystkie składniki dokładnie łączymy, odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem) ciasto właściwe: cały, wcześniej przygotowany zaczyn około 3/4 szklanki skwarków ze świeżej słoniny (wystudzonych) 250g serwatki 100 - 150g letniej wody* 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka suchych drożdży (niekoniecznie, w zależności od "siły" zakwasu) *ciasto ma mieć luźną i lepką konsystencję. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ze składników (oprócz skwarków) zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem - ręcznie będzie trochę trudno. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy skwarki, mieszamy chwilę, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.  Przekładamy ciasto do większego naczynia

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania