samo pyszne, jak pieczone. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika, a koleżanka miała zachciankę na ciasto do kawy wpadłam na pomysł, by wykonać je w nieco inny sposób. W zasadzie mam mikrofalówkę z funkcją pieczenia i jak w przypadku mięsa się sprawdza, tak na ciasto jeszcze jakoś się(...)zdecydowałam. To ciasto powstało na zasadzie rośnięcia omleta. Pod przykryciem przecież ładnie wyrasta, to czego by nie wykonać w taki sposób smażonego ciasta?! Składniki takie same jak na małą formę do pieczenia, przygotowanie też niczym się nie różni, jedynie etap końcowy znajduję się na patelni pod przykrywką, a nie w piekarniku. Ten sposób świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach
Zdrowie i pysznie na talerzusamo pyszne, jak pieczone. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika, a koleżanka miała zachciankę na ciasto do kawy wpadłam na pomysł, by wykonać je w nieco inny sposób. W zasadzie mam mikrofalówkę z funkcją pieczenia i jak w przypadku mięsa się sprawdza, tak na ciasto jeszcze jakoś się(...)zdecydowałam. To ciasto powstało na zasadzie rośnięcia omleta. Pod przykryciem przecież ładnie wyrasta, to czego by nie wykonać w taki sposób smażonego ciasta?! Składniki takie same jak na małą formę do pieczenia, przygotowanie też niczym się nie różni, jedynie etap końcowy znajduję się na patelni pod przykrywką, a nie w piekarniku. Ten sposób świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach
zdrowo i aktywniekuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście! Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z patelni! Tak, tak, dobrze słyszycie – ciasto jest przygotowane na patelni. I nie chodzi mi absolutnie o to, by ciasto razem z patelnią włożyć do piekarnika, ale o to, by tego piekarnika wcale nie odpalać(...)Można nawet powiedzieć i nie będzie to absolutnie kłamstwem, że ciasto zostało usmażone! Też nie wierzyłam w to, że to się uda! A jednak! Nie tylko się udało, ale ciasto swoim smakiem zachwyciło całą rodzinę i przygotowałam je już kilka razy w różnych odsłonach ( z owocami również! ). Ciasto jest łatwe i szybkie – idealnie dla niespodziewanych gości. Mieszamy składniki, wylewamy
Ostra na Słodkodziś przychodzę do Was z przepisem na kolejną wspaniałą i łatwą szarlotkę. Jest to szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną, posypana czekoladą. Znana jest pod nazwą szarlotka królewska. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo eleganckie i super smakuje. Sezon na jabłka a co za tym idzie szarlotki w pełni, więc gorąco zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm BISZKOPT(...)pudru -125ml wrzątku -2 płaskie łyżki żelatyny DODATKOWO -1 czekolada mleczna do posypania BISZKOPT ***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, pięknie wyrasta i idealnie nadaje się do przekładanych ciast Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca sztywna piana. Następnie miksując dodajemy stopniowo żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto brzoskwiniowe na makowym biszkopcie upiekłam z okazji Odpustu w naszej parafii. Zdecydowałam się na takie połączenie składników z kilku powodów. Po pierwsze ciasto prezentuje się bardzo efektownie, po drugie jest smaczne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu. Zaś dodatkowym czynnikiem był fakt, że mój syn uwielbia mak, więc wiedziałam, że biszkopt makowy zje z ochotą. To samo ciasto będę(...)sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie, owoce i galaretka: W kubku zaparzyć herbatę (zalać
Passions hobbies lifeWięcej słodkich pomysłów na INSTAGRAMIE. Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z bakaliami, słodkim kremem brzoskwiniowym, brzoskwiniami i galaretką. Idealne ciasto do niedzielnej kawy lub na wyjątkowe okazje i święta. Przepis na brzoskwiniowiec dostałam od przyjaciółki, która częstowała mnie nim przy każdej możliwej okazji. W końcu sama musiałam je zrobić :). Do ciasta użyłam galaretki pomarańczowej. Nie wiem dlaczego, ale brzoskwiniowa galaretka wypada(...)słabo. Skorzystaj z przelicznika foremek. Ciasto (forma śr 20 cm): 2 białka (ok 70 g) + szczypta soli 30 g drobnego cukru 1/2 żółtka (10 g) 15 g drobno pokrojonych rodzynek (mogą być w całości) 20 g wiórków kokosowych 40 g zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g mąki pszennej tortowej Oddzielamy białka od żółtek. Użyłam jajek
Słodki PomysłCiasto ucierane z figami jest bardzo łatwym oraz dość szybkim przepisem. Na pewno posmakuje tym, którzy lubią drożdżowe ciasta z owocami. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i dobrze nawilżone. Figi, które są lekko kwaskowate, komponują się w nim doskonale. Takie ciasto ucierane możecie również przygotować z innymi owocami sezonowymi, jak na przykład śliwki, jabłka czy morele. W moim przepisie użyłam(...)posiadali, dosypcie po prostu cukru waniliowego (jednak w takim wypadku użyjcie mniej cukru białego). Do wypieku użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Zapraszam Was po przepis na smaczne ciasto do kawy. Zajrzycie także do moich innych, prostych przepisów na wypieki. Zobacz też: Cytrynowe babeczki z malinami Proste ciasto bananowe Cytrynowe babeczki z malinami Przepis na ciasto ucierane z figami Drukuj
Kuchnia Bazyliimiejscowość położona niedaleko Leżajska, na północy województwa podkarpackiego. Specjalnością tego regionu jest pieróg jaglany, zwany też brzózańskim jaglakiem. Jest to tradycyjny drożdżowy wypiek, w którym pomiędzy cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta znajduje się zwarty farsz z ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszanej z białym serem. Pieróg jest lekko słony, ale i słodki. Słodycz ta wynika przede wszystkim z naturalnego smaku składników farszu oraz(...)niewielkiej ilości cukru dodanego do ciasta. Pieróg jaglany brzózański został wpisany na Listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako tradycyjny wypiek mocno związany z regionem i jego kulturą. Dawniej był on wypiekiem obrzędowym, który miał symbolizować obfitość. Z tego powodu podawano go na ucztach weselnych, chrzcinach oraz podczas świąt. Pieroga jaglanego nie mogło również zabraknąć
Trzeci talerzCiasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia – Kolejny pyszny torcik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia Składniki: Krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 15g mąki ziemniaczanej 80g cukru kryształu 500ml mleka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 20g kakao bez cukru Dodatkowo: około 220g podłużnych biszkoptów 2 nieduże banany
Mała CukierenkaMega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 bardzo
Mała CukierenkaSzybko i pysznie. Nic prostszego i godzinie jest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem. Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik(...)góra i dół i piec 50-55 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak po wyjęciu będzie suchy to ciasto jest gotowe. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać 1 minuta, obroty 5 za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków, zmiksować ponownie czas 10 sekund, obroty 6 reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńtrwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto(...)drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody GatityDelikatny i bardzo smaczny jabłecznik rozpływający się w ustach. Ciasto przygotowuje się jak biszkopt, ale z dodatkiem masła i proszku do pieczenia aby miało siłę udźwignąć masę jabłkową. Również można wykorzystać zapasy musu jabłkowego ze słoiczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów lub rozetką bitej śmietanki. Za przepis dziękuję Halusi :) Składniki (forma(...)Ciasto: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek cukier do smaku 1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta imbiru 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Przygotować masę jabłkową
Kocham..lubię..gotuję..Weekend minął mi w towarzystwie piwa - kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem , piwo zostało to upiekłam bułeczki , piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe(...)wilgotne, coś jak brownie. Baaaardzo smaczne, a do tego ta polewa! Przepyszne! Oryginalnie ciasto wykończone jest popcornem, ale u mnie znalazły się maliny z przydomowego ogródka, które świetnie współgrały z całością. Serdecznie polecam Wam ten przepis :) Składniki: Ciasto: 200 g cukru 60 g kakao 250 g masła 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego) 140 ml śmietany kremówki 2 jajka
Kocham..lubię..gotuję..przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką(...)rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień
ciasta i desery czyli na słodko