ciasto - 160969 przepisów (strona:1149/10732)

Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera 265

Czekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, jak poprzednio, wymieszać wszystkie składniki i upiec. Ciasto jest zatem idealne dla wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają na nic czasu. Jeśli używacie w swojej kuchni surowych(...)ziaren kakao, to dodajcie je dodatkowo do ciasta(w formie ok. 5 mm ziarenek). Dzięki temu w cieście coś przyjemnie będzie chrupało:) Jeśli nie używacie – pomińcie. „Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera” polecam, póki sezon na truskawki w pełni :) Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . Polecam również „ Proste ciasto z truskawkami – bez miksera

Moja Delicja
Jogurtowe ptasie mleczko z truskawkami na kakaowym biszkopcie 272

Dzisiaj jest bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre. Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to proponuje dodać mniej cukru do biszkoptu. Przygotowanie ciasta na biszkopt – żółtka z odrobiną cukru ubić na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już masa z białek jest sztywna(...)wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszając już bardzo delikatnie. Dno blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Blaszka o wymiarach 20 x 25 cm. Biszkopt thermomix nałożyć motyle, dodać żółtka i trochę cukru, ubijać 1 minuta, obroty 3,5 wylać żółtka, umyć naczynie i dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Popapraniec 209

Pyszne ciasto, wspaniale się prezentuje, pysznie smakuje, jednym słowem - warto się skusić! Składniki: Ciasto: 6 jaj 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki suchego maku pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Masa: 3/4 l mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego(...)orzechy, wiórki kokosowe Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka. Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie przemieszać, dolać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao, do drugiej dodać wiórki , do trzeciej mak. Ciasto nakładać na wyścieloną papierem blachę, łyżką na przemian, by powstały łaty, do wyczerpania

kgwjanczewo
Czekoladowo miętowy sernik 191

Wilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód,  po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki(...)jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać  Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.  Zdejmujemy z ognia studzimy. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę

Wanilia i Kardamon
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami 139

Najprostsze ciasto biszkoptowe z owocami. Przygotowujemy je dokładnie tak jak ciasto na biszkopt, dodając jedynie pod koniec stopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór owoców nie jest niczym nadzwyczajnym- użyłam rabarbaru oraz śliwek, które pysznie współgrają i nadają kwaskowatej nuty. Polecam na weekend do filiżanki kawy!     Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Ciasto: 4 jajka(...)przestudzonego masła Dodatkowo: masło i mąka do formy 3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170) 250 g śliwek 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto na maślance z truskawkami i "Stulecie Winnych t. 2" 712

które kupiłam (w ogrodzie mam starą, późną odmianę), zjadałam zaraz po wypłukaniu, jeszcze nad zlewem 😏 Teraz już się przyzwyczaiłam i nareszcie stały się dodatkiem, a nie głównym składnikiem 😉 O cieście na maślance czytałam wiele razy. Ze zdziwieniem odnotowałam na którymś blogu, że takie ciasto wypiekały nasze babki i prababki. Cóż, moje nie 😔 Maślankę poznałam już w dorosłym życiu. Z dzieciństwa(...)kojarzę serwatkę, którą Ojciec dostawał od swojej ciotki i pijaliśmy ją, bo świetnie gasiła pragnienie latem podczas różnych prac fizycznych na podwórku. Zanim przystąpicie do wykonania tego ciasta, wyjmijcie z lodówki masło oraz maślankę i jajka. Jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania. Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 146

mąką owsianą, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć(...)formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową. Masa migdałowo-fasolowa: 480 g ugotowanej białej fasoli 120 g ksylitolu 200 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę

moj przepis na
Szarlotka z kremem 115

Szarlotka, która jest tak bardzo popularna w Polsce, tak naprawdę pochodzi z Francji. Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Najczęściej są to jabłka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych owoców np. gruszek, moreli, czy brzoskwiń. W kuchni polskiej jabłka przyprawiane są cynamonem i goździkami. Tyle jeśli chodzi o teorię Moja szarlotka oprócz jabłek(...)kruchego ciasta zawiera jeszcze krem. To właśnie dzięki niemu jest wyjątkowa. Sprawdza się w każdej kryzysowej sytuacji. Piekę ją często kiedy mam gorszy dzień. Już sam zapach podczas pieczenia szybko poprawia mi humor, a z dodatkiem lodów i bitej śmietany – działa cuda. Tak więc jeśli macie doła, a pogoda nie zachęca do spaceru, wypróbujcie ten przepis. Poprawa humoru gwarantowana

PatiGotuje
Paszteciki drożdżowe z królikiem 134

być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika(...)całkowitego wystudzenia. Z powstałego bulionu możecie przygotować barszcz czerwony. Wystarczy, że dodacie kilka buraczków i przyprawy. Mleko podgrzewamy, ma ono być ciepłe ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich około 3-4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy

PatiGotuje
Nadziewany chlebek drożdżowy 94

Przepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko się miksuje. Doszłam do wniosku, że skoro jest tak proste i szybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede wszystkim marynowane(...)Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki i mrożone, czy tak jak w moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: 2 jajka 10 dag świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około

PatiGotuje
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny 157

Dziś wpis całkiem inny niż zazwyczaj . Będzie pyszny jabłecznik na cieście kruchym, a właściwie  z mieszanki do wypieku kruchego ciasta. Jest to nowość  którą dostałam od Polskie Młyny do wypróbowania. Byłam ciekawa jak będzie smakować po upieczeniu i jaka będzie konsystencja. Jak widać po upieczonym cieście wyszło tak jak bym robiła tradycyjnie.Nie rozpada się i dobrze się kroi(...)smaku bardzo smaczne ciacho. Zapraszam was do wypróbowania tej nowości i przekonania się czy będzie wam smakować. Składniki: mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań ) jaja 2 szt żółtka 2 szt cukier 100 g masło

Różowa kuchnia
Truskawkowa szachownica 142

proste i szybkie do zrobienia , udaje się zawsze , smakuje też raczej wszystkim , chyba że ktoś woli słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : pół -kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 1 czubata łyżka kakao owoce : około 20-30 truskawek 2 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na ciasto , muszą wcześniej ,zostać mocno schłodzone . Z wszystkich składników , oprócz kakao, zagniatamy gładkie ciasto . Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy kakao , ponownie go wyrabiamy do czasu aż mniej więcej kakao się połączy

Ogrodnik w podróży
Placek drożdżowy z rabarbarem 154

Wszyscy którzy mnie znają wiedzą, że kuchnia to moje małe królestwo.  A ja czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku(...)cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 261

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut(...)wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W kuchni Katie
Wiosenne tartaletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami 169

dodatek  mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho. Jak tylko wypatrzyłam mąkę dyniową na sklepowej półce od razu wiedziałam co upiekę z jej dodatkiem. Zielone kruche ciasto smakuje doskonale i jest super kruche dzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą czerwone słodkie(...)truskawki pomalowane Tortengussem. Zamiast czterech tartaletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna! Składniki na zielone kruche ciasto: 100 g mąki orkiszowej 1050 100 g mąki dyniowej 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru 1 żółtko 100 g masła Składniki na krem cytrynowy: 400 ml jogurtu greckiego 3-4 łyżki ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka agaru 100 ml wody 200 ml lemon curd

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania