Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie
Kuchnia MagdaLenySeromak, makoser, seromakowiec, makosernik, czyli tak naprawdę sernik i makowiec w jednym. Na blogu jest już tradycyjny seromak , tym razem powstało ciasto, które wyszło przypadkiem, choć tych podobno nie ma... Córka z rozpędu pomyliła proporcje, gdy piekła swój keto seromak... Masa wyszła bardzo rzadka, ale dzięki temu efekt końcowy był zaskakujący. Do tego ciasto wyszło pyszne w smaku(...)mogą się zdecydować czy lepiej upiec sernik czy makowiec i kto to wszystko potem pozjada. A tak mamy 2w1. Polecam :-) Piekłam w ciemnej blaszce , o wym. 33x23cm Składniki: * kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej) - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g ksylitolu lub cukru
Smaczne ZdroweWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Kakaowy piernik z powidłami to szybkie i proste ciasto na świąteczny stół. Ciasto piernikowe z konfiturą jest smaczny i wilgotny. Ciasto przełożone powidłami smakuje wyśmienicie! Do tego piękna, zimowa dekoracja zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole :). Zapraszam po mały kawałek! P.S. Ciasto na zdjęciu pieczone było w formie(...)mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady (64%) W małym rondelku topimy masło. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę. Od razu polewamy ciasto. Gdy polewa ostygnie zrobi się za gęsta. Wykonanie: W misce, za pomocą rózgi kuchennej, […] Artykuł KAKAOWY PIERNIK Z POWIDŁAMI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłMagda Zjawiskowa rolada musiała się pojawić w tym roku u mnie na święta i to w bardzo świątecznej wersji. Postawiłam na pachnące przyprawami piernikowe ciasto i skomponowałam je z intensywnie czekoladowym, aksamitnym kremem. Użyłam dwóch smaków czekolady – mlecznej i gorzkiej, ale można użyć tylko jednego rodzaju i uzyskać słodszą lub bardziej wytrawną wersję kremu. Każda wersja będzie pyszna(...)świetnie pasuje do ciasta. Krem jest gęsty, pięknie się rozsmarowuje i dobrze kryje więc pozwoliłam sobie na małe cukiernicze ozdobienie ala czekoladowe drewniane polano. Zachęcające zdjęcie i pyszne ciasto… dosłownie do zjedzenia Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru pudru Na krem: tabliczka
Smaczna Stronafarsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty(...)pieprzem. Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około
Kuchnia MagdaLenyCiasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę przepyszne :). Użyłam gotowej masy makowej z puszki, ale zachęcam Was do przygotowania takiej masy w domu, własnoręcznie; jest o niebo lepsza niż ta kupna. Ale jeżeli brakuje Wam czasu i chęci, to możecie pójść(...)skróty i niczym się nie przejmować ;). Gorąco polecam to ciasto na stół świąteczny, jestem pewna, że posmakuje każdemu :). Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej
Opowieści z piekarnikawszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza się genialnie! Po więcej Bożonarodzeniowych wypieków zapraszam TUTAJ . Seromakowiec Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła/margaryny 2 żółtka 1,5 łyżki śmietany 125 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera(...)szklanka cukru 4 jajka budyń waniliowy 3/4 szklanki mleka 125 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie firmy Helio ) cukier puder do oprószenia ciasta Wymiary formy: 37 cm x 24 cm. Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka (białek nie wyrzucamy!), dodajemy śmietanę, cukier
PatiGotujeświąteczny stół polecam takie piernikowe ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Idealne dla zabieganych, wystarczy utrzeć składniki i do piekarnika. Ciasto posypałam cukrową posypką, która nadała mu świątecznego wyglądu. Podczas pieczenia w całym domu pachniało obłędnie. Bardzo polecam. Upieczcie dla rodziny :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 150 ml cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 1 cukier(...)łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki posypki cukrowej ( u mnie świąteczne gwiazdki ) Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy
Izabelawkuchnimątewką drewnianą , ale można też zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wlewamy ( powinna być letnia, lekko ciepła ) do mąki, mieszamy na początku łyżką , a następnie wyrabiamy rękami na jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbytnio rzadkie, możemy dosypać jeszcze troszkę mąki pszennej. Ciasto powinno być dość miękkie, nie może być za sztywne. Zrobioną z ciasta kulkę zawijamy w folię i wkładamy(...)lodówki na 2 godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwijamy z folii, trochę przegniatamy i wałkujemy partiami na grubość około 0,5 cm. Podczas wałkowania podsypujemy niedużą ilością mąki, aby ciasto nam się nie przyklejało. Z ciasta wycinamy ciasteczka w dowolne kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasteczka możemy układać dość blisko siebie
Przepisy i porady kulinarneSwięta już coraz bliżej... Ach, jak ten czas leci! Dziś kolejne ciasto które koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o makowcu, każda wersja jest smaczna. Ja proponuję wieniec makowy który nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda. Składniki; 10 dag migdałów w płatkach Skworcu 10 dag masła 50 dag mąki pszennej plus(...)cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło i likier. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, stolnice delikatnie podsypujemy mąką
Radość kipiąca uśmiechem.Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni(...)misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka. Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną
Kuchnia MagdaLenyGłosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto miodowe: 660 g mąki 135 g masła 145 g cukru 6 łyżek miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody z lekką górką 165 ml mleka 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm(...)gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. dodajemy stopniowo wystudzony grysik i miksujemy na jednolity krem. dodatkowo: powidło śliwkowe złożenie ciasta: Wystudzone blaty przekładamy powidłem śliwkowym (ja powidłem posmarowałam tylko jeden blat) i masą, ostatni blat układamy z warstwą orzechową. Całość delikatnie obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do spiżarki
Domowy Smak JedzeniaJesteście miłośnikami kawy? Zapraszam dziś na pyszne ciasto kawowe, które rozpływa się w ustach. Orzechowy biszkopt pokryty orzechową masą Russel i galaretką kawową tworzy pyszny duet. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit. Składniki : Ciasto: 5 jajek 120 g cukru pudru 150 zmielonych orzechów włoskich Helio 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka bułki(...)będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto umieszczamy w blaszce, a następnie
Podróż w kulinariamąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi ciastami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone zimne masło i pokruszony twaróg. Wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać jajka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez około 20 minut. 2. Masę makową wyłożyć do miseczki, dodać rozdrobnione bakalie i wymieszać. 3. Schłodzone ciasto wyjąć
Danka Pichci