ciasto - 162907 przepisów (strona:1129/10861)

Drożdżówki z cynamonem 145

napracować się nad bardzo długim postem, już prawie go publikować i przez przypadek... skasować go :/  Przepis zaczerpnęłam z tej strony ( klik ), jednak zrobiłam z połowy porcji. To ciasto drożdżowe nie należy do tych bardzo puszystych - jest raczej zbite ale za to bardzo plastyczne i aromatyczne :) Zamiast wianuszków możecie uformować dowolne kształty bułeczek. Najprościej będzie zawinąć ciasto z nadzieniem(...)plastry - i najszybsze ślimaczki gotowe :) Do posypania najlepiej nadaje się gruby cukier, jeśli jednak takiego nie macie to możecie użyć zwykłego, tak jak ja. Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 500 g mąki 75 g cukru duża szczypta soli  1/2 łyżeczki kardamonu Nadzienie: 35 g masła 50 g cukru

My simple kitchen
Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne 147

Bardzo proste do przygotowania i pyszne ciasto cynamonowe z daktylami, które przygotujecie w kilka chwil. Stanowi idealny deser w te chłodne, jesienne dni. Świetnie sprawdza się też zapakowane do śniadaniówki na drugie śniadanie do szkoły albo dodatek do kawy w pracy. Z podanych składników wychodzi nam cała blaszka keksówka 10x30cm ciasta. PRZEPIS NA CIASTO CYNAMONOWE Z DAKTYLAMI Składniki na ciasto(...)marchewki (ok 180g) starta na tarce 1 garść rodzynek 1 garść daktyli posiekanych – ja użyłam daktyli w czekoladzie 3/4 szkl oleju 1/4 szkl wody cukier puder do prószenia ciasta Jak zrobić ciasto cynamonowe z daktylami: Biała rozdzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka i ubijamy chwilkę na puszysta

Dorota Smakuje
Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką 115

Ciasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie

Oryginalny smak
Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym 109

Kiedy za oknem jesień, to ze wsparciem przybywa marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym. Wspaniałe, smaczne i szybkie ciasto na długie jesienne wieczory. Niniejszym uznaję marchewkową pyszność z kremem gruszkowym za jesienno-zimowego “rozpieszczacza” Składniki na ciasto marchewkowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki tartej marchewki (4 średnie marchewki) 3 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka gałki(...)przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę mieszam w jednej misce i podaję do jajek na zmianę z olejem. Mieszam do połączenia się składników. Wyłączam mikser, dodaję orzechy i mieszam ciasto łopatką. Ciasto wlewam do blaszki wyłożonej papierem (25x 30 cm) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Składniki

Słodki sentyment
Fale Dunaju - ciasto 129

Cześć! Wracam swoimi wypiekami  do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru  * 1 cukier wanilinowy(...)dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części.  Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam.  Białe ciasto wylałam do blaszki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią

Pieprzyć z Fantazją
Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie 133

Wyszła przepyszna, roboty z nią o połowę mniej ba nawet można masę zrobić jednego dnia (bez ubitej piany i dodanej) i schować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto i upiec roladę. Polecam wszystkim, bez obaw się Wam upiecze ;) Składniki na jedną spora roladę Ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 1 jajko kl L (odrobina białka(...)posmarowania ciasta) 1 żółtko 40 g masła 50 g cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 18 % esencja waniliowa Masa z białego maku: 200 g białego maku 1 białko 1 łyżka masła 80 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa) skórka pomarańczowa namoczone rodzynki z żurawiną aromat migdałowy Masa z maku 1. Mak wsypujemy

Gotowanie...to proste !
Wspaniały tort orzechowy z kremem z masłem orzechowym +FILM 490

chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjny tort. Taki tort upiekłam na urodziny mojej mamy. Jest ona miłośniczką wszelkich orzechowych wypieków i ten tort jest maksymalnie orzechowy. Składa się z ciasta kakaowo-orzechowego przełożonego wspaniałym i aksamitnym kremem z masłem orzechowym. Całość smakuje rewelacyjnie. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI tortownica około 18-20cm CIASTO ORZECHOWE -5 jajek+2 białka(...)szkl cukru -175g masła -masło orzechowe (200g) DODATKOWO -zmielone orzechy włoskie i dowolne ozdoby Na początek przygotujemy bazę kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. CIASTO ORZECHOWE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 282

Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj! Skubaniec lub pleśniak z wiśniami, jak nazywa go moja mama, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami, bezą, polane czekoladową polewą. Pleśniaka moja mama piekła przez kilka lat, minimum 2 razy w miesiącu! Ale mi niestety przez większość tego czasu to ciasto nie smakowało. Ba! Nawet nie chciałam go spróbować(...)sama nazwa wskazuje to ciasto z pleśnią ;). Przez co moja wyobraźnia obrzydziła mi je na kilka lat :). W końcu, będąc nastolatką zrozumiałam, że to tylko tak się nazywa i pleśniak to bardzo pyszne ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego

Słodki Pomysł
Puszyste ciasto ucierane nadziane śliwkami 242

Jeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm: ciasto  4 jajka (rozmiar L)  150 g miękkiego masła (lub margaryny)  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 165ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem posypać

Ugotować
Mazurek z domową krówką i czekoladą 104

kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak) 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g masła Wszystkie składniki wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy. Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej 3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kolorowych bezików ) ½ łyżki śmietany kwaśnej Szczypta soli 100 g masła Uwaga: szklanka o pojemności(...)Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Rozwałkowuję i wykładam ciastem wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki

Słodki sentyment
Mazurek z czekoladą (vege) 104

oczywistą jest, że Wielkanoc jajkiem stoi, ale przecież weganie też muszą coś jeść Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mazurka w wersji wegańskiej z czekoladą i suszonymi owocami. Musze przyznać, że ciasto wyszło smaczne i polecam je wszystkim na świąteczny stół Składniki: 3 szklanki maki 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki musu jabłkowego 125 g KASI (dla wegan(...)olejów roślinnych) Polewa: 50 g KASI (j. w.)  1 łyżka kakao 3 łyżki ksylitolu 2 łyżki mleka sojowego Dodatkowo Suszone owoce Dżem Mielone migdały Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5-7 mm, wykrawam prostokąt i układam na blaszce wyłożonej papierem. Z reszty robię rant i układam na cieście. Ciasto nakłuwam

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 100

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści. Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI. Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto

Słodki sentyment
Saksoński placek jagodowy 94

będziecie spacerować przez miasto z otwartą buzią Saksonia to prawdziwa perełka „tuż za płotem”. A jeśli o perełkach mowa, to saksoński placek jagodowy też nie będzie ot takim zwykłym ciastem – jest w nim ukryta niespodziewana całkowicie nuta cynamonu! Efekt końcowy jest fantastyczny Składniki: 500g mąki 3 dag drożdży ¼ l mleka  4 łyżki cukru 170 g masła ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo(...)łyżkę mąki. Mieszam zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut. Do mąki i drożdży dodaję resztę letniego mleka, pozostały cukier, cynamon i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od miski. Dużą płaską blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na niej ciasto do wielkości blaszki. Odstawiam jeszcze raz na 15 minut

Słodki sentyment
Gruszkowy przekładaniec 117

Gruszkowy przekładaniec zabierze nas do Francji , a dokładnie do Departamentu Creuse, skąd pochodzi to ciasto. Podobno Francuzi chętnie sięgają po ten przepis i wcale się nie dziwię. Przekładaniec jest pełen gruszek i można go podawać na wiele sposobów – z cukrem pudrem, cynamonem, bitą śmietaną… Ponadto przygotowanie gruszkowego przekładańca zajmie Wam 30 minut, a zaoszczędzony czas możecie przeznaczyć na planowanie wycieczki(...)cały czas ucierając, aż masa zrobi się bardzo puszysta. Wbijam po jednym jajku i nadal ucieram. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do ciasta. Ciasto mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gruszki obieram i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i kroję w plasterki o grubości 2-3 milimetrów. Blaszkę

Słodki sentyment
Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu 95

botwinka, truskawki, czereśnie, bób. W tym roku pięknymi, słodkimi truskawkami możemy się cieszyć już wcześniej. Właśnie teraz są najlepsze. Jak się Wam znudzą jedzone na surowo to proponuję zrobić ciasto. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu. Delikatny, lekki, lepki od słodkiego soku truskawkowego. Majowa dekadencja. Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu ok. 250 gram(...)proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru. Za pomocą drewnianej łyżki zmieszać połowę ubitych białek z resztą ciasta – następnie dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podczas pieczenia może wyciekać sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć

Smaczny zeszyt