piątek przygotowałam dla Was typowo włoski przysmak, którego korzenie sięgają pierwszego tysiąclecia. Dziś przeniesiemy się do Toskanii a dokładnie do Sieny, skąd pochodzi panforte, jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie. Na początku X wieku panforte wyglądem przypominało focaccie na bazie miodu i przybierało nazwę "pan mielato". Dopiero później zaczęto dodawać świeże owoce, min. figi, winogrona, które latem(...)zaczęły fermentować. Ciasto nabierało bardziej kwaśnego smaku, dlatego nazwę zmieniono na "panis fortis". Z biegiem czasu, aby uniknąć fermentacji świeżych owoców, ciasto zaczęto przygotowywać tylko w najzimniejsze dni. Do ciasta zaczęto dodawać kandyzowane sk ó rki melona i pomarańczy, migdały, przyprawy korzenne, oprószano czarnym pieprzem. W 1879 roku z okazji wizyty królowej Margherity przygotowano panforte w delikatniejszej
La grande e la piccola cuocaPrzepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada
https:KKuchniaMniamBardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha. Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 150 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Ciasto kakaowe: 6 jajek szczypta soli 3/4 szkl cukru(...)zimnego mleka Poncz: 2/3 szkl wody 2 łyżki cukru kieliszek rumu Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać. Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem
Smakołyki AsiProponuję dziś do przyrządzenia pyszne danie z ciasta francuskiego , z kurczakiem i warzywami, sycące i aromatyczne , w sam raz na zimową porę . Do tego przepisu potrzebujemy dwa opakowania ciasta francuskiego . Jedno opakowanie jest na dwa warkocze czyli dwie porcje. Zaplatanie nie jest takie trudne, dokładnie jest przedstawione na filmiku . Danie to pierwszy raz jadłam "będąc w gościach(...)tego czasu to danie bardzo często pojawia się na naszym stole. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): ok. 500 g piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 50-25 cm 375 g 500 g pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka 1 jajko 1 cebula ketchup kawałek żółtego sera do starcia łyżeczka masła oliwa sól
Kawa z mlekiemskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła lub margaryny 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C. składniki na warstwę makową(...)ogniem, mieszamy i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotową polewę równomiernie wylewamy na wierzch ciasta
Domowy Smak JedzeniaCzas Świat to czas na jedyne i niepowtarzalne wypieki. Kochamy pierniki w różnych wydaniach, pierniczki namiętnie wypiekamy i skrzętnie chowamy do puszek aby mogły zawinąć na świątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem... Bez tego ciasta(...)anyżem to kuchenne afrodyzjaki. Karmel to zawsze nie lada wyzwanie ale patelnia Ambition spisała się na medal cukier nie przywarł tylko pięknie się skarmelizował!. Składniki na ciasto podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto marchewkowe: - 6 jaj - 2 i 1/3 szklanki startej marchewki, ok. 7-8 dużych sztuk - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Apetyczna babeczkazdecydowanie skromniejszą oprawę, odbył się uroczysty apel, ale taka forma świętowania jest wystarczająca. A weekend upłynął nam pod hasłem imienin taty. Jak co roku miałam przygotować dla niego ciasto. Jedno było oczywiste – upiekłam drożdżowe ze śliwkami, za to drugie musiało być wyjątkowe. Zazwyczaj staram się, aby upiec coś nowego, coś, co jeszcze nie pojawiało się w mojej kuchni. Szukałam inspiracji(...)dość długo, wreszcie mój wybór padł na ciasto Ambasador. Przepis brzmiał ciekawie, ale musiałam go zmodyfikować po swojemu. Przyznaję, ciasto wygląda na pracochłonne. To mylące wrażenie. Robi się je dość szybko. Możemy też jego przygotowanie rozłożyć na dwa dni – dzień wcześniej można upiec biszkopt, a następnego dnia złożyć całość ciasta. No i warto tak rozplanować czas, żeby ciasto spędziło
W mojej kuchniSernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Czy w czasach gotowych ciast prosto z marketu, babek w proszku, mas cukrowych i kremów w tubkach jest jeszcze miejsce na dawne tradycyjne wypieki? Czy nie są zbyt proste, zbyt przaśne, mało wyszukane? Czy potrafią zachwycić gości tak, jak wielowarstwowe tęczowe cuda z cukierni? Wierzę, że tak. A im częściej piekę ciasta według tradycyjnych(...)masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się ją w garnku, a po zagęszczeniu mąką ziemniaczaną masą serową przekłada się upieczone kruche placki. Kiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. W efekcie możemy podzielić się z bliskimi smacznym przekładańcem z delikatną, nieco budyniową, masą serową. Ciasto nie tylko na niedzielę, ale i od święta
Trzeci talerzCiasto o wdzięcznej nazwie "aniołek" znalazłam TU , poszukując przepisów na komunijne wypieki. Spodobał mi się jego wygląd i łatwość przygotowania. Potem także smak oraz fakt, że ciasto można (a nawet należy) zrobić kilka dni wcześniej, co jest niewątpliwą zaletą zwłaszcza, gdy przygotowujemy dużą uroczystość. Polecam Wam ciasto aniołek nie tylko na pierwszokomunijne przyjęcia. Ten delikatny, kremowy przekładaniec z pewnością przypadnie(...)masła 250 ml śmietany 18% 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 tabliczka białej czekolady lub wiórki kokosowe do dekoracji wykonanie: Składniki na ciasto łączę i zagniatam, jeśli jest zbyt lepkie dosypuję nieco mąki. Gładkie ciasto dzielę na cztery równe części. Jedną część ciasta wałkuję i przekładam do blaszki (21x26) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam
babka w formieCiasto na dwóch jajkach , najprostsze i pyszne Jeśli chodzi o pieczenie , to nie jestem najlepsza w te klocki . Dlatego ciągle szukam prostych przepisów bez wielkiej ilości składników . Takich , które dają pewność ,że wszystko się uda To ciasto jest wprost niebotycznie łatwe w wykonaniu . Całość miesza się w jednej misce i tyle . Smakuje obłędnie , jest puszyste i lekko wilgotne . Polecam każdemu(...)zdolności w cukiernictwie tak jak ja Ten przepis Was na pewno nie zawiedzie Składniki : 2 jajka ( najlepiej kacze , ciasto będzie bardziej puszyste , ale kurze też dadzą radę ) 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki pszennej , tortowej 2 solidne łyżeczki ,proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego , gorzkiego ,kakao esencja waniliowa dodatkowo : papier do pieczeni
Ogrodnik w podróżyMagda Przepis na ciasto, które jest dziecinne proste i szybkie do wykonania zawsze trzymam pod ręką. Sprawdza się idealnie, gdy najdzie mnie ochota na pieczenie oraz na słodkie, pachnące ciasto. To jest mega pachnące cynamonem, z chrupiącym, skarmelizowanym od cukru wierzchem. W środku słodkie jabłka i jedwabiste, gęste ciasto, które unosi całą tą masę pysznych dodatków. Do kawy, herbaty(...)ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste ciasto. Dalej miksując dodajemy mleko i ucieramy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Połowę gotowego ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto układamy pojedynczą warstwę pokrojonych jabłek
Smaczna StronaRyba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg(...)może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w cieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku z cytryny do skropienia ryby sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto piwne
Kulinarne PrzebojeDrożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru 80 g rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady(...)mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i całość wyrabiamy mikserem około 5 minut. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Tym razem na 1 godzinę. W tym czasie ciasto potroi swoją objętość. Blat posypujemy
Smak mojego domuczytelnicy doskonale wiedzą, że uwielbiam drożdżowe ciasto pod każda postacią! Może być na słodko, może być na słono, nigdy nie mogę się mu oprzeć. Już parę lat temu odkryłam, że nasza pyszna jesienna dynia doskonale łączy się z ciastem drożdżowym. Dzięki dyni ciasto ma nie tylko bardzo fajny smak, ale także przepiękny kolor. Na blogu znajdziecie na to kilka(...)drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Dynię miksujemy. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto
Kulinarne przygody Gatity